StoryEditor
Hrvatskavelika prilika

Studenti forenzike imali su priliku u Dubrovniku učiti od vodećih svjetskih stručnjaka predvođenih Henryjem Leejem, najpoznatijim svjetskim forenzičarom

Piše Vladimir Urukalo
29. lipnja 2022. - 13:29

Na plovećem tegljaču koji se lagano gibao morem ispred dubrovačkog poluotoka Lapad, u srijedu poslijepodne odvijao se, prvi put u Hrvatskoj, policijsko-studentsko-forenzički očevid nad čak četiri "tijela" za koja je trebalo utvrditi na koji su način stradala.

Deseci studenata splitskog Studija forenzike "žedno" su upijali sve što su im pojašnjavali vodeći svjetski stručnjaci na polju forenzike i sudske medicine, na čelu s 83-godišnjim prof. dr. Henryjem Leejem, najpoznatijim svjetskim forenzičarem i njegovim velikim prijateljem prof. dr. Draganom Primorcem.

Jedinstvena radionica na temu istrage mjesta zločina vezanog za vodu organizirana je u sklopu jednog od najznačajnijih svjetskih znanstvenih skupova "ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine", koji se održava u Dubrovniku, a u njezinoj provedbi sudjelovali su i djelatnici Kriminalističke policije MUP-a te stručnjaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" na čelu s načelnicom Andreom Ledić.

Zaštita mjesta

Vrlo važnu ulogu u pojašnjavanju onoga što se dogodilo na brodu i ukazivanju na moguće tragove zločina, a na osnovi čega su studenti i trebali dokučiti na koji su način stradale lutke, koje su predstavljale tri muškarca i jednu ženu, imali su i članovi Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) Victor W. Weedn, jedan od vodećih američkih i svjetskih forenzičnih patologa, zatim Andrea Zaferes, forenzičarka čija su uža specijalnost zločini koji imaju veze s vodom, njezin kolega Peter Ausili iz Colorada te prof. dr. sc. prim. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

Pored svih njih, glavnu riječ na "mjestu zločina", koji je inspiriran stvarnim zločinom koji se dogodio prije više desetaka godina na jednom brodu za prijevoz banana u Americi, vodio je dr. Lee, koji je sve prisutne, pa i one puno mlađe od njega, iznenadio voljom, iskrenim humorom i energijom s kojom je, po dosta žestokoj vrućini, gotovo jurio po palubi i tumačio koji su tragovi bitni za koji dio priče.

Posebno je bilo zanimljivo vidjeti kako neumorno "dirigira" djelatnicima Kriminalističke policije koji su pokazivali kako i na koji način treba obraditi mjesto zločina, kako izuzeti tragove kose, krvi, kako utvrditi putanju metka i slično...

- Zaštita i pravilno postupanje na mjestu zločina jedna je od najvažnijih stvari u forenzici. Pomno gledajte profesionalce i bilježite sve - upozoravao je dr. Primorac.

- Ja sam šef, pa ne izlazim na mjesto događaja. No, ako je sve odrađeno po standardnoj proceduri, na osnovi fotografija mogu ocijeniti po putanji metka i čahure gdje je osumnjičeni stajao, koju je vrstu oružja koristio jer, primjerice, većina poluautomatskog oružja izbacuje čahure udesno i unatrag. Na osnovi tragova cipela možemo, recimo, odrediti veličinu osobe i koju vrstu obuće nosi - tumačio je okupljenima poznati forenzičar Lee, koji je, uz ostalo, od tisuća slučajeva na kojima je radio postao svjetski poznat po sudjelovanju u novoj istrazi ubojstva Johna F. Kennedyja te svjedočenju u predmetu O. J. Simpson.

Naravno, na kraju radionice prof. Lee ispričao je što se stvarno dogodilo na tom brodu. Dakle, kapetan broda stupio je u kontakt s dilerom koji je donio nekoliko paketa droge i organizirao da na brod dođe njegov šef i šefova djevojka koja je u kovčegu donijela novac.

Kad su diler i kapetan broda vidjeli toliko puno novca, odlučili su ih zajedno opljačkati. Hicima iz pištolja ubili su narkobosa koji je pogođen pao preko palube broda i nađen je tek poslije kad je njegovo tijelo more izbacilo na obalu. Njegovu djevojku htjeli su silovati, no ona je potrčala prije nego su je uhvatili i preko ograde skočila u vodu i utopila se.

Dostupni tragovi

- Nije bila upucana. Je li to ubojstvo ili samoubojstvo? - upitao je retorički prof. Lee okupljene.

Kapetan broda i diler, kad su ostali sami, počeli su pucati jedan na drugog. Diler je promašio kapetana, a ovaj ga je ubio hicima iz pištolja te je bacio njegovo tijelo preko ograde u vodu. Nakon svega, kapetan se u stvarnom životu dokopao gomile novca i droge i brodom otišao u Meksiko. No, za potrebe radionice, inscenirana je njegova smrt, tako da se on naposljetku, od uživanja u novostečenoj gomili novca i droge, predozirao.

No, sve su to, na osnovi dostupnih tragova za svaki od potencijalnih zločina - po broju čaša na stolu ispred kapetana, putanji metka koji se zabio u kabinu, tragovima na tijelima žrtava trebali utvrditi studenti.

Vrlo je zanimljiv bio dio izlaganja forenzičarke Zaferes, koja je studentima rekla da ovo što oni danas rade, a njezin posao bio je objasniti im kako obaviti očevid na vodi, odnosno moru, bez izvlačenja tijela na kopno, 99 posto forenzičara i policajaca diljem cijelog svijeta nije nikada radilo. Naime, kad se pronađe tijelo koje pluta u rijeci ili u moru, policija ga izvadi na kopno i tek tad se počinje raditi očevid.

Uz ostalo, pokazala im je kako odrediti iz kojeg je pravca došlo tijelo nađeno u vodi, i to pomoću mjerenja brzine kretanja tijela u jednoj minuti s obzirom na morske struje te kako tijelo u moru staviti u plastičnu mrtvozorničku vreću a da se ne unište mogući tragovi.

- Isto ono što radimo na očevidu na kopnu, moramo napraviti i na moru, a da ne vadimo tijelo vani. Jer, čim tijelo izvadimo iz vode, mi smo potencijalno uništili tragove na mjestu zločina - kazala je Zaferes.

Studenti su za svako od mjesta događaja imali upitnik i na osnovi njihovih odgovora, a poslije i ocjene njihovih predavača, njih deset je naposljetku dobilo i prigodne certifikate, knjige i majice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 14:10