StoryEditorOCM
HrvatskaNA BURZU će ČETVRTINA RADNIKA U NISKOGRADNJI

Strukovni sindikat: Otkaze dobiva više od 2000 građevinara

Piše PSD.
4. ožujka 2010. - 00:51

Opadanje poslova u izgradnji stambenih zgrada već je odavno uzdrmalo većinu manjih građevinskih tvrtki, a zaustavljanje i(li) usporavanje radova na autocestama, školama i drugim javnim objektima moglo bi znatno ugroziti i velika poduzeća, posebice ona koja posluju s državom, odnosno javnim poduzećima.

Prema procjenama sindikalaca, prve na udaru mogle bi se naći tvrtke u sektoru niskogradnje (ceste, tuneli, mostovi) poput splitskog “Konstruktor-inženjeringa”, zagrebačke “Hidroelektre Niskogradnje” i “Viadukta”, te “Osijek-Koteksa”, što će izravno ugroziti i brojna radna mjesta.

Usporedno s tim, građevinari će osjetiti i posljedice gubitka planiranih angažmana u inozemstvu, kao što je nesuđeni “posao stoljeća” hrvatskog konzorcija u Crnoj Gori i problemi s ugovaranjem radova na autocesti kod Banje Luke u BiH.

Splićani na udaru

Mirko Štorga, šef Sindikata graditeljstva Hrvatske iz SSSH, ističe da su sve tvrtke u niskogradnji izravno pogođene krizom u državnoj blagajni i manjkom proračunskog novca za infrastrukturne projekte.

− Najveće probleme mogle bi imati tvrtke koje posluju s javnim poduzećima kao investitorima poslova, jer zbog smanjenog priljeva novca moraju usporiti ili potpuno zaustaviti radove. To će se neminovno negativno odraziti na radnike, jer procjene govore da će tvrtke biti prisiljene otpustiti najmanje četvrtinu radnika u sektoru niskogradnje, a to je više od 2000 djelatnika. Premda radnici “Konstruktor-inženjeringa” nisu naši članovi, može se reći da će zatvaranje pojedinih gradilišta najviše pogoditi građevinare te splitske tvrtke − naglašava Štorga i dodaje:

− U tom sektoru radi oko deset tisuća ljudi, ali problemi se već osjećaju, jer su neki već dobili otkaze, dok su drugi usred otkaznog roka, poslani na čekanje ili prisiljeni na korištenje godišnjih odmora. Riječ je zapravo o nastavku problema koji su pogodili građevinare još tijekom protekle godine, kad je 20-ak posto tvrtki već “kresalo” plaće za najmanje 10 posto, a otpušteno je više od dvije tisuće radnika.

GORDAN ZUBČIĆ
foto: matko biljak

Zamah nakon rata

U RH djeluje više od 150 građevinskih poduzeća s 30 tisuća djelatnika koji su imali pune ruke posla u razdoblju nakon Domovinskog rata, a posebice nakon 2001., kad je krenuo zamah izgradnje. Danas je tržište u padu, bez obzira na to je li riječ o privatnim investicijama ili ulaganjima državnih tvrtki.

23.727 nezaposlenih građevinara nalazi se u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

1000 djelatnika ‘Konstruktora’ zaposleno je na izgradnji cesta

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 01:55