StoryEditorOCM
HrvatskaMARUŠKA VIZEK

Stručnjakinja s Ekonomskog instituta uvjerena: ‘Hrvatska će se potpuno oporaviti do 2022. godine‘... Ali uz jedan važan preduvjet

Piše PSD
3. lipnja 2021. - 19:58

Index slobodnih radnih mjesta kojeg je Ekonomski institut radio s portalom Moj Posao otkrio je da potražnja za radnim mjestima postoji, donosi RTL.

- Prema tom indikatoru kako i prema rastu BDP-a možemo zaključiti da se zemlja malo izvlači iz krize. Online vacancy indeks je u svibnju bio prvi put bio veći u odnosu na isto predpandemijsko razdoblje u 2019. Industrijska proizvodnja je također u porastu- rekla je RTL-u Maruška Vizek sa Ekonomskog instituta, a podsjetila je i da su prošle godine u svibnju i lipnju bili zabilježeni ogromni minusi jer je ekonomija bila zatvorena.

- Sad ćemo na svim pokazateljima obilježiti veliki plus i to će na kraju rezultirati solidnim godišnjim rastom BDP-a. Očekujemo nekih 5 posto -  nastavila je Vizek.

Podaci koji opisuju tijek oporavka pokazuju da on teče polako već od kasnog ljeta prošle godine zbog čega Europska komisija i Vlada planiraju potpuni oporavak do 2022. godine.

- To jesu realna predviđanja koja će se ostvariti ukoliko se epidemiološka situacija na jesen ili iduće godine ponovo ne pogorša - kazala je Vizek.

Osvrnula se i na brojne kritičare Nacionalnog plana oporavka, Vizek tvrdi kako je problem to što je Vlada veći dio novca namijenila za javni sektor koji onda tim resursima raspolaže pa ga dalje investira.

- S obzirom da EK upozorava na neučinkovitost javnog sektora upitno je zašto smo tako puno novca stavili na raspolaganje tom istom sektoru. Ravnoteža između privatnog i javnog sektora u Nacionalnom planu oporavka, po mom mišljenju, nije ostvarena. Iako se predviđaju brojne reforme, treba tek vidjeti da li ćemo ih izvršiti i koliko će Europska komisija biti stroga prilikom ocjenjivanja jesmo li reforme izvršili. Nismo samo mi problem, problem su i brojne druge zemlje. Poput Italije, Španjolske i Portugala'', kazala je Vizek.

U rebalans proračuna uvršten je prvi dio novca.

- I u ovom rebalansu se vidi da se krpaju kronične rupe koje se događaju svake godine. Riječ je o zdravstvu gdje je povećanje od 4 milijarde kuna, što je gotovo polovica od ukupnog povećanja rashoda u proračunu, zaključila je Vizek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 15:38