StoryEditorOCM
Hrvatskanjihova strana priče

Brodosplit odgovara na optužbe: Napravili smo vrhunski brod za HRM, ali smo platili dva milijuna kuna penala

23. veljače 2020. - 08:12

Dva dana nakon što je Ivan Adum, umirovljeni inženjer i stručnjak za brodogradnju prozvao “Brodosplit” da ne zna napraviti ophodni brod i da zbog nedostataka na prototipu nikako nije smio dobiti gradnju četiri nova, od Ministarstva obrane RH stigao nam je konačno odgovor iz škvera.

Postavili smo im pet ključnih pitanja u cijeloj priči, a prvo ono zašto se s njihovih navoza ovo namjensko plovilo čekalo četiri godine.

- Nije gradnja prototipa kasnila skoro četiri godine, nego je gradnja prototipa trajala duže od ugovorenog za 29 mjeseci.
Kasnila je prvo zbog nedorečenog pretprojekta (dobili 70 pretprojektnih dokumenata, a na kraju je bilo ukupno 370 projektnih dokumenata). Posljedica su brojne graditeljeve izmjene koje je Naručitelj radi poboljšanja projekta odobrio.

Kasnila je i zbog bijelog štrajka u Brodarskom institutu, osim graditeljevih izmjena i naručitelj je imao sedam službenih izmjena, pa radi nekoliko viših sila, pa raznih dopustivih kašnjenja tipa ponovno odobravanje HRB projektne dokumentacije (Hrvatski registar brodova, op. Z.Š.) koja je već bila odobrena u pretprojektu. Naručitelj je cijelo vrijeme provodio strogu, ali vrhunsku profesionalnu kontrolu svakog, pa najsitnijeg detalja - koja je i nama pomogla da sagradimo izvrstan brod.

Na kraju, dosta se vremena utrošilo jer je graditelj po nalogu i uz nadzor naručitelja izradio 88 programa ispitivanja svih sustava na brodu. Sve navedeno pokazuje koliko su smiješne optužbe i objede koje je preko “Slobodne” iznio gospodin Adum - odgovaraju iz “Brodosplita”.

Problemi s projektiranjem

Drugo što nas je interesiralo bilo je zašto je suprotno taktičko-tehničkih zahtjevima HRM-a mijenjan prvotni projekt i umjesto traženog odlučilo se za duži i teži motor, te produljenje broda?

- Mijenjan je zbog razloga koje smo gore naveli - nedovoljno razvijen pretprojekt. Razvojem dodatnih 300 projektnih nacrta došlo je do izmjene konstruktivnog čelika, produljenja trupa broda, korekcije krmene forme broda radi smještaja većeg brodskog vijka jer je onaj iz pretprojekta, a i veći od njega kavitiran prilikom modelskih ispitivanja, a što nije ispitivano za vrijeme pretprojekta. Još u fazi bazenskih ispitivanja dodali smo bočne stabilizatore i s njima dokazali maritimne sposobnosti broda. Isto je potvrđeno i u ispitivanjima u naravi.

Ugrađeni motori imaju daleko veće intervale servisa, tj. resurse radnih sati i manju potrošnju nego su to imali jedino predloženi motori u pretprojektu. Ugrađeni motori su od Naručitelja potvrđeni kao najmanje jednakovrijedni onima iz pretprojekta - pojašnjavaju iz BIS-a.

Što su pokazala ispitivanja broda koja je odradio ‘Brodosplit’ i hoćete li ih učiniti dostupnima javnosti?

- Sva ispitivanja koja je prema Ugovoru odradio “Brodosplit” BSO uz nadzor naručitelja bila su pozitivna. Naručitelj ne bi prihvatio prototip da to nije tako.

Nakon primopredaje broda, naručitelj je u svom aranžmanu odradio Ugovorna prototipna ispitivanja na teškom moru, kojima su prisustvovali i predstavnici graditelja i ta ispitivanja su prošla s pozitivnim rezultatima.

Budući da je ugovorni vlasnik sve dokumentacije MORH, mi rezultate ne smijemo učiniti dostupnima javnosti jer je ovaj Ugovor klasificiran kao “Ograničen” i kao takav ne smijemo ga nikome dostavljati niti objavljivati. Svi predstavnici graditelja koji su u doticaju s dokumentacijom OOB prošli su posebne sigurnosne provjere i certificirani su u zaštiti tajnosti podataka. Što se nas tiče mi s objavom rezultata ispitivanja ne bismo imali nikakve štete, samo bi nam to koristilo.

Ali ne možemo ne primijetiti, kako je zahtjev da MORH odnosno HRM javno objave podatke od jednoga složenog sustava kao što je brod u najmanju ruku smiješan i pokazuje podcjenjivački odnos. Tko god da to traži na ovakav način, sigurni smo da se u nekoj drugoj državi ne bi usudio zatražiti rezultate ispitivanja za posuđe koje koriste pripadnici oružanih snaga - stajalo je u odgovoru na spomenuto pitanje.

Ne možete otkriti detalje...

Nasuprot tome, Adum je tvrdio i dalje tvrdi nakon ispitivanja koje je proveo HRM ni dalje ne zadovoljava 11 od 122 parametra “Brodosplitova” ophodnog broda “Omiš”.

- Imate krive brojke, dakle vaš vas je sugovornik dezinformirao jer se ne radi o 122 nego njih 210 TTZ-ova od kojih nije zadovoljilo 11. Ne možemo otkrivati detalje, ali možemo reći da se ni jednim od njih ne ugrožava bilo kakva sposobnost broda u bilo kojem smislu. Evo, recimo jedan od TTZ-ova koji nije bio zadovoljen je da sve instrukcijske knjige moraju biti prevedene na hrvatski.

Od tisuća prevedenih stranica nismo bili dobro preveli neke od njih, te stoga u tom dijelu nismo zadovoljili TTZ.
Inače neke je od tehničkih stranih riječi bolje i ne prevoditi, jer tek onda stvore nerazumijevanje - ističu.

Interesiralo nas je li “Brodosplit” platio MORH-u 2 milijuna kuna penala, što je ministar Krstičević najvaljivao sredinom prošle godine. Tu smo dobili sljedeći odgovor:

- “Brodosplitu” nije u potpunosti isplaćena zadnja faza gradnje broda po ugovoru, već je isto uskraćeno, te se može reći da je Brodosplit platio penale prema Ugovoru.

I za kraj htjeli smo čuti jamči li “Brodosplit” da će na drugom brodu iz serije biti riješeni svi prethodno uočeni problemi oko brzine, stabiliteta i pomorstvenosti.

- Tvrdnja da prototip ima bilo kakvih problema sa stabilitetom i pomorstvenosti je neistinita, preciznije teška laž. A naravno da jamčimo da na drugom i svim ostalim brodovima neće biti nikakvih problema, isto kao što ih nema ni na prototipu.

Osim u medijima gdje iz njima, ali i nama znanih razloga određene skupine plasiraju ovakve laži.

Pripadnici HRM-a su na dosadašnjim zajedničkim vježbama bili jako ponosni na svoj OOB 31 Omiš, a i mi smo jako ponosni što smo u suradnji i uz nadzor MORH-a sagradili vrhunski brod. Sigurni smo da će on uskoro postati vrhunski izvozni proizvod, ma koliko god te grupaciji ovakve neistine gurale u medije. Isto su radili i u slučaju drugih vrhunskih izvoznih proizvoda domaće obrambene industrije. Nisu uspjeli, vrhunska kvaliteta se probila na svjetsko tržište.

Zaboravljaju da pravi pomorac odličan brod može i na fotografiji prepoznati, a da ne govorimo što sve može zaključiti kada stane nogom na njega. Zahvaljujući razumijevanju MORH-a i to se počelo događati, a ubuduće će sve češće - poručili su iz Brodosplita. 

Za koga radi Adum?


U "Brodosplitu" cijelu priču oko očito sporne isporuke prvog i narudžbe još četiri ophodna broda za HRM vide kao kampanju koju protiv njih vodi konkurencija kako bi im spriječila izlazak na svjetsko tržište.

Za Ivana Aduma, koji je o svemu javno progovorio, kažu da je trebao 'deklarirati svoj poslovni odnos s tvrtkom Adria-Mar'.

Radi se, naime, o drugom ponuđaču koji je prije nego što je raspisan natječaj za MORH napravio šest brodova za Libiju u roku od 24 mjeseca s uključenim projektiranjem od pola godine, što je Adum naveo.

Također barataju podatkom da je Libija nakon toga naručila novu seriju od šest brodova, ali ne od 'Adria Mara', već u Italiji.

Kažu da bi interesantno bilo vidjeti jesu li zbog svega oglasili u tamošnjim medijima?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 09:29