StoryEditor
Hrvatskanapad na markov trg

Eksperti za sigurnost: Policajci nisu hostese. Treba uvesti ophodnje naoružanih policajaca i dati im ovlasti da kontroliraju prolaznike

12. listopada 2020. - 12:16

Mjesec dana nakon što je eurozastupnik Vilibor Sinčić pred Banske dvore na Markovu trgu iskrcao gomilu lubenica iz kamiona kojim je bez problema došao do zgrade što je izazvalo rasprave u javnosti o sigurnosti i štićenju državnih objekata, pucnjava i ranjavanje policajca u ponedjeljak ujutro samo je potvrdila tvrdnje onih koji tvrde da je sigurnosno stanje tog centra državne moći, najblaže rečeno, "labavo".

Sjetimo je da je nakon "invazije" Sinčićevih lubenica sam premijer Plenković kazao: "Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade, jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije da, što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje". Treba vidjeti što će ministar Božinović reći na ovaj napad i je li postupio sukladno premijerovoj "zamolbi".

- Svaki objekt i osiguranje istog ima svoje specifičnosti, a kako se ovdje radi o nekoliko objekata koji spadaju u štićene objekte, prosudbe ugroženosti rade se dinamički posebice kad se nešto dogodi poput performansa s lubenicama ili nažalost, ovog jutrošnjeg događaja. Moram naglasiti da su policajci koji stoje na ulici i ispred ulaza u zgradu Vlade prva "linija obrane", oni nisu i ne smiju biti, kao što to možda javnost percipira, tu da pozdravljaju ministre i dužnosnike. Oni bi trebali biti obučeni, spremni na razne scenarije koji se mogu odigrati i spremni vješto i kompetentno reagirati na potencijalnu ugrozu - smatra doc.dr.sc. Tonći Prodan, zamjenik voditelja modula forenzike i nacionalne sigurnosti na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti u Splitu.

Prodan napominje da je situacija na Markovom trgu specifična sa stanovišta sigurnosti jer tamo svatko može prolaziti nesmetano i tko zna što "izvaditi iz ruksaka".

- Mislim da bi za preventivno odvraćanje potencijalnih napadača bilo dobro da se uvede policijska ophodnja, dakle naoružani policajac ili dva koji bi cijeli dan hodali po Markovu trgu i koji bi na taj način davali do znanja javnosti da je osiguranje na višoj razini. Oni bi imali ovlast i legitimirati osobe i pregledati stvari, torbe ili ruksake i mislim da bi takva praksa mogla odvratiti potencijalne počinitelje od napada. Mi još ne znamo pozadinu ovog napada, ovo može biti bilo što, od čina luđaka do namjernog napada s političkom pozadinom. Ako se utvrdi da se radi o terorizmu onda je napadnut simbol države. Sigurno je da bi nakon ovoga stupanj sigurnosti trebalo podignuti na viši stupanj, a za to postoje mogućnosti i u vidu ljudstva i u vidu tehničke zaštite - smatra, među ostalim, dr. Prodan.

Njegov kolega, general Mate Laušić, bivši šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, smatra također kako vrlo jasno treba svima dati do znanja da policajci koji su na vratima ulaza u zgradu Vlade nisu "olovni vojnici".

- Oni nisu tu da pozdravljaju ministre za koje niti ne znaju kako izgledaju jer se svako malo mijenjaju. Pogledajte, primjerice, Downing Street (ulica u središnjem Londonu u kojoj se nalaze službene rezidencije i uredi premijera Velike Britanije - op.a.) gdje na ulazu stoji naoružani policajac s borbenim prslukom na seni koji ne pozdravlja ni premijera ni ikoga jer nije on zato tamo. A ovaj naš mora gledati hoće li prepoznati kojeg ministra i hoće li mu tko uzeti za zlo ako ga ne prepozna! Policajci su osiguranje i oni imaju svoj perimetar djelovanja - kaže general Laušić.

Dodaje kako je u ovom trenutku još malo informacija o samoj pucnjavi i da je tu puno upitnika i mogućih verzija motiva i povoda za napad.

- To je štićeni prostor koji je slabo štićen, a vrlo je prostorno pogodan za zaštitu kako od pješaka tako i od vozila. Vjerujem da na papiru postoji dobro napisan plan osiguranja, ali ovisi sve kakva je provedba u praksi. Ako je netko meta, napadač će uvijek pokušati doći do njega, no pitanje je što se onda događa s napadačem i kako reagiraju oni koji trebaju reagirati. Znate kako je kod nas, kad se dogodi neki problem, svi se dignu na noge! Sad će, nakon ovoga, kao i obično biti svega uokolo i zmije, jarci, ovnovi, ježevi i svašta nešto, a onda to s vremenom pređe u rutinu - zaključuje general Laušić.

item - id = 1050250
related id = 0 -> 1129600
related id = 1 -> 1129574
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 21:34