StoryEditor
Hrvatskaustaški poklič

Stranka s imenom i prezimenom traži potpunu zabranu pozdrava ‘Za dom spremni‘ u hrvatskom javnom prostoru

21. svibnja 2020. - 16:30
Strateg Stranke s imenom i prezimenom Ivica Relković izašao je u javnost s idejom koje se libe mnogi hrvatski deklarirani ljevičariRanko Šuvar/HANZA MEDIA

Nekadašnji ideolog Mosta, a današnji strateg Stranke s imenom i prezimenom Ivica Relković izašao je u javnost s idejom koje se libe mnogi hrvatski deklarirani ljevičari: sa svojim kolegama zalaže se za potpunu zabranu korištenja ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ u hrvatskom javnom prostoru. Uspije li ući Sabor nakon srpanjskih parlamentarnih izbora, Stranka s imenom i prezimenom obvezuje se ovaj apel hitno uobličiti u adekvatan prijedlog zakona.

“Svako daljnje vezivanje Hrvatske i njezine budućnosti uz teret NDH treba okončati. Svaka spremnost na poigravanje s ovim pozdravom treba biti zauvijek zaustavljena sa sviješću da nekom taj redoslijed riječi znači doslovno redoslijed smrti u obitelji: oca, majke, strica, brata, djeteta, starca, Židova, Srbina, Roma ili Hrvata ‘s druge strane'”, objavio je Relković u svom podužem programatskom tekstu. Ističući kako ne postoji humanist, kršćanin ni čovjekoljub koji vlastitom tolerancijom, a kamoli simpatijom, može opravdavati glasnost parole koja je drugome bila sintagma za smrt, založio se za higijenski otklon od pokliča koji je u jednoj fazi hrvatske povijesti bio simbol ustaškog totalitarizma, da bi se u zadnjem ratu nekritički izmiješao s neupitnim pravom borbe za samostalnost. S amblemom tog pozdrava tad više nije ginuo vojnik totalitarizma, nego dragovoljac obrane, što je djelovalo kao da je Hrvatska ušla u zamku iz koje je više ne mogu izvući ni najveći umovi svijeta – navodi u obrazloženju inicijative Relković.

Zalažući se za neuvjetovan, nerecipročan i autonoman otklon od opterećujućeg povijesnog naslijeđa, Relković u ime Stranke s imenom i prezimenom smatra da njega treba učiniti upravo onaj dio naroda kojemu to nasljeđe predstavlja teret, a ne žrtve.

„Ne postoji nikakva drukčija varijanta koja bi pozdrav „Za dom spremni“ ustaškog režima prokrijumčarila u relativiziranu sadašnjost, osim takvog otklona, a prekidom svake daljnje upotrebe toga pozdrava daje se najčišći pijetet dragovoljcima koji su ga nosili na odorama“ – navodi stranački strateg u svom traktatu. Relković smatra da pijetetu njihovim žrtvama ne trebaju nikakvi slogani na pločama, nego imena i prezimena boraca neovisno o šarama i slovima na njihovim odorama. Naglašava kako je slogan „Za dom spremni“ na bilo kojem spomen obilježju bilo gdje u Hrvatskoj poginulima jednostavno nepotreban, a živima opterećujuće suvišan te ga, po njemu, treba izostaviti sa svih spomen obilježja i izbrisati iz svih statuta.

Aktivni i samoinicijativni otklon od nasljeđa NDH, pa time i pozdrava "Za dom spremni", jedini je put i za nepolitiziranu memoriju na žrtve Bleiburga i križnih puteva, bez obzira je li riječ o vojnicima pobijenim bez suda ili civilima pobijenima bez ikakve krivnje. Da bi mogao započeti proces pijeteta i ovih ljudi bez pratećih ideoloških konfrotacija, Relković smatra kako je nužno da upravo oni hrvatski građani koji se osjećaju povezaniji s tom povijesnom memorijom vlastitom voljom započnu otklon od nasljeđa NDH. Hrvatskoj treba budućnost radi koje ne treba dopustiti da oni koji se vode bilo kakvim parcijalnim ili ideološkim interesom slobodno i javno koriste pozdrav „Za dom spremni“; baš zato što su za budućnost nespremni, za nove neopterećene generacije nespremni i, zapravo, za dom nespremni – obrazlaže stranački apel Relković.

Inicijativu za trajno rješenje ove ideološko-izborne teme nedavno je neformalno najavio predsjednik Stranke s imenom i prezimenom, nekadašnji omiški gradonačelnik i bivši ministar Ivan Kovačić. Kao što je poznato stranci se pridužio i Boro Nogalo, ugledni pedijatar koji je vodio bolnicu Srebrnjak, te bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa Dalija Orešković.

Biti će zanimljivo pratiti odjeke Relkovićeva prijedloga i njegove elaboracije na hrvatskoj desnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 11:45