stdClass Object ( [id] => 1358389 [title] => Strane radnike neki bi objesili, drugima su škuri i mali, treći ih drže kao roblje, četvrti izmišljaju otimače djece... [alias] => strane-radnike-neki-bi-objesili-drugima-su-skuri-i-mali-treci-ih-drze-kao-roblje-cetvrti-izmisljaju-otimace-djece [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lutka Indijca, nazvanog Škuribando Fureštić, u prijevodu Tamni Stranac, prije nekoliko je dana, u sklopu pokladnih svečanosti u Čavlama kod Rijeke, obješena kao karnevalski krivac.

Saborska zastupnica HDZ-a, nazvana Danica Baričević, u prijevodu Leghorn Hrvatica, prije nekoliko je dana, gostujući u emisiji "Otvoreni studio" Televizije Dalmacija, izjavila kako je Zagreb pun škurih, crnih i malih ljudi.

Predsjednik Udruge "Čavjanske maškare" Goran Mavrinac tvrdi kako su tim "izmišljenim likom", dakle Indijcem Škuribandom Fureštićem, "pokušali aludirati na događaj o kojem su se širile glasine oko Badnjaka". To što se priča pokazala lažnom, kao što glasine i najčešće jesu, što je i policija odmah sve demantirala, njima nije bilo bitno. Tamni Stranac je obješen. Kao na Divljem zapadu. Uz pljesak i odobravanje nazočnih.

Načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić tako kaže kako lutka ne predstavlja stranca, već navodnog otmičara. Koji je stranac. Ni nju ne zanima što je primorsko-goranska policija odmah demantirala navodni pokušaj otmice djeteta, utvrdivši kako je istraga pokazala kako u spomenutom slučaju, koji je na koncu doveo do vješanja Tamnog Stranca, nema elemenata kaznenog djela ni ikakvog drugog prekršaja.

---

image

Danica Baričević - ova će joj izjava obilježiti političku karijeru. Inače, Danica je rođena izvan Hrvatske, u Australiji. Migrantska priča

Damjan Tadić/Cropix
---

"Od zaprimanja dojave policija je obavila razgovore s više osoba te poduzela druge mjere i radnje radi utvrđivanja svih činjenica. Sve dosad poduzeto nije rezultiralo bilo čime što bi upućivalo ili pak potvrđivalo sumnje da bi se radilo o pokušaju otmice ili bilo kojoj drugoj kažnjivoj radnji", objavili su iz PU primorsko-goranske.

Načelnica Ivana Cvitan Polić tu je činjenicu naprosto izignorirala. Kao i čitav njezin SDP. Njima linčovanje Tamnoga Stranca očito nije problem. S otmičarima djece, pa makar i lažnim, i ne smije se drukčije postupati. Za svaki slučaj.

Ni Most se nije oglasio. Niti se ispričao. Ni njima očito nije mrsko iz prvoga reda pratiti linč Tamnoga Stranca. Jer, ne zaboravimo, priču o otmici, lažnoj poput njegova morala, širio je upravo saborski zastupnik Mosta Marin Miletić.

"Nećemo dopustiti da nam djecu po ulicama love migranti, nećemo dopustiti da nam naše kćeri i žene budu ugrožene jer neki taliban koji je došao u Hrvatsku misli da može nama govoriti kako će se naše žene ponašati i odijevati", kazao je Miletić, pred Božić, prigodno.

---

image

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta. Njemu se pričinjala otmica djeteta, u izvedbi stranca...

 

Robert Fajt/Cropix
---

Leghorn Hrvatica sigurno nije propustila tu Miletićevu izjavu. Dapače, uvjereni smo i da mu je, pa makar u sebi, da je predsjednik stranke ne čuje, i čestitala. Jer, evo, ona, koja dođe u Zagreb, sva se jadna usplahiri i prepadne da je tko god škur, crn i malešan ne otme.

"Evo ja, koja dođem u Zagreb, prolazim ulicom i šetam, puno je više tih škurih, crnih i malih. Mislim da se tu baš nismo dobro pripremili, da tu ima prostora da napravimo nekakvu strategiju", kazala je Leghorn Hrvatica.

I nitko joj nije proturječio. Niti iz vlastite, niti iz oporbenih stranaka. Dapače, uvjereni smo da su joj mnogi, pa makar samo u sebi, čestitali na ideji o strategiji.

Tek je Katarina Peović iz Radničke fronte – ali tko je ikad zarezivao Katarinu Peović i Radničku frontu – upozorila kako izjava uvažene zastupnice Leghorn Hrvatice "pokazuje razliku između deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima".

"Politika HDZ-a politika je koja kombinira brutalnu ksenofobiju i ekonomski liberalizam, a ta brutalna ksenofobija lijepo je opisana u tom citatu", navela je Peović, zaključivši kako su HDZ-u "dobri ti ‘škuri‘ radnici kad rade poslove za manje nadnice od onih za koje bi radio domaći radnik".

---

image

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, ustvrdila je kako izjava Danice Baričević "pokazuje razliku između deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima"
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Kad su se i mediji dohvatili ksenofobnog medijskog istupa Leghorn Hrvatice, rođene, nota bene, u Australiji, ona se požalila na, kako reče, zlonamjerne interpretacije koje ne odgovaraju njezinim stavovima.

"Ogromna većina stranih radnika u Hrvatskoj se ponaša vrlo pristojno i disciplinirano. Ljudi rade, zarađuju pošteno svoj kruh. To treba poštovati. Useljenička politika važan je dio demografske politike. Vlada će, kao i za sva druga pitanja, naći rješenja i odgovore na ove izazove, i to na način da se zadovolje potrebe tržišta rada i pritom očuvaju identitet i vrijednosti hrvatskog naroda", kazala je u četvrtak, nakon što joj je iz Vlade rečeno da nešto kaže, i pohvali Vladu.

A Vlada upravo priprema novi Zakon o strancima, kojim će, kako je to fino sročila Leghorn Hrvatica iz Australije, "naći rješenja i odgovore na ove izazove".

"Intencija izmjena je i dodatno urediti odredbe navedenog Zakona koje će omogućiti korištenje postojećeg potencijala strane radne snage. Pri tome bi se uzele u obzir potrebe hrvatskog gospodarstva te olakšanje administrativnih postupaka, uz istovremeno jamčenje zaštite prava radnika i sprječavanje zloupotreba", navodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Detalji se još ne znaju, ali spominje se uvođenje crnih lista i šestogodišnje kazne za poslodavce koji ne prijavljuju strane radnike, koji će pak prije dobivanja radne dozvole morati proći ispit poznavanja hrvatskoga jezika.

---

image

Sindikalist Mario Iveković: Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i isplativi jer ne pitaju za plaću i uvjete rada, a u nekima piše i kako radnika možete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti

Ranko Šuvar/Cropix
---

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, pozdravlja donošenje novog zakona, no izražava i skepsu u njegovu kvalitetu.

– Dok ne vidim prijedlog zakona, ne mogu ništa komentirati, no poznavanje hrvatskog jezika svakako bi trebalo biti obveza za strane radnike jer bez toga nema ni valjane integracije – kaže nam.

Broj stranih radnika iz dana u dan sve je veći. Trenutačno ih ima više od 120.000, a prognoze ekonomskih analitičara, uz pretpostavku prosječnog rasta BDP-a od 2,5 posto godišnje, govore kako će u Hrvatskoj 2030. godine raditi oko pola milijuna stranaca.

– Moramo razlikovati broj izdanih radnih dozvola od broja stranaca jer je broj izdanih radnih dozvola uvijek puno veći s obzirom da jedan dio stranih radnika nakon kratkog boravka napusti Hrvatsku te ide dalje na zapad u potrazi za poslom – objašnjava Iveković.

Prema njegovim riječima, glavni problem, kad je radna snaga u pitanju, u Hrvatskoj su poslodavci.

– Test tržišta rada kod nas je umjetan jer je poslodavcu dovoljno da na Zavodu za zapošljavanje iskaže potrebu za radnom snagom, pri čemu nema nikakvih pravila ni standarda, posebice kad je riječ o visini plaće – dodaje Iveković.

Ukratko, da pošteno plate domaćeg radnika, Leghorn Hrvatica iz Australije ne bi morala strahovati dok šeta Zagrebom, a Marin Miletić bi morao naći neku drugu agendu za širenje svojih opačina i laži.

U svakodnevnim razgovorima sa stranim radnicima u Hrvatskoj sindikalistu Ivekoviću potvrđeno je ono što je i pretpostavljao, a to je da se jedan dio poslodavaca prema strancima odnosi kao prema roblju. I to doslovno.

– Nemoguće je generalizirati, jer ima uistinu krasnih poslodavaca, koji ni po čemu ne rade razliku između domaćeg i stranog radnika, ali ima ih, i to dosta, koji strance uzimaju samo kako bi ih mogli iskorištavati – tvrdi Iveković.

Poseban su problem trgovci radnom snagom, takozvani posrednici, koji radnike iz nama dalekih i nepoznatih zemalja, što bi Leghorn Hrvatica rekla, te škure, crne i male ljude, poslodavcima nude kao na pazaru.

– Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i isplativi jer ne pitaju za plaću i uvjete rada, a u nekima piše i kako radnika možete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti ako vam se ne sviđa kako radi – iznosi Iveković.

U nedavnoj komunikaciji s radnicima koji su u Hrvatsku došli iz Nepala čuo je i jedan nama tako poznat prigovor. Na pitanje što im najviše u Hrvatskoj smeta, rekli su mu, naime, da nemaju povjerenje u hrvatske institucije.

– Da, točno tako, jer, vele, u Nepalu, koliko god plaća bila mala, ona mora biti isplaćena na koncu mjeseca, a u Hrvatskoj je mnogi nisu na vrijeme dobili, na što se oni, što im je neshvatljivo, nemaju kome požaliti – kaže Iveković.

Mogu samo izvisiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA META... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NOVA META... 2 0 7799 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-25 14:12:03 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-25 17:07:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-25 17:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Strane radnike neki bi objesili, drugima su škuri i mali, treći ih drže kao roblje, četvrti izmišljaju otimače djece... page_title=Strane radnike neki bi objesili, drugima su škuri i mali, treći ih drže kao roblje, četvrti izmišljaju otimače djece... [metakey] => strani radnici, maškare, lutka, danica baričević, roblje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/25\/25885444.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/25884413.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/26339459.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/25731844.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/24197759.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Strani radnici u Dubrovniku, \u201d\u0161kuri i mali\u201d<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Danica Bari\u010devi\u0107 - ova \u0107e joj izjava obilje\u017eiti politi\u010dku karijeru. Ina\u010de, Danica je ro\u0111ena izvan Hrvatske, u Australiji. Migrantska pri\u010da<\/p>","

Marin Mileti\u0107, saborski zastupnik Mosta. Njemu se pri\u010dinjala otmica djeteta, u izvedbi stranca...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Katarina Peovi\u0107, saborska zastupnica Radni\u010dke fronte, ustvrdila je kako izjava Danice Bari\u010devi\u0107 \u201dpokazuje razliku izme\u0111u deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima\u201d
\n\u00a0<\/p>","

Sindikalist Mario Ivekovi\u0107: Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i\u00a0isplativi jer ne pitaju za pla\u0107u i uvjete rada, a u nekima pi\u0161e i kako radnika mo\u017eete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25885444_1920.jpg":"1920x1080","k_25885444_1280.jpg":"1280x1280","k_25885444_1024.jpg":"1024x1024","k_25885444_640.jpg":"640x640","k_25885444_480.jpg":"480x480","k_25885444_340.jpg":"340x340","k_25885444_220.jpg":"220x220","o_25885444_1280.jpg":"1280x854","o_25885444_1024.jpg":"1024x683","o_25885444_640.jpg":"640x427","o_25885444_480.jpg":"480x320","o_25885444_340.jpg":"340x227","o_25885444_220.jpg":"220x146","h_25885444_1280.jpg":"1280x854","h_25885444_1024.jpg":"1024x683","h_25885444_640.jpg":"640x427","h_25885444_480.jpg":"480x320","h_25885444_340.jpg":"340x227","h_25885444_220.jpg":"220x147","pp_25885444_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885444_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885444_640.jpg":"640x814","pp_25885444_480.jpg":"480x611","pp_25885444_340.jpg":"340x432","pp_25885444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25884413_1920.jpg":"1920x1080","k_25884413_1280.jpg":"1280x1280","k_25884413_1024.jpg":"1024x1024","k_25884413_640.jpg":"640x640","k_25884413_480.jpg":"480x480","k_25884413_340.jpg":"340x340","k_25884413_220.jpg":"220x220","o_25884413_1280.jpg":"1280x853","o_25884413_1024.jpg":"1024x682","o_25884413_640.jpg":"640x426","o_25884413_480.jpg":"480x320","o_25884413_340.jpg":"340x226","o_25884413_220.jpg":"220x146","h_25884413_1280.jpg":"1280x854","h_25884413_1024.jpg":"1024x683","h_25884413_640.jpg":"640x427","h_25884413_480.jpg":"480x320","h_25884413_340.jpg":"340x227","h_25884413_220.jpg":"220x147","pp_25884413_1280.jpg":"1280x1628","pp_25884413_1024.jpg":"1024x1303","pp_25884413_640.jpg":"640x814","pp_25884413_480.jpg":"480x611","pp_25884413_340.jpg":"340x432","pp_25884413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1464","hd_26339459_1920.jpg":"1920x1080","k_26339459_1280.jpg":"1280x1280","k_26339459_1024.jpg":"1024x1024","k_26339459_640.jpg":"640x640","k_26339459_480.jpg":"480x480","k_26339459_340.jpg":"340x340","k_26339459_220.jpg":"220x220","o_26339459_1280.jpg":"1280x976","o_26339459_1024.jpg":"1024x780","o_26339459_640.jpg":"640x488","o_26339459_480.jpg":"480x366","o_26339459_340.jpg":"340x259","o_26339459_220.jpg":"220x167","h_26339459_1280.jpg":"1280x854","h_26339459_1024.jpg":"1024x683","h_26339459_640.jpg":"640x427","h_26339459_480.jpg":"480x320","h_26339459_340.jpg":"340x227","h_26339459_220.jpg":"220x147","pp_26339459_1280.jpg":"1280x1628","pp_26339459_1024.jpg":"1024x1303","pp_26339459_640.jpg":"640x814","pp_26339459_480.jpg":"480x611","pp_26339459_340.jpg":"340x432","pp_26339459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25731844_1920.jpg":"1920x1080","k_25731844_1280.jpg":"1280x1280","k_25731844_1024.jpg":"1024x1024","k_25731844_640.jpg":"640x640","k_25731844_480.jpg":"480x480","k_25731844_340.jpg":"340x340","k_25731844_220.jpg":"220x220","o_25731844_1280.jpg":"1280x853","o_25731844_1024.jpg":"1024x682","o_25731844_640.jpg":"640x426","o_25731844_480.jpg":"480x320","o_25731844_340.jpg":"340x226","o_25731844_220.jpg":"220x146","h_25731844_1280.jpg":"1280x854","h_25731844_1024.jpg":"1024x683","h_25731844_640.jpg":"640x427","h_25731844_480.jpg":"480x320","h_25731844_340.jpg":"340x227","h_25731844_220.jpg":"220x147","pp_25731844_1280.jpg":"1280x1628","pp_25731844_1024.jpg":"1024x1303","pp_25731844_640.jpg":"640x814","pp_25731844_480.jpg":"480x611","pp_25731844_340.jpg":"340x432","pp_25731844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24197759_1920.jpg":"1920x1080","k_24197759_1280.jpg":"1280x1280","k_24197759_1024.jpg":"1024x1024","k_24197759_640.jpg":"640x640","k_24197759_480.jpg":"480x480","k_24197759_340.jpg":"340x340","k_24197759_220.jpg":"220x220","o_24197759_1280.jpg":"1280x853","o_24197759_1024.jpg":"1024x682","o_24197759_640.jpg":"640x426","o_24197759_480.jpg":"480x320","o_24197759_340.jpg":"340x226","o_24197759_220.jpg":"220x146","h_24197759_1280.jpg":"1280x854","h_24197759_1024.jpg":"1024x683","h_24197759_640.jpg":"640x427","h_24197759_480.jpg":"480x320","h_24197759_340.jpg":"340x227","h_24197759_220.jpg":"220x147","pp_24197759_1280.jpg":"1280x1628","pp_24197759_1024.jpg":"1024x1303","pp_24197759_640.jpg":"640x814","pp_24197759_480.jpg":"480x611","pp_24197759_340.jpg":"340x432","pp_24197759_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14954058 Threads: 5 Questions: 3145925704 Slow queries: 7015626 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234878496 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/strane-radnike-neki-bi-objesili-drugima-su-skuri-i-mali-treci-ih-drze-kao-roblje-cetvrti-izmisljaju-otimace-djece-1358389 [printLink] => /vijesti/hrvatska/strane-radnike-neki-bi-objesili-drugima-su-skuri-i-mali-treci-ih-drze-kao-roblje-cetvrti-izmisljaju-otimace-djece-1358389?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358171 [name] => strani radnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strani-radnici [link] => /tag/strani-radnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 369622 [name] => Maškare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maskare [link] => /tag/maskare ) [2] => stdClass Object ( [id] => 228743 [name] => lutka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lutka [link] => /tag/lutka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 613157 [name] => danica baričević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-21 11:44:37 [main_article_id] => 0 [alias] => danica-baricevic [link] => /tag/danica-baricevic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 315158 [name] => roblje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roblje [link] => /tag/roblje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA META... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strane radnike neki bi objesili, drugima su škuri i mali, treći ih drže kao roblje, četvrti izmišljaju otimače djece... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/25885444.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Strani radnici u Dubrovniku, ”škuri i mali”

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/25885444.jpg [title] =>

Strani radnici u Dubrovniku, ”škuri i mali”

 

Božo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/25884413.jpg [title] =>

Danica Baričević - ova će joj izjava obilježiti političku karijeru. Inače, Danica je rođena izvan Hrvatske, u Australiji. Migrantska priča

Damjan Tadić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/26339459.jpg [title] =>

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta. Njemu se pričinjala otmica djeteta, u izvedbi stranca...

 

Robert Fajt/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/25731844.jpg [title] =>

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, ustvrdila je kako izjava Danice Baričević ”pokazuje razliku između deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima”
 

Damjan Tadić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/24197759.jpg [title] =>

Sindikalist Mario Iveković: Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i isplativi jer ne pitaju za plaću i uvjete rada, a u nekima piše i kako radnika možete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lutka Indijca, nazvanog Škuribando Fureštić, u prijevodu Tamni Stranac, prije nekoliko je dana, u sklopu pokladnih svečanosti u Čavlama kod Rijeke, obješena kao karnevalski krivac.

Saborska zastupnica HDZ-a, nazvana Danica Baričević, u prijevodu Leghorn Hrvatica, prije nekoliko je dana, gostujući u emisiji "Otvoreni studio" Televizije Dalmacija, izjavila kako je Zagreb pun škurih, crnih i malih ljudi.

Predsjednik Udruge "Čavjanske maškare" Goran Mavrinac tvrdi kako su tim "izmišljenim likom", dakle Indijcem Škuribandom Fureštićem, "pokušali aludirati na događaj o kojem su se širile glasine oko Badnjaka". To što se priča pokazala lažnom, kao što glasine i najčešće jesu, što je i policija odmah sve demantirala, njima nije bilo bitno. Tamni Stranac je obješen. Kao na Divljem zapadu. Uz pljesak i odobravanje nazočnih.

Načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić tako kaže kako lutka ne predstavlja stranca, već navodnog otmičara. Koji je stranac. Ni nju ne zanima što je primorsko-goranska policija odmah demantirala navodni pokušaj otmice djeteta, utvrdivši kako je istraga pokazala kako u spomenutom slučaju, koji je na koncu doveo do vješanja Tamnog Stranca, nema elemenata kaznenog djela ni ikakvog drugog prekršaja.

---

image

Danica Baričević - ova će joj izjava obilježiti političku karijeru. Inače, Danica je rođena izvan Hrvatske, u Australiji. Migrantska priča

Damjan Tadić/Cropix
---

"Od zaprimanja dojave policija je obavila razgovore s više osoba te poduzela druge mjere i radnje radi utvrđivanja svih činjenica. Sve dosad poduzeto nije rezultiralo bilo čime što bi upućivalo ili pak potvrđivalo sumnje da bi se radilo o pokušaju otmice ili bilo kojoj drugoj kažnjivoj radnji", objavili su iz PU primorsko-goranske.

Načelnica Ivana Cvitan Polić tu je činjenicu naprosto izignorirala. Kao i čitav njezin SDP. Njima linčovanje Tamnoga Stranca očito nije problem. S otmičarima djece, pa makar i lažnim, i ne smije se drukčije postupati. Za svaki slučaj.

Ni Most se nije oglasio. Niti se ispričao. Ni njima očito nije mrsko iz prvoga reda pratiti linč Tamnoga Stranca. Jer, ne zaboravimo, priču o otmici, lažnoj poput njegova morala, širio je upravo saborski zastupnik Mosta Marin Miletić.

"Nećemo dopustiti da nam djecu po ulicama love migranti, nećemo dopustiti da nam naše kćeri i žene budu ugrožene jer neki taliban koji je došao u Hrvatsku misli da može nama govoriti kako će se naše žene ponašati i odijevati", kazao je Miletić, pred Božić, prigodno.

---

image

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta. Njemu se pričinjala otmica djeteta, u izvedbi stranca...

 

Robert Fajt/Cropix
---

Leghorn Hrvatica sigurno nije propustila tu Miletićevu izjavu. Dapače, uvjereni smo i da mu je, pa makar u sebi, da je predsjednik stranke ne čuje, i čestitala. Jer, evo, ona, koja dođe u Zagreb, sva se jadna usplahiri i prepadne da je tko god škur, crn i malešan ne otme.

"Evo ja, koja dođem u Zagreb, prolazim ulicom i šetam, puno je više tih škurih, crnih i malih. Mislim da se tu baš nismo dobro pripremili, da tu ima prostora da napravimo nekakvu strategiju", kazala je Leghorn Hrvatica.

I nitko joj nije proturječio. Niti iz vlastite, niti iz oporbenih stranaka. Dapače, uvjereni smo da su joj mnogi, pa makar samo u sebi, čestitali na ideji o strategiji.

Tek je Katarina Peović iz Radničke fronte – ali tko je ikad zarezivao Katarinu Peović i Radničku frontu – upozorila kako izjava uvažene zastupnice Leghorn Hrvatice "pokazuje razliku između deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima".

"Politika HDZ-a politika je koja kombinira brutalnu ksenofobiju i ekonomski liberalizam, a ta brutalna ksenofobija lijepo je opisana u tom citatu", navela je Peović, zaključivši kako su HDZ-u "dobri ti ‘škuri‘ radnici kad rade poslove za manje nadnice od onih za koje bi radio domaći radnik".

---

image

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, ustvrdila je kako izjava Danice Baričević "pokazuje razliku između deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima"
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Kad su se i mediji dohvatili ksenofobnog medijskog istupa Leghorn Hrvatice, rođene, nota bene, u Australiji, ona se požalila na, kako reče, zlonamjerne interpretacije koje ne odgovaraju njezinim stavovima.

"Ogromna većina stranih radnika u Hrvatskoj se ponaša vrlo pristojno i disciplinirano. Ljudi rade, zarađuju pošteno svoj kruh. To treba poštovati. Useljenička politika važan je dio demografske politike. Vlada će, kao i za sva druga pitanja, naći rješenja i odgovore na ove izazove, i to na način da se zadovolje potrebe tržišta rada i pritom očuvaju identitet i vrijednosti hrvatskog naroda", kazala je u četvrtak, nakon što joj je iz Vlade rečeno da nešto kaže, i pohvali Vladu.

A Vlada upravo priprema novi Zakon o strancima, kojim će, kako je to fino sročila Leghorn Hrvatica iz Australije, "naći rješenja i odgovore na ove izazove".

"Intencija izmjena je i dodatno urediti odredbe navedenog Zakona koje će omogućiti korištenje postojećeg potencijala strane radne snage. Pri tome bi se uzele u obzir potrebe hrvatskog gospodarstva te olakšanje administrativnih postupaka, uz istovremeno jamčenje zaštite prava radnika i sprječavanje zloupotreba", navodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Detalji se još ne znaju, ali spominje se uvođenje crnih lista i šestogodišnje kazne za poslodavce koji ne prijavljuju strane radnike, koji će pak prije dobivanja radne dozvole morati proći ispit poznavanja hrvatskoga jezika.

---

image

Sindikalist Mario Iveković: Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i isplativi jer ne pitaju za plaću i uvjete rada, a u nekima piše i kako radnika možete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti

Ranko Šuvar/Cropix
---

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, pozdravlja donošenje novog zakona, no izražava i skepsu u njegovu kvalitetu.

– Dok ne vidim prijedlog zakona, ne mogu ništa komentirati, no poznavanje hrvatskog jezika svakako bi trebalo biti obveza za strane radnike jer bez toga nema ni valjane integracije – kaže nam.

Broj stranih radnika iz dana u dan sve je veći. Trenutačno ih ima više od 120.000, a prognoze ekonomskih analitičara, uz pretpostavku prosječnog rasta BDP-a od 2,5 posto godišnje, govore kako će u Hrvatskoj 2030. godine raditi oko pola milijuna stranaca.

– Moramo razlikovati broj izdanih radnih dozvola od broja stranaca jer je broj izdanih radnih dozvola uvijek puno veći s obzirom da jedan dio stranih radnika nakon kratkog boravka napusti Hrvatsku te ide dalje na zapad u potrazi za poslom – objašnjava Iveković.

Prema njegovim riječima, glavni problem, kad je radna snaga u pitanju, u Hrvatskoj su poslodavci.

– Test tržišta rada kod nas je umjetan jer je poslodavcu dovoljno da na Zavodu za zapošljavanje iskaže potrebu za radnom snagom, pri čemu nema nikakvih pravila ni standarda, posebice kad je riječ o visini plaće – dodaje Iveković.

Ukratko, da pošteno plate domaćeg radnika, Leghorn Hrvatica iz Australije ne bi morala strahovati dok šeta Zagrebom, a Marin Miletić bi morao naći neku drugu agendu za širenje svojih opačina i laži.

U svakodnevnim razgovorima sa stranim radnicima u Hrvatskoj sindikalistu Ivekoviću potvrđeno je ono što je i pretpostavljao, a to je da se jedan dio poslodavaca prema strancima odnosi kao prema roblju. I to doslovno.

– Nemoguće je generalizirati, jer ima uistinu krasnih poslodavaca, koji ni po čemu ne rade razliku između domaćeg i stranog radnika, ali ima ih, i to dosta, koji strance uzimaju samo kako bi ih mogli iskorištavati – tvrdi Iveković.

Poseban su problem trgovci radnom snagom, takozvani posrednici, koji radnike iz nama dalekih i nepoznatih zemalja, što bi Leghorn Hrvatica rekla, te škure, crne i male ljude, poslodavcima nude kao na pazaru.

– Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i isplativi jer ne pitaju za plaću i uvjete rada, a u nekima piše i kako radnika možete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti ako vam se ne sviđa kako radi – iznosi Iveković.

U nedavnoj komunikaciji s radnicima koji su u Hrvatsku došli iz Nepala čuo je i jedan nama tako poznat prigovor. Na pitanje što im najviše u Hrvatskoj smeta, rekli su mu, naime, da nemaju povjerenje u hrvatske institucije.

– Da, točno tako, jer, vele, u Nepalu, koliko god plaća bila mala, ona mora biti isplaćena na koncu mjeseca, a u Hrvatskoj je mnogi nisu na vrijeme dobili, na što se oni, što im je neshvatljivo, nemaju kome požaliti – kaže Iveković.

Mogu samo izvisiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Robert Fajt/Cropix Damjan Tadić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Božo Radić/Cropix

Strani radnici u Dubrovniku, ”škuri i mali”

 

Damjan Tadić/Cropix

Danica Baričević - ova će joj izjava obilježiti političku karijeru. Inače, Danica je rođena izvan Hrvatske, u Australiji. Migrantska priča

Robert Fajt/Cropix

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta. Njemu se pričinjala otmica djeteta, u izvedbi stranca...

 

Damjan Tadić/Cropix

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, ustvrdila je kako izjava Danice Baričević ”pokazuje razliku između deklarativne i skrivene politike HDZ-a prema stranim radnicima”
 

Ranko Šuvar/Cropix

Sindikalist Mario Iveković: Internet je pun bizarnih oglasa u kojima stoji kako se daju radnici u najam, kako su dobri i isplativi jer ne pitaju za plaću i uvjete rada, a u nekima piše i kako radnika možete isprobati na mjesec dana pa ga onda vratiti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/strane-radnike-neki-bi-objesili-drugima-su-skuri-i-mali-treci-ih-drze-kao-roblje-cetvrti-izmisljaju-otimace-djece-1358389 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fea1a93654149f25f173ce9889ff63fb03058e27 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strane+radnike+neki+bi+objesili%2C+drugima+su+%C5%A1kuri+i+mali%2C+tre%C4%87i+ih+dr%C5%BEe+kao+roblje%2C+%C4%8Detvrti+izmi%C5%A1ljaju+otima%C4%8De+djece...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrane-radnike-neki-bi-objesili-drugima-su-skuri-i-mali-treci-ih-drze-kao-roblje-cetvrti-izmisljaju-otimace-djece-1358389 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrane-radnike-neki-bi-objesili-drugima-su-skuri-i-mali-treci-ih-drze-kao-roblje-cetvrti-izmisljaju-otimace-djece-1358389 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA META... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNOVA META...

Strane radnike neki bi objesili, drugima su škuri i mali, treći ih drže kao roblje, četvrti izmišljaju otimače djece...

Piše Vinko Vuković
25. siječnja 2024. - 18:07

Lutka Indijca, nazvanog Škuribando Fureštić, u prijevodu Tamni Stranac, prije nekoliko je dana, u sklopu pokladnih svečanosti u Čavlama kod Rijeke, obješena kao karnevalski krivac.

Saborska zastupnica HDZ-a, nazvana Danica Baričević, u prijevodu Leghorn Hrvatica, prije nekoliko je dana, gostujući u emisiji "Otvoreni studio" Televizije Dalmacija, izjavila kako je Zagreb pun škurih, crnih i malih ljudi.

Predsjednik Udruge "Čavjanske maškare" Goran Mavrinac tvrdi kako su tim "izmišljenim likom", dakle Indijcem Škuribandom Fureštićem, "pokušali aludirati na događaj o kojem su se širile glasine oko Badnjaka". To što se priča pokazala lažnom, kao što glasine i najčešće jesu, što je i policija odmah sve demantirala, njima nije bilo bitno. Tamni Stranac je obješen. Kao na Divljem zapa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:05