stdClass Object ( [id] => 1310713 [title] => Štrajkaši nisu dobili sve što su htjeli, ali su pokazali da su opasniji po imidž Plenkovićeve Vlade od čitave oporbe [alias] => strajkasi-nisu-dobili-sve-sto-su-htjeli-ali-su-pokazali-da-su-opasniji-po-imidz-plenkoviceve-vlade-od-citave-oporbe [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska je u poziciji koja je sigurno izvanredna u smislu da je izvan reda, to jest da je bolja nego prije. Pa a propos ovih koji misle da je izvanredna situacija, je, zato što je bolja nego što je bila prije...

Iz ovog citata premijera Andreja Plenkovića sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća zapravo se nekako logično nameće zaključak da živimo u zemlji u kojoj nema razloga za nezadovoljstvo, a kamoli za štrajkove. A ta je sjednica održana u utorak, dok se još nije znalo kad će se okončati štrajk pravosudnih službenica i namještenica.

Kao što znate, štrajk je u međuvremenu završen, Vlada napokon može na kolektivni odmor prije nego što premijer i ministri nastave s pretkampanjom otvaranja bolničkih odjela, knjižnica itd., jer štrajkaši su pristali na ponudu iz Banskih dvora. A bilo je gusto!

Od 47 podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koje su se izjasnile, Vladinu je ponudu prihvatilo njih 25. Dakle, očito je kako je dobar dio članstva u ponudi Vlade vidio tek bacanje mrvica, zbog čega su bili spremni nastaviti sa štrajkom. Kao da ne žive u posttranzicijskoj idili koju je tako samouvjereno opisao premijer.

’Našli’ se

Na kraju su se Vlada i sindikalci “našli” na privremenom dodatku na plaću od 12 posto, što će u praksi značiti 70 do 90 eura veća mjesečna primanja, već s plaćom za srpanj. Zajamčeno im je i da najniža plaća pravosudnih službenika neće biti ispod 1000 eura neto.

Stupajući u štrajk petog dana lipnja, službenice su tražile povećanje neto plaće od 400 eura jer, kako tvrde, upravo toliko njihove plaće zaostaju za plaćama službenika u drugim državnim tijelima. Nakon što je Vlada u lipnju odobrila dodatak za sve državne službenike i namještenike, od 60 eura za one s najvišim plaćama do 100 eura za one s najnižim primanjima, zatražili su 300 eura. Na koncu je, u znak dobre volje, reterirala i Vlada, odlučivši da će ipak platiti i dane provedene u (zakonitom!) štrajku. I svi zadovoljni.

Kakve nam pouke ostaju? Radnici su mogli shvatiti da u rukama imaju jako oružje, i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe kakvu danas imamo! Pogotovo kad ti se čini da i nemaš što izgubiti (pa nije slučajno da je početkom srpnja na hrvatskim sudovima bilo nepopunjeno čak 1166 radnih mjesta službenika i namještenika!).

Nema sumnje da je u Vladi više brige izazvala činjenica da se štrajk bližio osmom tjednu – i bez toga je već bio postao najdugotrajniji u povijesti demokratske Hrvatske! – nego sve što se moglo čuti tijekom trodnevne izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, koju je predsjednik Zoran Milanović sazvao upravo zbog štrajka u pravosuđu i afere HEP.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Sabor se vrlo brzo – baš onako kako su to vladajući vjerojatno i priželjkivali – pretvorio u Hyde Park pod klima-uređajima, u kojem su se oporbenjaci žestili i istresali dušu na temu “razno”, pokušavajući se usput svidjeti gledateljima prijenosa na slabo gledanom HRT4. Samo, nezgodna je ta kamera, svašta uhvati, pa smo mogli vidjeti i zastupnike iz oporbenog dijela sabornice kako se smrtno dosađuju, bilo je čak i kreveljenja kakvog se ne bi postidjeli ni klinci na maturalcu... Istodobno, štrajk je prijetio da do kraja paralizira gospodarske tokove i normalan život zbog višetjedne obustave rada pravosudnog sustava, koji je i prije bio na zlu glasu zbog svoje (ne)učinkovitosti i sporosti.

Ali da bi neki štrajk uistinu postao uspješno sredstvo pritiska na vlast, potrebno je da ga podrži što više sindikata, što više radnika. A to ni u ovom slučaju nije bilo realno očekivati, pogotovo u špici godišnjih odmora. Svi bi navijali za službenice u štrajku, ali malo tko bi im “dao ruke”. Uostalom, bilo da je razlog tradicionalna “taktika noja”, tj. nesolidarno zabijanje glave u pijesak pred problemima drugih, pa makar i iz istog sektora, ili najobičnija kratkovidna sebičnost, i ovaj je štrajk postao tek još jedan od onih koji je mogao, ali ipak nije ozbiljnije zaljuljao Vladu.

Poučan slučaj

Što su vladajući mogli naučiti? Prije svega, da ne podcjenjuju nijednu vrstu nezadovoljstva. A čini se da su u Vladi, nakon prosvjeda liječnika i iskazanog nezadovoljstva pravosudnih policajaca i sudaca, pomislili da će relativno lako izići na kraj s pravosudnim službenicama. I prevarili su se.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Ili kako bi kazao čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel: “Propust Vlade je u tome što je indirektno prouzročila ovaj štrajk. Upozoravali smo da se ne smije raditi presedan, da se ne smije posebno pregovarati s liječnicima o njihovim pravima, da se ne može dopustiti sucima da oni u isto vrijeme sami za sebe izbore određena prava. Jer je nakon toga bilo za očekivati da će i pravosudni službenici tražiti nešto i za sebe.”

Naposljetku, na tom je fonu i zahtjev Sindikata policije, koji također upozorava da nisu prihvatljiva parcijalna rješenja, u ovom slučaju, u pravosuđu. Otud i zahtjev da se propišu koeficijenti za sve službe, odnosno da se ujednače plaće u čitavom sustavu. A to bi trebala biti i stvarnost kad dobijemo famozni Zakon o plaćama, početkom 2024. godine.

Ovaj bi slučaj vladajuće mogao poučiti i to da politika plaća ne može biti nadomjestak za učinkovite socijalne politike. Politika plaća ne smije biti tek zgodno predizborno obećanje. Jer sve dok je tako, bit će mogući i zahtjevi za povišicama od 400 eura, što, budimo iskreni, i nije bilo realno očekivati. Ako ne zbog proračuna, onda zbog lavine reakcija i zahtjeva koje bi takvo popuštanje izazvalo.

A oporba?

Vladi na brk idu i posljedice štrajka, a one će, po očitovanju Trgovačkog suda u Zagrebu, biti drastične. Prenesimo samo njihovu tvrdnju da su blokadom rada sudova “oštećene tisuće tvrtki”: tijekom “štrajkaškog” lipnja samo na tom je sudu riješeno otprilike 5000 predmeta manje nego u istom mjesecu prošle godine!

Kako god, dugotrajnost štrajka ide na štetu Plenkovićevu forsiranju imidža Vlade kao jamca stabilnosti i kakvih-takvih, ali sigurnih pomaka. Ali makroekonomija je jedno, a životni problemi sudskih zapisničarki nešto sasvim drugo!

Tko bi još trebao izvući neku pouku? Oporba, u svakom slučaju. Ako su priželjkivali da će potplaćene radnice obaviti njihov posao i u nekoliko ljetnih tjedana mobilizirati sve nezadovoljne građane, po mogućnosti ih nagovoriti i da eventualno iziđu na ulice i prosvjeduju protiv politika aktualne vlasti – grubo su se preračunali. A i smetnuli su s uma da Hrvati, pogotovo u ljetnim mjesecima, na ulice izlaze samo u ljutoj potrebi. Kad idu na kupanje, ili na piće i sladoled.

To može značiti da građani RH ipak nemaju dovoljno jakih razloga za masovno manifestiranje nezadovoljstva ili da imamo – jalovu oporbu. Koja se razmeće velikim riječima i zvučnim frazama, ali kod većine birača očito nije percipirana kao (m)oralna snaga koja može predvoditi stvarne promjene u Hrvatskoj. Jednostavno ih ljudi – ne doživljavaju kao uvjerljivu alternativu.

A nad tim se, kao i na svakomjesečnim anketama koje sondiraju rejtinge stranaka i političara u očima birača, valja itekako zamisliti. Ali neće se valjda sada zamarati time: ima vremena, nakon godišnjeg odmora... 

---

image

Oporba je mogla samo ‘navijati‘ za štrajkašice, u nadi da će obaviti njihov posao, tj. mobilizirati sve više nezadoljnih građana RH. Oporbenim liderima bolje ide teoretiziranje u sabornici

Damjan Tadic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kakve nam pouke ostaju nakon najdužeg štrajka u Hrvata? Radnici su shvatili da u rukama imaju jako oružje - i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe - čak i bez podrške drugih radnika i sindikata, jer tko će, ljeto je, na ulice se izlazi samo po sladoled... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a sad svi na more! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Kakve nam pouke ostaju nakon najdužeg štrajka u Hrvata? Radnici su shvatili da u rukama imaju jako oružje - i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe - čak i bez podrške drugih radnika i sindikata, jer tko će, ljeto je, na ulice se izlazi samo po sladoled... a sad svi na more! 2 0 7129 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-27 11:29:42 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-29 14:23:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-29 14:23:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kakve nam pouke ostaju nakon najdužeg štrajka u Hrvata? Radnici su shvatili da u rukama imaju jako oružje - i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe - čak i bez podrške drugih radnika i sindikata, jer tko će, ljeto je, na ulice se izlazi samo po sladoled... [metadata] => robots= author= title=Štrajkaši nisu dobili sve što su htjeli, ali su pokazali da su opasniji po imidž Plenkovićeve Vlade od čitave oporbe [metakey] => štrajk u pravosuđu, štrajk, Oporba, izvanredna sjednica sabora, Mladen Novosel, Vlada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25187644.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25318999.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25213880.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25187529.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Lucija Ocko\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Oporba je mogla samo \u2018navijati\u2018 za \u0161trajka\u0161ice, u nadi da \u0107e obaviti njihov posao, tj. mobilizirati sve vi\u0161e nezadoljnih gra\u0111ana RH. Oporbenim liderima bolje ide teoretiziranje\u00a0u sabornici<\/p>","

Sindikalni lider obra\u0107aju se javnosti<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25187644_1920.jpg":"1920x1080","k_25187644_1280.jpg":"1280x1280","k_25187644_1024.jpg":"1024x1024","k_25187644_640.jpg":"640x640","k_25187644_480.jpg":"480x480","k_25187644_340.jpg":"340x340","k_25187644_220.jpg":"220x220","o_25187644_1280.jpg":"1280x853","o_25187644_1024.jpg":"1024x682","o_25187644_640.jpg":"640x426","o_25187644_480.jpg":"480x320","o_25187644_340.jpg":"340x226","o_25187644_220.jpg":"220x146","h_25187644_1280.jpg":"1280x854","h_25187644_1024.jpg":"1024x683","h_25187644_640.jpg":"640x427","h_25187644_480.jpg":"480x320","h_25187644_340.jpg":"340x227","h_25187644_220.jpg":"220x147","pp_25187644_1280.jpg":"1280x1628","pp_25187644_1024.jpg":"1024x1303","pp_25187644_640.jpg":"640x814","pp_25187644_480.jpg":"480x611","pp_25187644_340.jpg":"340x432","pp_25187644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25318999_1920.jpg":"1920x1080","k_25318999_1280.jpg":"1280x1280","k_25318999_1024.jpg":"1024x1024","k_25318999_640.jpg":"640x640","k_25318999_480.jpg":"480x480","k_25318999_340.jpg":"340x340","k_25318999_220.jpg":"220x220","o_25318999_1280.jpg":"1280x853","o_25318999_1024.jpg":"1024x682","o_25318999_640.jpg":"640x426","o_25318999_480.jpg":"480x320","o_25318999_340.jpg":"340x226","o_25318999_220.jpg":"220x146","h_25318999_1280.jpg":"1280x854","h_25318999_1024.jpg":"1024x683","h_25318999_640.jpg":"640x427","h_25318999_480.jpg":"480x320","h_25318999_340.jpg":"340x227","h_25318999_220.jpg":"220x147","pp_25318999_1280.jpg":"1280x1628","pp_25318999_1024.jpg":"1024x1303","pp_25318999_640.jpg":"640x814","pp_25318999_480.jpg":"480x611","pp_25318999_340.jpg":"340x432","pp_25318999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25213880_1920.jpg":"1920x1080","k_25213880_1280.jpg":"1280x1280","k_25213880_1024.jpg":"1024x1024","k_25213880_640.jpg":"640x640","k_25213880_480.jpg":"480x480","k_25213880_340.jpg":"340x340","k_25213880_220.jpg":"220x220","o_25213880_1280.jpg":"1280x854","o_25213880_1024.jpg":"1024x683","o_25213880_640.jpg":"640x427","o_25213880_480.jpg":"480x320","o_25213880_340.jpg":"340x227","o_25213880_220.jpg":"220x146","h_25213880_1280.jpg":"1280x854","h_25213880_1024.jpg":"1024x683","h_25213880_640.jpg":"640x427","h_25213880_480.jpg":"480x320","h_25213880_340.jpg":"340x227","h_25213880_220.jpg":"220x147","pp_25213880_1280.jpg":"1280x1628","pp_25213880_1024.jpg":"1024x1303","pp_25213880_640.jpg":"640x814","pp_25213880_480.jpg":"480x611","pp_25213880_340.jpg":"340x432","pp_25213880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25187529_1920.jpg":"1920x1080","k_25187529_1280.jpg":"1280x1280","k_25187529_1024.jpg":"1024x1024","k_25187529_640.jpg":"640x640","k_25187529_480.jpg":"480x480","k_25187529_340.jpg":"340x340","k_25187529_220.jpg":"220x220","o_25187529_1280.jpg":"1280x853","o_25187529_1024.jpg":"1024x682","o_25187529_640.jpg":"640x426","o_25187529_480.jpg":"480x320","o_25187529_340.jpg":"340x226","o_25187529_220.jpg":"220x146","h_25187529_1280.jpg":"1280x854","h_25187529_1024.jpg":"1024x683","h_25187529_640.jpg":"640x427","h_25187529_480.jpg":"480x320","h_25187529_340.jpg":"340x227","h_25187529_220.jpg":"220x147","pp_25187529_1280.jpg":"1280x1628","pp_25187529_1024.jpg":"1024x1303","pp_25187529_640.jpg":"640x814","pp_25187529_480.jpg":"480x611","pp_25187529_340.jpg":"340x432","pp_25187529_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4501197 Threads: 2 Questions: 146047343 Slow queries: 62101 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4348906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/strajkasi-nisu-dobili-sve-sto-su-htjeli-ali-su-pokazali-da-su-opasniji-po-imidz-plenkoviceve-vlade-od-citave-oporbe-1310713 [printLink] => /vijesti/hrvatska/strajkasi-nisu-dobili-sve-sto-su-htjeli-ali-su-pokazali-da-su-opasniji-po-imidz-plenkoviceve-vlade-od-citave-oporbe-1310713?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 722850 [name] => štrajk u pravosuđu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-10 14:13:33 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk-u-pravosudu [link] => /tag/strajk-u-pravosudu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 505635 [name] => Štrajk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strajk [link] => /tag/strajk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 429669 [name] => oporba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oporba [link] => /tag/oporba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 723882 [name] => izvanredna sjednica sabora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:00:01 [main_article_id] => 0 [alias] => izvanredna-sjednica-sabora [link] => /tag/izvanredna-sjednica-sabora ) [4] => stdClass Object ( [id] => 348539 [name] => Mladen Novosel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-novosel [link] => /tag/mladen-novosel ) [5] => stdClass Object ( [id] => 311909 [name] => vlada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada [link] => /tag/vlada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kakve nam pouke ostaju nakon najdužeg štrajka u Hrvata? Radnici su shvatili da u rukama imaju jako oružje - i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe - čak i bez podrške drugih radnika i sindikata, jer tko će, ljeto je, na ulice se izlazi samo po sladoled... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a sad svi na more! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Štrajkaši nisu dobili sve što su htjeli, ali su pokazali da su opasniji po imidž Plenkovićeve Vlade od čitave oporbe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25187644.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25187644.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25318999.jpg [title] =>

Oporba je mogla samo ‘navijati‘ za štrajkašice, u nadi da će obaviti njihov posao, tj. mobilizirati sve više nezadoljnih građana RH. Oporbenim liderima bolje ide teoretiziranje u sabornici

Damjan Tadic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25213880.jpg [title] =>

Sindikalni lider obraćaju se javnosti

Lucija Ocko/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25187529.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska je u poziciji koja je sigurno izvanredna u smislu da je izvan reda, to jest da je bolja nego prije. Pa a propos ovih koji misle da je izvanredna situacija, je, zato što je bolja nego što je bila prije...

Iz ovog citata premijera Andreja Plenkovića sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća zapravo se nekako logično nameće zaključak da živimo u zemlji u kojoj nema razloga za nezadovoljstvo, a kamoli za štrajkove. A ta je sjednica održana u utorak, dok se još nije znalo kad će se okončati štrajk pravosudnih službenica i namještenica.

Kao što znate, štrajk je u međuvremenu završen, Vlada napokon može na kolektivni odmor prije nego što premijer i ministri nastave s pretkampanjom otvaranja bolničkih odjela, knjižnica itd., jer štrajkaši su pristali na ponudu iz Banskih dvora. A bilo je gusto!

Od 47 podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koje su se izjasnile, Vladinu je ponudu prihvatilo njih 25. Dakle, očito je kako je dobar dio članstva u ponudi Vlade vidio tek bacanje mrvica, zbog čega su bili spremni nastaviti sa štrajkom. Kao da ne žive u posttranzicijskoj idili koju je tako samouvjereno opisao premijer.

’Našli’ se

Na kraju su se Vlada i sindikalci “našli” na privremenom dodatku na plaću od 12 posto, što će u praksi značiti 70 do 90 eura veća mjesečna primanja, već s plaćom za srpanj. Zajamčeno im je i da najniža plaća pravosudnih službenika neće biti ispod 1000 eura neto.

Stupajući u štrajk petog dana lipnja, službenice su tražile povećanje neto plaće od 400 eura jer, kako tvrde, upravo toliko njihove plaće zaostaju za plaćama službenika u drugim državnim tijelima. Nakon što je Vlada u lipnju odobrila dodatak za sve državne službenike i namještenike, od 60 eura za one s najvišim plaćama do 100 eura za one s najnižim primanjima, zatražili su 300 eura. Na koncu je, u znak dobre volje, reterirala i Vlada, odlučivši da će ipak platiti i dane provedene u (zakonitom!) štrajku. I svi zadovoljni.

Kakve nam pouke ostaju? Radnici su mogli shvatiti da u rukama imaju jako oružje, i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe kakvu danas imamo! Pogotovo kad ti se čini da i nemaš što izgubiti (pa nije slučajno da je početkom srpnja na hrvatskim sudovima bilo nepopunjeno čak 1166 radnih mjesta službenika i namještenika!).

Nema sumnje da je u Vladi više brige izazvala činjenica da se štrajk bližio osmom tjednu – i bez toga je već bio postao najdugotrajniji u povijesti demokratske Hrvatske! – nego sve što se moglo čuti tijekom trodnevne izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, koju je predsjednik Zoran Milanović sazvao upravo zbog štrajka u pravosuđu i afere HEP.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Sabor se vrlo brzo – baš onako kako su to vladajući vjerojatno i priželjkivali – pretvorio u Hyde Park pod klima-uređajima, u kojem su se oporbenjaci žestili i istresali dušu na temu “razno”, pokušavajući se usput svidjeti gledateljima prijenosa na slabo gledanom HRT4. Samo, nezgodna je ta kamera, svašta uhvati, pa smo mogli vidjeti i zastupnike iz oporbenog dijela sabornice kako se smrtno dosađuju, bilo je čak i kreveljenja kakvog se ne bi postidjeli ni klinci na maturalcu... Istodobno, štrajk je prijetio da do kraja paralizira gospodarske tokove i normalan život zbog višetjedne obustave rada pravosudnog sustava, koji je i prije bio na zlu glasu zbog svoje (ne)učinkovitosti i sporosti.

Ali da bi neki štrajk uistinu postao uspješno sredstvo pritiska na vlast, potrebno je da ga podrži što više sindikata, što više radnika. A to ni u ovom slučaju nije bilo realno očekivati, pogotovo u špici godišnjih odmora. Svi bi navijali za službenice u štrajku, ali malo tko bi im “dao ruke”. Uostalom, bilo da je razlog tradicionalna “taktika noja”, tj. nesolidarno zabijanje glave u pijesak pred problemima drugih, pa makar i iz istog sektora, ili najobičnija kratkovidna sebičnost, i ovaj je štrajk postao tek još jedan od onih koji je mogao, ali ipak nije ozbiljnije zaljuljao Vladu.

Poučan slučaj

Što su vladajući mogli naučiti? Prije svega, da ne podcjenjuju nijednu vrstu nezadovoljstva. A čini se da su u Vladi, nakon prosvjeda liječnika i iskazanog nezadovoljstva pravosudnih policajaca i sudaca, pomislili da će relativno lako izići na kraj s pravosudnim službenicama. I prevarili su se.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Ili kako bi kazao čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel: “Propust Vlade je u tome što je indirektno prouzročila ovaj štrajk. Upozoravali smo da se ne smije raditi presedan, da se ne smije posebno pregovarati s liječnicima o njihovim pravima, da se ne može dopustiti sucima da oni u isto vrijeme sami za sebe izbore određena prava. Jer je nakon toga bilo za očekivati da će i pravosudni službenici tražiti nešto i za sebe.”

Naposljetku, na tom je fonu i zahtjev Sindikata policije, koji također upozorava da nisu prihvatljiva parcijalna rješenja, u ovom slučaju, u pravosuđu. Otud i zahtjev da se propišu koeficijenti za sve službe, odnosno da se ujednače plaće u čitavom sustavu. A to bi trebala biti i stvarnost kad dobijemo famozni Zakon o plaćama, početkom 2024. godine.

Ovaj bi slučaj vladajuće mogao poučiti i to da politika plaća ne može biti nadomjestak za učinkovite socijalne politike. Politika plaća ne smije biti tek zgodno predizborno obećanje. Jer sve dok je tako, bit će mogući i zahtjevi za povišicama od 400 eura, što, budimo iskreni, i nije bilo realno očekivati. Ako ne zbog proračuna, onda zbog lavine reakcija i zahtjeva koje bi takvo popuštanje izazvalo.

A oporba?

Vladi na brk idu i posljedice štrajka, a one će, po očitovanju Trgovačkog suda u Zagrebu, biti drastične. Prenesimo samo njihovu tvrdnju da su blokadom rada sudova “oštećene tisuće tvrtki”: tijekom “štrajkaškog” lipnja samo na tom je sudu riješeno otprilike 5000 predmeta manje nego u istom mjesecu prošle godine!

Kako god, dugotrajnost štrajka ide na štetu Plenkovićevu forsiranju imidža Vlade kao jamca stabilnosti i kakvih-takvih, ali sigurnih pomaka. Ali makroekonomija je jedno, a životni problemi sudskih zapisničarki nešto sasvim drugo!

Tko bi još trebao izvući neku pouku? Oporba, u svakom slučaju. Ako su priželjkivali da će potplaćene radnice obaviti njihov posao i u nekoliko ljetnih tjedana mobilizirati sve nezadovoljne građane, po mogućnosti ih nagovoriti i da eventualno iziđu na ulice i prosvjeduju protiv politika aktualne vlasti – grubo su se preračunali. A i smetnuli su s uma da Hrvati, pogotovo u ljetnim mjesecima, na ulice izlaze samo u ljutoj potrebi. Kad idu na kupanje, ili na piće i sladoled.

To može značiti da građani RH ipak nemaju dovoljno jakih razloga za masovno manifestiranje nezadovoljstva ili da imamo – jalovu oporbu. Koja se razmeće velikim riječima i zvučnim frazama, ali kod većine birača očito nije percipirana kao (m)oralna snaga koja može predvoditi stvarne promjene u Hrvatskoj. Jednostavno ih ljudi – ne doživljavaju kao uvjerljivu alternativu.

A nad tim se, kao i na svakomjesečnim anketama koje sondiraju rejtinge stranaka i političara u očima birača, valja itekako zamisliti. Ali neće se valjda sada zamarati time: ima vremena, nakon godišnjeg odmora... 

---

image

Oporba je mogla samo ‘navijati‘ za štrajkašice, u nadi da će obaviti njihov posao, tj. mobilizirati sve više nezadoljnih građana RH. Oporbenim liderima bolje ide teoretiziranje u sabornici

Damjan Tadic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Lucija Ocko/Cropix Damjan Tadic/Cropix
Damjan Tadic/Cropix

Oporba je mogla samo ‘navijati‘ za štrajkašice, u nadi da će obaviti njihov posao, tj. mobilizirati sve više nezadoljnih građana RH. Oporbenim liderima bolje ide teoretiziranje u sabornici

Lucija Ocko/Cropix

Sindikalni lider obraćaju se javnosti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/strajkasi-nisu-dobili-sve-sto-su-htjeli-ali-su-pokazali-da-su-opasniji-po-imidz-plenkoviceve-vlade-od-citave-oporbe-1310713 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5df96c1acad3dea438bf75185cdb8c30046c324f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0trajka%C5%A1i+nisu+dobili+sve+%C5%A1to+su+htjeli%2C+ali+su+pokazali+da+su+opasniji+po+imid%C5%BE+Plenkovi%C4%87eve+Vlade+od+%C4%8Ditave+oporbe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrajkasi-nisu-dobili-sve-sto-su-htjeli-ali-su-pokazali-da-su-opasniji-po-imidz-plenkoviceve-vlade-od-citave-oporbe-1310713 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrajkasi-nisu-dobili-sve-sto-su-htjeli-ali-su-pokazali-da-su-opasniji-po-imidz-plenkoviceve-vlade-od-citave-oporbe-1310713 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kakve nam pouke ostaju nakon najdužeg štrajka u Hrvata? Radnici su shvatili da u rukama imaju jako oružje - i da od njih Vlada zapravo strepi više nego od čitave oporbe - čak i bez podrške drugih radnika i sindikata, jer tko će, ljeto je, na ulice se izlazi samo po sladoled... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a sad svi na more! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaa sad svi na more!

Štrajkaši nisu dobili sve što su htjeli, ali su pokazali da su opasniji po imidž Plenkovićeve Vlade od čitave oporbe

29. srpnja 2023. - 16:23

Hrvatska je u poziciji koja je sigurno izvanredna u smislu da je izvan reda, to jest da je bolja nego prije. Pa a propos ovih koji misle da je izvanredna situacija, je, zato što je bolja nego što je bila prije...

Iz ovog citata premijera Andreja Plenkovića sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća zapravo se nekako logično nameće zaključak da živimo u zemlji u kojoj nema razloga za nezadovoljstvo, a kamoli za štrajkove. A ta je sjednica održana u utorak, dok se još nije znalo kad će se okončati štrajk pravosudnih službenica i namještenica.

Kao što znate, štrajk je u međuvremenu završen, Vlada napokon može na kolektivni odmor prije nego što premijer i ministri nastave s pretkampanjom otvaranja bolničkih odjela, knjižnica itd., jer štrajkaši su pristali na ponudu iz Banskih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:48