StoryEditor
Hrvatskagmazovi caruju podno mosora

Strah u Kučinama: Ajme, zmija mi je u WC školjci!; Nismo nadležni, zovite Zagreb

Piše PSD.
11. kolovoza 2015. - 12:15
Jeste li ikada pomislili kad sjednete na zahodsku školjku da vam ispod ne bi provirila kakva pantagana, zmija ili neka druga beštija? Vjerujem da mnogi jesu.

E, upravo se to dogodilo stanovnici Kučina Sonji Delić, pod padinama Mosora, kojoj se u WC školjci pojavila zmija duga jedno metar, kako nam kaže.

- Jedina je srića šta van ja iman običaj uvik prije pustit malo vodu iz vodokotlića, i uvik spustim poklopac. Tako sam je i spazila. Taman sam krenila, kad vidin ispod mene nešto tamno, sklupčano. Prvo mi se učinilo da je možda unuk unutra ubacija kakvu crnu gumu ili nešto, a onda... šok! A, šta da van kažen, doživila san šok kad san shvatila da je to neka zmijurina - pokušava nam gospođa Sonja opisati osjećaj kojeg se neće tako lako otarasiti.

Išli smo je malo poćirit

- Poklopila san odmah školjku i otrčala u sobu po nešto teško da stavim na poklopac, da ne bi slučajno odgmizala negdi po kući. Posli smo opet išli poćirit, a onda smo vidjeli da se odmotala i uspravila uvis - veli naša sugovornica, prepričavajući nam kako se sve dalje odvijalo.

- Nazvala sam onda veterinarsku stanicu u Splitu, ali kako je bio vikend, vjerojatno nisu radili, i onda mi je logičan slijed bio 112 - kazuje Sonja.

- Toliko sam bila izvan sebe da se više ne sjećam tko mi je dao informaciju da će mi doći vatrogasci koji će izvući zmiju. No, ono što me ipak iznenadilo bio je odgovor dežurnih na 112. Kazali su mi prvo da zovem u Zagreb, jer da ovdje nema nikoga zaduženog za zmije.

A, Bože dragi, pa šta san ja tribala, čekat da mi dođu iz Zagreba. Ko zna, možda bi Bandić doša, on bi to sigurno brzo i riješija - šali se malo Sonja na ovu svoju nemilu epizodu sa zmijom, jer u tom trenutku nije više znala od straha kako reagirati.

- I rekli su mi da zmiju ni u kom slučaju ne smijem ubiti, jer ću platiti kaznu, možda je neka zaštićena vrsta, da me mogu kaznit s 40 tisuća kuna. Ma, nisan mogla virovat šta mi taj čovik govori!? Šta san tribala, čekat da zmija izleže jaja ili je uzet za vrat, malo je prošetat pa u šumu - kaže Sonja, ističući kako nitko isprva nije mogao znati je li to bila neka otrovnica ili kakva bezopasna zmija, ali htjela je ispričati svoju priču da ljudi znaju kako u takvoj neprilici trebaju reagirati.

U kući su bili ona i 12-godišnji unuk, bojala se da zmija ne izađe iz školjke i uđe negdje u kuću, pa se sakrije. Rijetki su to slučajevi, kažu nam tako i vatrogasci, ali se ipak ponekad dogode. Velike su vrućine, pa gmazovi traže vodu.

- Nama je ovo prvi put u deset godina da smo intervenirali kad je u pitanju zmija u kući, mada smo čuli da su naši kolege imali takvih slučajeva. Naši su vatrogasci u Kučine stigli na poziv Vatrogasnog obavještajnog centra 193, i kad su vidjeli o čemu je riječ, stavili su rukavice, uhvatili zmiju, te je poslije pustili u prirodu.

Nisu sigurni o kojoj je vrsti zmije riječ, ali misle da je to ipak bio jedan malo veći blavor koji je bezopasan, ali ga onako u školjci nije sigurno bilo nimalo ugodno vidjeti - govori Nikola Perajica, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Solina i zapovjednik DVD-a Vranjic čiji su vatrogasci riješili problem naše sugovornice.

- Često rješavamo takve stvari kada ljudima nema tko drugi pomoći, i nije nam teško - govori Perajica, ističući kako je odmah bio spreman pomoći 21-godišnji Marin Milanović, koji je ove godine primio i nagradu za najboljeg vatrogasca grada Solina u protekloj godini.

- Evo, sada vidite zašto je najbolji – ponosno će Perajica na svoj kadar.

Ljudi, budite oprezni

Iz službe 112 potvrđuju nam kako nemaju, nažalost, neki standardni operativni postupak za ovakve slučajeve, ali uvijek pokušavaju naći neki način da ljudima pomognu. Često to bude poziv veterinarima, koji daju kakav savjet, ili, na koncu, vatrogascima.

- Ma, srićom da su došli vatrogasci i odnili zmiju, nisu ni oni isprve, onako u školjci, mogli prepoznat koja je, imala je po sebi neke šare. Pravi hrabri i vridni momci, i baš im veliko hvala - govori Sonja Delić, koja se nada da će ovaj primjer poslužiti drugima da budu oprezni, a i da saznaju koga mogu zvati kad im se dogodi nešto slično.

Sve ovo je ipak nije preplašilo blizine prekrasne prirode u Kučinama, predivnom mjestašcu u kojemu živi zadnjih dvadeset godina.

piše: mia Sesartić
foto: Nikola Vilić / Cropix

Nemamo mi dozvolu

Iz solinskog komunalnog redarstva vele kako oni za ovakve slučajeve nisu specijalizirani, niti imaju ikakve ovlasti.

- Nažalost, na području Splitsko-dalmatinske županije nema nitko licenciran za ovakve slučajeve, nisu to veterinari, ni komunalci, ni AS-EKO, ni vatrogasci... U Zagrebu, prema našim saznanjima, dvoje je licenciranih, a ako se netko neovlašteno bavi ovakvim slučajevima, predviđa se kazna od 10 do 50 tisuća kuna – potvrđuje nam i Zdravko Latinčić, šef Odsjeka za komunalno redarstvo grada Solina.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:06