StoryEditorOCM
Hrvatskaulaze u politiku

Stožer za obranu sela postaje stranka: evo s kim su spremni koalirati; Pokrovac stigao u limuzini s kožnim sjedalima

Piše višnja gotal/JL
22. studenog 2023. - 12:31

Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela, jutros je uoči prosvjeda svinjogojaca u Slavoniji, najavio osnivanje Hrvatske poljoprivredne stranke (HPS-a). Iako je pet minuta prije toga rekao da niti nema veze s politikom niti ima političkih aspiracija, koalirat će, kaže, sa svima "koji su na strani seljaka“ dok su nedaleko od njega stajali Nikola Grmoja i Marin Miletić iz Mosta.

Pokrovac, koji nije svinjogojac i svinje, kaže, hrani za vlastite potrebe, „ali trenutno nema ni jednu“, poveo je kolonu s nekoliko desetaka traktora prema granici s Orašjem gdje, kaže, neće, kako je najavljeno, blokirati granicu, nego samo održati tihi prosvjed.

Jutro nije donijelo dobro vrijeme seljacima koji su se u 10 sati okupili u Retkovcima, odakle su pola sata kasnije krenuli prema granici s BiH u Orašju.

Kiša ih je pratila cijelo vrijeme puta, sat i pol, koliko im je trebalo da u koloni traktora stignu do granice, na kojoj su održali prosvjed zbog neslaganja s mjerama Vlade u suzbijanju afričke svinjske kuge.

Prosvjed, drugi u tri tjedna, organizirali su Stožer za obranu hrvatskog sela i prije mjesec dana osnovan Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, piše Jutarnji list.

Svinjogojci od Vlade i resornog ministarstva zahtijevaju prestanak eutanazija zdravih svinja te dozvolu prometovanja svinja i svinjskog mesa zdravih svinja. Traže i dozvolu svinjokolja te poništenje kategorizacije svih OPG-ova jer za nju još, kako kažu, nisu spremni.

- Ne želimo hotele za svinje - rekao je Pokrovac.

Istok Hrvatske već četiri je mjeseca pogođen afričkom svinjskom kugom. Od bolesti je dosad, što uginulo, što eutanazirano nešto manje od stotinjak tisuća svinja.

image
Ranko Suvar/Cropix

Paralelno s prosvjedom u Orašju, održavaju se prosvjedi na granici Tovarnik-Šid i pred Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu. Kad su zadnji put bili u toj zgradi, čelnici Stožera na čelu s Tomislavom Pokrovcem, iz nje su izašli nakon svega četiri minute sastanka s ministricom i suradnicima.

Od ministrice Marije Vučković su tražili, kako je kasnije ispričao Pokrovac, da na svaki od zahtjeva odgovori isključivo s „da“ ili „ne“. Ministrica je šutjela, a ta im je šutnja, rekao je, značila neprihvaćanje njihovih zahtjeva.

Ministrica Vučković je brzopotezno okončanje sastanka protumačila kao „dokaz da dio aktera ne želi surađivati i pridonijeti suzbijanju bolesti“. Pokrovac je u nekom trenutku zaprijetio „olujom svih oluja“, ali danas ipak kaže:

- Želimo biti partner Vladi i Ministarstvu, želim da dođu na sastanak na koji su pozvani i da riješimo ovaj problem.

Seljaci u potpunosti negiraju većinu savjeta i uputa struke i ozbiljnih svinjogojaca o važnosti povećanja biosigurnosnih mjera na farmama i kategorizacije objekata, kao jednom od ključnih preduvjeta za zaustavljanje širenja ove bolesti koja je odnijela na desetke tisuća bolesnih, ali i zdravih svinja, ukupno 2,5 posto domaćeg svinjskog fonda. Svijet ne poznaje lijek protiv smrtonosne bolesti.

Mnogi seljaci koji se bore za svoje svinje Pokrovca prozivaju da je koketirajući s Domovinskim pokretom i Mostom, dozvolio politiziranje problema. On se, pak, obrušio na Poljoprivrednu komoru za koju kaže da „nikad za seljaka nije učinila ništa“.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Dok se hrvatski seljak borio i bori da preživi ta je Komora spavala. Spava već 32 godine od kad je osnovana, a osnovana je samo kao suport bilo kojoj vladi od onda do danas - rekao je i poručio:

- Sindikat proziva Komoru da ništa nije radila i ne radi – rekao je.

Sindikat, osnovan prije mjesec dana, ima 10.000 članova.

- Kroz njega ćemo rješavati probleme i izraditi strategiju poljoprivredne proizvodnje. Jer ovo što se sad radi genocid je naše stoke i teror našeg seljaka - kaže.

Nazočnost Grmoje i Miletića objasnio je riječima da su „oni tu ne zbog politike nego jer žele pomoći malom čovjeku, seljaku“.

- Nemojte tu s politikom, ovo radimo bez politike. Evo, pozivamo i gospodina Pupovca, neka i on dođe pa kaže „evo svi Srbi u Hrvatskoj će podržati vašu inicijativu“. Nek‘ HDZ dođe, župan…Nema nikoga. Znači nije im stalo - kaže.

Seljaci će istovremeno, aludirajući na Tomislava Pokrovca, reći da je „žalosno dok se oni bore za preživljavanje, drugi, koji sami nisu svinjogojci, koriste prosvjed za samopromociju i buduću političku karijeru.“

Pokrovac je na prosvjed došao sa srebrnom limuzinom s bijelim kožnim sjedalima.

Mato Dragičević, mladić u svojim dvadesetima, došao je s traktorom. U velikom je problemu.

- Prošao sam na mjeri za mlade poljoprivrednike i ne mogu zatvoriti Mjeru. Dobio sam 35.000 eura, da bih zatvorio Mjeru treba mi još 15.000. Trebam kupiti još 15 prasaca, a gdje da ih ja sad kupim? Ne smije se kupovati, ne smije se prevoziti, imam kod sebe 35 svinja, što s njima da radim? Prodati ih ne mogu. Ne zatvorim li Mjeru, moram vratiti novce, odakle mi? - pita se. Kredit ide, treba ga plaćati i ponovno ne zna od čega.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Vlado Kasteljan nije svinjogojac, ima tri svinje za vlastite potrebe. Tu je, kaže, jer on sa svinjama hrani svoju obitelj.

- To je naša godišnja hrana. Silom mi žele odvesti svinje jer nisam napravio kategoriju. Imam ih samo tri, za svoje potrebe i zdrave su. Razbole li se, dajem ih dobrovoljno bez naknade. Od njih imam slaninu, mast, čvarke, lučevine, krvavica i kobasica, kulen, pokulenac, plećku i šunku. Deset proizvoda. Država se prema ozbiljnom problemu ponijela neprofesionalno i šlampavo. Igraju se i s ljudskom psihom, pa nije samo tako doći čovjeku u dvorište i odvesti mu zdravu životinju. I nije to samo naša hrana, to je hrana svih Hrvata. Što dalje ide sve to, više sumnjam da je sve montirano za određene lobije - zaključuje za Jutarnji list.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:46