StoryEditor
HrvatskaNOVE INFORMACIJE

Beroš na sjednici Vlade objavio: Sada imamo 102 osobe pozitivne na koronavirus; Božinović: Mjere se mogu i zaoštriti, ovisi kako ćemo se ponašati

Piše Ana Franić
19. ožujka 2020. - 09:31
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

U Hrvatskoj su koronavirusom zaražene 102 osobe, rekao je ministar Beroš na sjednici Vlade, nedogo nakon što je održana konferencija za medije Nacionalnog stožera na kojoj je bila potvrđena brojka od 99 zaraženih.

Na konferenciji za medije ministar Božinović je kazao kako će Vlada danas donijeti upute za državne i javne sužbe te ako nečije prisustvo nije nužno u obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili ako se to može organizirati na drugi način, rekao je kako je bolje da su ljudi doma.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je kako muškarac koji je u Istri preminuo spada u rizičnu skupinu.

- Još ne znamo je li koronavirus uzrok smrti. Kada budemo imali točne i detaljne infromacije obavijestit ćemo javnost, kazala je Markotić.

9:29 - Na novinarsko pitanje hoće li postojati kazne za one koji primjerice otvore svoje kafiće, iako je zabrana na snazi, ministar Božinović je istaknuo kako su do sada svi pokazali visoki nivo odgovornosti.

- Ne bih se prijetio, ali na primjeru samoizolacije vidimo da se ne libimo kažnjavati. Moramo svi skupa, uključujući i medije, na tome vam još jednom zahvaljujem, shvatiti tu vrstu poruke. Nema važnije poruke danas nego da građani vode računa o osobnoj higijeni i da drže distancu od drugih osoba, jedan metar vanka, dva unutra.

9:25 - Što je tiče hrvatskih državljana koji su zbog otkazanih letova ostali u drugim državama, ministar Božinović je istaknuo kako odluka predviđa da se oni mogu vratiti uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. 

-  Što se tiče organizacije i pronalaženje prijevoza, tu je aktivno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje u suradnji s drugim državama radi na tome. Na razini EU se za te situacije pokušavaju naći neka rješenja.

9:20 - Na novinarsko pitanje kako će se pomoći beskućnici koji žive u našim gradovima, ministar Božinović je kazao kako su pučke kuhinje otvorene i kako će se organizirati njihova prehrana u skladu s epidemiološkim uputama. 
- Ako bude potrebe za dodatnom pomoći, organiziranje smještaja i nešto slično mi smo tu da te stvari rješavamo. 

9:14 - Ministar Božinović se osvrnuo na nove mjere koje su sinoć od ponoć krenule na snagu, a odnose se na obustavu i ograničavanje društveniih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnih djelatnosti.

- Ove odluke se mogu mijenjati i jesu privremenog karaktera na 30 dana. Mogu se mijanjati u smjeru da se neke od njih i zaoštre, a mogu biti i blaže, sve ovisno kako ćemo se kao zajednica odnositi prema njima. Što se tiče teretnog prometa on funkcionira i to je ključno. Svi te trgovine koje rade mogu nastaviti raditi ukoliko su osigurane opskrbne linije i mi smo to napravili.

9:10 - U Hrvatskoj je trenutno 12.519 osoba koje su u samoizolaciji, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a dodajući kako ima 760 kontakata koje intezivno prate, a u karanteni je 79 osoba.

9:05 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić objasnila je kako od postojećih bolesnika većina ima blage simptome bolesti, dva imaju srednje teške. 

- Nalaz osobe iz Istre koja ja preminula pokazao je da pozitivna na koronavirus. Provode se medicinske radnje koje trebaju dovesti do informacija je li smrt uzrokovana virusom korona ili nečim drugim.

9:03 - Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević kazala je kako u Republici Hrvatskoj imamo ukupno 99 pozitivnih osoba na koronavirus i pet onih koji su izliječeni. 

- Situacija je još uvijek epidemiološki vrlo dobra. 
Veseli nas da u Kini danas nema niti jedan potvrđen slučaj što znači da izlaze iz epidemije. Molimo sve da se pridržavaju novih mjera jer je to zaštita svih građana i onih koji žive oko nas. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kazao kako je Hrvatskoj od jučer potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa. Tako Hrvatska sada ima ukupno 99 oboljelih.

Sve novosti o krizi izazvanoj koronavirusom Nacionalni stožer civilne zaštite otkrit će na konferenciji za novinare u 9 sati koju uživo možete pratiti na portalu Slobodne. 

#NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE#KRUNOSLAV CAPAK#KORONAVIRUS

Izdvojeno

30. lipanj 2020 00:20