StoryEditorOCM
Hrvatskatrovanje

Zašto se ovoliko čekalo na reakciju Coca-Cole? PR stručnjak: Trebali su se javiti ranije, šteta bi bila znatno manja

Piše Zoran Šagolj
7. studenog 2023. - 13:53

Na području Rijeke zabilježen je novi slučaj trovanja prilikom konzumiranja bezalkoholnih pića. Jedna osoba zadobila je teške ozljede jednjaka i hospitalizirana je u tamošnjem Kliničkom bolničkom centru.

Ono što je interesantno jest da se prva, neslužbena informacija o tome pojavila u ponedjeljak kasno navečer na društvenim mrežama i aplikacijama i počela munjevito širi među hrvatskim korisnicima. U početku se, ovisno o izvoru, govorilo o jednom ili više slučajeva trovanja, također se spominjao i Osijek, te se nije točno znalo o kojoj vrsti vode radi, ali se navodio proizvođač, Coca-Cola.

- Moram ti prenijeti nešto dosta bitno što se trenutno događa, ne znam kad će to izaći u novine, imali smo u jako kratkom roku dva teška slučaja trovanja vodom u kojemu dvije mlade osobe imaju spržen jednjak... - glasovna je poruka što se širila WhatsAppom.

Da se uistinu nešto događa, prva službena informacija došla je tek 12 sati poslije, u utorak u jutro, i to iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Nadležni iz te ustanove potvrdili su za Novi list da im tijekom dana na analizu stižu prvi uzorci sokova i mineralne vode jednog renomiranog svjetskog proizvođača. Još se rekli kako su bočice s pićem uzete u riječkim kafićima.

Potom su se oglasili iz riječke bolnice, policije, Ministarstva zdravstva ...

- U KBC-u Rijeka je zaprimljena na bolnički odjel jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tijekom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko – goranskoj, kojima se možete obratiti vezano uz eventualne dodatne informacije – naveli su iz KBC-a Rijeka u priopćenju medijima.

Sporni događaj koji je Hrvatsku digao na noge zbio prošlog vikenda, potvrdili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

- PU 4. studenoga ove godine zaprimila je dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći. Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba. O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti – imali su za reći iz policije, uz napomenu da utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja.

image
Marko Todorov/Cropix

Kako bi se donekle primirila javnost, još su napomenuli da im ovog puta nisu prijavljeni drugi slični događaji, odnosno da se radi o jednom otrovanom građaninu.

Na nekim portalima se tijekom utorka pojavila, ali ubrzo je i povučena informacija, da se radi o vodi jednog poznatog globalnog brenda.

- Piće se puni u Austriji te ju je priznalo njihovo nadležno tijelo – objasnili su iz hrvatskog Ministarstva zdravstva.

Oni, međutim, nisu nadležni za slučaj jer, kako su pojasnili, sanitarna inspekcija je od 1. travnja 2019. u sastavu Državnog inspektorata RH i ista je nadležna za provođenje službenih kontrola. DIRH se oglasio posljednji u nizu i uz sve poznate činjenice naveo da je inspekcijski postupak u tijeku.

Nakon što su se svi izredali, konačno su iza podneva u utorak našli pozvanima oglasiti iz Coca-Cole Hrvatska. Priznali su da se radi o njihovoj mineralnoj vodi Römerquelle.

- Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima - sve je što su imali reći iz Coca-Cole.

Cijeli slučaj neodoljivo podsjeća na ono kroz što je u svibnju ove godine prošao Stanko Laković iz Pule. On je sa suprugom ručao u jednom riječkom restoranu i također su naručili mineralnu vodu, koja im je poslužena u bočicama.

- Čim sam stavio u usta, momentalno sam ispljunuo sve i meni su usta izgorjela. I iz restorana su me nakon možda pola minute, minutu poslali van – ispričao je nedavno Laković u razgovoru za RTL.

Pozvana je Hitnu pomoć, čije je vozilo gosta odvelo u riječku bolnicu. Prvo se sumnjalo na alergiju ali je kasnija dijagnoza potvrdila posve drugačije.

- Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu - ispričao je Laković.

U njegovom slučaju vrlo čudno su se ponijeli djelatnici restorana, jer supruzi nisu joj htjeli dati ni bocu ni čašu iz koje je konzumirao vodu, već su iz hladnjaka izvadili drugu bocu tek da može da može fotografirati o kojoj vrsti pića se radi. Također se požalio da ni na računu koji je supruzi izdan nije bilo stavke s pićem.

Suvislo objašnjenje ponašanja svojih djelatnika novinarima nije dao vlasnik restorana, koji je tek pojasnio da se radilo o dvije bočice vode s okusom. Slučaj je završio na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci i još je u radu.

- Spisi Državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi, smatraju se tajnima – objašnjavaju.

Laković je proveo tjedan dana u bolnici, a zbog spaljenog jednjaka smršavio je 20-tak kilograma. U početku je svakih sedam, a kasnije svakih 20 dana morao na anesteziju i bužiranje (širenje jednjaka). Da o svemu progovori potaknuo ga je slučaj 9-godišnjaka iz Krapine, kojemu je u jednom tamošnjem ugostiteljskom objektu umjesto soka od jabuke poslužena opasna lužina.

Bez obzira što je dovelo do novog slučaja trovanja u Rijeci, neki iz struke čiji su posao komunikacije kažu da je ovoj loš primjer kriznog (ne)komuniciranja, i to od strane Coca-Cole.

- Kada su shvatili da se vijest širi brzinom munje, morali su reagirati. Da su u ponedjeljak navečer napisali ovo s čim su izašli u utorak iza podneva, strasti bi se prilično primirile, vijest bi imala daleko manji rok trajanja, a i šteta za kompaniju bi bila daleko manja. Ovako ... - drži Krešimir Macan, naš poznati PR-stručnjak, dodajući da se još jedno potvrdila moć mreža i platformi za komuniciranje.

Na istim društvenim mrežama na kojima je objavljena prva vijest jedno od objašnjenja jest da je za sve krivo to što nisu dobro isprane cijevi u Coca-Colinim proizvodnim pogonima nakon što su tretirane kiselinom. Drugi, mnogo opasniji scenarij, jest da netko namjerno kontaminira(o) boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:32