StoryEditor
Hrvatska‘dojam je pogrešan‘

Što zajedničko imaju jazavčar, grizli, ebola, Covid, Stožer, Ustavni sud i slastičarnica? Sudac Abramović sve ih je povezao u izdvojenom mišljenju

24. rujna 2020. - 12:38
Ustavni sudDamjan Tadić/Cropix

Ustavni suci Andrej Abramović, Goran Selanec i Lovorka Kušan iznijeli su svoja izdvojena mišljenje o odluci Ustavnog suda vezano uz mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pandemije koronavirusa.

Andrej Abramović je još na početku pandemije u stručnom članku upozorio na ustavnopravnu problematičnost ovlasti i odluka Stožera, dok je Selanec inzistirao da se o svemu tome odlučuje prije parlamentarnih izbora, što je predsjednik suda Miroslav Šeparović odbio.

Neobično je imati spremne sve mjere za obranu od grizli medvjeda, a onda – kao nužne - tražiti neke hitne nove mjere kad se pojavi jazavčar, piše sudac Andrej Abramović u izdvojenom mišljenju.

Između ostaloga kaže kako Ustav nije slastičarnica u kojoj svatko bira ono na što u datom momentu ima najbolji apetit.

„Ako dvije norme konkuriraju, onda jednu od njih svakako treba, a drugu nikako ne treba primijeniti. Usput rečeno, ustavne norme se ne 'aktiviraju', one su stalno aktivne, kao i sve norme svih važećih zakona i propisa. Ustav i zakoni su na snazi, a ne u hibernaciji", napisao je Abramović.

Javnost je, napominje uslijed pogrešnog informiranja, stekla dojam da je osnivanje stožera nužno da bismo se kolektivno obranili od ozbiljne ugroze.

"Taj je dojam naprosto pogrešan. Hrvatska je imala Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti davno prije pojave virusa SARS-Cov-2, u kojem zakonu su izrijekom spomenute i virusne hemoragijske groznice npr. ebola (smrtnost 50 posto), i Marburg virus (smrtnost 50 posto),kao i „stariji brat“ virusa SARS-Cov-2 – SARS (smrtnost 11 posto ). Ovaj aktualni virus ima stopu smrtnosti cca 1 posto (prema Lancetu), što znači da je 50 puta (5000 posto) manje  smrtonosan od npr. ebole. Pa ipak smo pored postojanja zakona koji predstavlja razrađeni sistem obrane od mnogo opasnijeg „neprijatelja“ pribjegli ad hoc, ili bolje rečeno, ho-ruk rješenju. Slikovito se to može prikazati ovako: pas jazavčar ima 10 kg, a grizli medvjed 500 kg tj. teži je 50 puta. Oba mogu ugristi čovjeka, i sigurno nitko ne želi biti ugrizen. Ali je neobično imati spremne sve mjere za obranu od grizli medvjeda, a onda – kao nužne - tražiti neke hitne nove mjere kad se pojavi jazavčar"- ukazuje Abramović. 

image
Ustavni sudac Andrej Abramović 
Marin Tironi/Cropix

Dalje navodi kako je virus SARS-Cov-2, nedvojbeno, opasan, ali, srećom, beskrajno manje opasan od nekih drugih virusa za koje već imamo pravila ponašanja.

"Teško se oteti dojmu da se najprije (da citiram Majakovskog) iz muhe napravilo slona, da bi se potom prodavalo slonovaču.

Nepotrebnost Stožera, međutim, nije najveći problem. Nije to čak niti njegova politiziranost. Prvi problem je to što je sa Stožerom uspostavljeno tijelo opće nadležnosti, svojevrsni passepartout, koje se miješa u zakone i propise sviju vrsta što već kao pravna norma ima ozbiljnu manu, budući da načelo ustavnosti i zakonitosti traži da norma bude jasna i predvidiva adresatima, a što norma s općim i okvirnim ovlastima nikako ne može niti biti", stoji u dijelu izdvojenoga mišljenja suca Andreja Abramovića.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 02:10