StoryEditorOCM
Hrvatskazaokret u susjedstvu

Što za Hrvatsku znači iskazivanje ljubavi Mađarske i Srbije?; ‘Bilo bi dobro čuti što ministar i predsjednik misle‘

Piše Marko Didić
29. svibnja 2023. - 09:24

Samo neupućene je iznenadio nastup ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta na mitingu Srpske narodne stranke Aleksandra Vučića koji je održan u petak ispred skupštine Srbije u Beogradu.

On je poručio da su zahvaljujući “liderima” Vučiću i predsjedniku Mađarske Viktoru Orbanu srpski i mađarski narod od povijesnih neprijatelja postali povijesni prijatelji. Rekao je i da su oba naroda izložena međunarodnim napadima liberalnog mainstreama te je javno osudio sve oporbene stranke i pokrete u Srbiji nazivajući ih slugama stranih interesa.

Pitali smo bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske dr. Mira Kovača, kako gleda na taj angažman mađarskog ministra vanjskih poslova.

Nema vječnih prijateljstava

- Ništa neobično to nije. Njegov je angažman na liniji savezništva između Viktora Orbana i Aleksandra Vučića. I to ministru Peteru Szijjartu nije prvi put da nastupa na skupu u Srbiji u znak podrške Aleksandru Vučiću. Imao je on u Srbiji dosad više javnih nastupa toga tipa.

Njegove izjave odražavaju trenutnu politiku mađarske vlade predvođene Viktorom Orbanom. U politici, pogotovo u vanjskoj politici, nema vječnih prijateljstava i neprijateljstava, vječni su samo interesi. Nakon Prvoga svjetskog rata su odnosi između Srba i Mađara bili teško narušeni da bi dva desetljeća kasnije, pola godine prije napada Hitlera na Jugoslaviju, bili neobično prijateljski.

Kovač kaže da se interesi Mađarske i Srbije predvođene Orbanom i Vučićem poklapaju trenutno u nekim segmentima.

- Zbližavanje između Beograda i Budimpešta započelo je prije desetak godina. Srbiji su tada trebali “sponzori” unutar Europske unije za njezin proces europske integracije. Tako je Srbija krajem 2011. godine donijela zakon o restituciji, kojim je omogućeno folksdojčerima i njihovim potomcima, neovisno o državljanstvu, da traže povrat imovine u Vojvodini. Bila je to gesta prema Njemačkoj.

Godinu i pol kasnije, bilo je to u ljeto 2013. godine, Narodna je skupština, na prijedlog Vučićeva SNS-a, donijela deklaraciju kojom se osuđuju postupci prema mađarskom civilnom stanovništvu 1944. i 1945. godine, kada su njegovi pripadnici u Vojvodini ubijani ili lišavani slobode iz nacionalnih razloga bez administrativne ili sudske odluke.

Mađarska otad ofenzivno gura članstvo Srbije u Europskoj uniji, a Srbija maksimalno izlazi u susret mađarskoj manjini u Vojvodini. Dvojno državljanstvo Mađara službenoj Srbiji nije problem.

Dobra suradnja

Ono što se u međuvremenu promijenilo jest da su se toj suradnji, koja se pretvorila u savezništvo, pridodali ideološki elementi borbe Mađarske pod vodstvom Orbana protiv “lijevo-liberalnog” establišmenta u Europskoj uniji. I o tome je Szijjarto u Beogradu govorio.”

Pitali smo Kovača i zna li osobno Szijjarta.

“Kad sam bio ministar vanjskih i europskih poslova imali smo vrlo dobru suradnju. Bilo je to u vrijeme izbjegličke krize, kad je Hrvatska bila tranzitna zemlja za stotine tisuća izbjeglica.”

Kovača smo pitali direktno je li se Mađarska i Srbija približavaju samo na frontu podržavanja ili ignoriranja ruske agresijje na Ukrajinu ili se uopće to približavanje događa kao što su govorili Vučić i mađarski ministar vanjskih poslova?

- Između Srbije i Mađarske postoji interesno savezništvo. Vidjet ćemo do kada će ono trajati - odgovorio nam je Kovač.

Kako biste ocijenili i jučerašnji Vučićev govor i sliči li vam on na blažu Miloševićevu retoriku na Gazimestanu koja je pokrenula sve one bune i nerealne zahtjeve srpske strane, pitali smo ga.

- Aleksandar Vučić se bori za svoj politički opstanak. Nalazi se u vrlo nezgodnoj situaciji. SAD i Europska unija od njega očekuju da prihvati realnost neovisnosti Kosova i da implementira sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom. Boji se stigme srpskog vladara koji je “prodao” Kosovo, “svetu srpsku zemlju”.

’Srpski svetovi’

Međutim, bez prihvaćanja realnosti nema puta u Europsku uniju. “Srpski svetovi” i srednjovjekovni mitovi nisu kompatibilni s prevladavajućim sustavom vrijednosti u današnjoj Europskoj uniji. Očito je da postoji nezadovoljstvo u velikom dijelu naroda u Srbiji. Vidjet ćemo koliko dugo će Vučićev model upravljanja moći opstati. A model je hibridan, autokratski, koji spaja ono što se smatra nespojivim: nacionaliste, četnike, partizanske antifašiste, liberale, pa i aktiviste istospolne orijentacije, kaže Kovač.

Njegov kolega eurozastupnik Tonino Picula nam kaže da je više puta kritizirao Orbana i mađarsku vanjsku politiku.

- Ta politika iskače iz europskih strateških postavki, posebice iz politike popuštanja i pogodovanju Orbana i Szijjarta prema Vučiću i njegovu autoritarnom režimu.

Možda je primjerenije da čujemo što o tome kaže naš ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je uz Szijjarta nastupao pod sloganom “Brat do brata, Mađar do Hrvata” ili predsjednik Milanović koji Orbana voli ugostiti u “mađarskom” moru kako ga prikazuju Orbanove povijesne karte - kaže Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:51