StoryEditorOCM
HrvatskaUZMI NOVAC I BJEŽI

Što učiniti kada majstor ne obavi posao do kraja ili kako je obećao i više vam se ne javlja na telefon? Ovo je važno...

Piše VIJESTI SD
4. prosinca 2023. - 11:34

Imate li osjećaj da većina ljudi ima ‘problema‘ s majstorima? Teško ih je pronaći, zauzeti su, nekad i po pola godine unaprijed. Vaša kuhinja im je premala, ne isplati im se dolaziti. Cijene su im ogromne. Kada ih se i uspijete dočepati, ne znaju vam unaprijed reći koliko će nešto koštati. Kako, zar posao rade po prvi put?!

Ne znaju niti koliko će dugo trajati mijenjanje stolarije, postavljanje pločica, promjena cijevi i slično, vjerojatno zato što to ovisi o broju drugih angažmana koje imaju naokolo. Nekako se usudimo reći - uvijek neki problemi.

Jedna od stvari na koju trebate paziti je da prije angažiranja majstora uvijek prethodno provjerite hoće li posao obaviti legalno, odnosno, hoće li vam izdati račun. Osim što je račun dokaz legalnog poslovanja, on je i neka vrsta garancije na obavljene radove. Kad koristite uslugu od osobe koja nije registrirana za djelatnost za koju je angažirate, svjesno se odričete jamstva za izvedene radove ili pruženu uslugu, ali i prava na postupak zaštite kod nadležnih institucija, piše portal Savjeti.

Dakle, ako vas majstor kojeg ste svjesno angažirali na crno kako biste prošli povoljnije prevesla, nemate se zapravo kome požaliti osim svojim najbližima. Majstor vas pak može uvjeravat da je sve po propisima i da naravno da ćete dobiti račun, ali vi to sve možete provjeriti unaprijed.

Svaki obrtnik ili majstor u Hrvatskoj naziva se trgovcem. Trgovac je bilo koja osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje poslovne djelatnosti ili u okviru obavljanja djelatnosti slobodnog zanimanja. Svog majstora možete provjeriti na stranicama Sudskog registra ako je riječ o trgovačkom društvu ili na stranicama Obrtnog registra ako je riječ o obrtniku. Nakon što ste se uvjerili da je riječ o majstoru koji radi legalno i na čije ćete se usluge eventualno moći žaliti, možete mirno dogovarati uvjete poslovanja.

No, uz sva upozorenja i savjete, ponekad i uz sav oprez koji ćete uložiti, može se dogoditi neugodna situacija u kojoj ne znate što napraviti i kako dalje.

Jedna od tih situacija je da je majstor obavio posao, a vi niste zadovoljni. On ne odgovara na vaše pozive, kao da je u zemlju propao. Druga situacija je da vam majstor nakon obavljenog posla ne želi izdati račun. Naplatit će vam ‘od oka‘. Dakle, onoliko koliko on procijeni, a možda daleko više od toga koji mu je stvarni trošak. Ili će vam pak izdati račun samo na dio obavljenog posla.

Može se dogoditi još gora situacija, a ta je da majstor uzme predujam koji mu je potreban da ‘nabavi osnovni materijal‘ i jednostavno nestane. Koje su vam mogućnosti?

Pa ovako. Što više opipljivih dokaza i svjedoka imate, mogućnosti su dakako veće.

Bez pisanog traga ili pak svjedoka koji mogu potvrditi da su čuli i vidjeli, teško ćete dokazati da je baš taj majstor bio kod vas i napravio to i to i da je baš on odgovoran za neku određenu situaciju.

Na primjer, uz potpisani ugovor i izdani račun, majstoru se možete žaliti ako niste zadovoljni obavljenim poslom ili ako je nešto prilikom tog posla nedovršeno, oštećeno i slično. Ako kažete majstoru svoje primjedbe usmeno, a on vas odbije, imate i druge opcije.

Jedna od njih je pismeni prigovor na koji je majstor dužan odgovoriti u roku od 15 dana. Pošaljite mu ga preporučeno poštom ili predajte u sjedište njegova obrta.

Kakvu kompenzaciju možete očekivati?

Majstor bi vam trebao posao nanovo odraditi, ukloniti kvar, vratiti novac ili umanjiti ukupni plaćeni iznos. O tome kako će se ‘popravak‘ izvršiti odlučuje isključivo oštećeni, a da mu majstor ne sugerira kako može napraviti ‘samo ovo‘ i slično.

Situacija može ovako završiti, ali može se dogoditi da vas majstor ignorira i nakon pisanog prigovora.

Tada možete na policiji podići kaznenu prijavu. Također, možete se obratiti za pomoć Društvu za zaštitu potrošača radi dobivanja savjeta, Ministarstvu poduzetništva i obrta ili Državnom inspektoratu. Obrtnika možete prijaviti i Sudu časti Hrvatske obrtničke komore, a trgovačko društvo Sudu časti Hrvatske gospodarske komore.

Cijeli tekst o tome kako kazniti i prijaviti majstora pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:29