StoryEditorOCM
Hrvatskadr. vikica krolo

Što to hoće liječnici? ‘Želimo uređen sustav, a ne da pregled moramo završiti u 5 minuta jer nas čeka 100 pacijenata‘

Piše Ivica Marković
19. ožujka 2023. - 07:27

- S kolegom i ministrom Vilijem Berošem već puno puta razgovarali i dosta nam je obećanja koja smo od njega dobivali. Mi smo spremni za razgovor i nadam se da se premijer Andrej Plenković neće oglušiti o glas naroda, odnosno liječnika, kazuje nam dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), koja je također bila na prosvjedu u Zagrebu.

HLK ima oko 14 tisuća članova, a uz one zagrebačke, na prosvjed su u 15 autobusa stigli i liječnici iz svih krajeva Hrvatske.

- Došle su kolege iz svih krajeva, od Vukovara do Dubrovnika. Neki su osobnim automobilima krenuli prema Zagrebu... Naravno, najveći odaziv liječnika očekivali smo  iz Zagreba, jer ih tamo najviše i ima, govori dr. Krolo.

Međutim, važno je istaknuti da ima i onih liječnika koji se nisu odazvati na prosvjed.

- Ima ih, iluzorno je bilo očekivati da će svih 14 tisuća članova HLK biti na prosvjedu. Međutim, svi nam oni daju svoju podršku, pa čak i neki liječnici, članovi iz redova HDZ-a koji su nam izrazili podršku, ali ne mogu doći na prosvjed jer su na vodećim funkcijama u svojim javnozdravstvenim ustanovama. Isto tako morate znati da ima i puno naših kolega koji čekaju da netko nešto za njih uradi, da nisu od onih koji bi “galamili”, prosvjedovali i borili se za svoja prava. Oni čekaju da to netko drugi za njih uradi. Smatram da bi svaki liječnik i svaki građanin trebao podržati ovaj prosvjed, naglašava dr. Krolo.

image
Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

- Prosvjedujemo zato što želimo uređen zdravstveni sustav, želimo bolja novčana primanja za mlade liječnike, izjednačavanje koeficijenata, poticanje mladih liječnika, rad po vremensko kadrovskim normativima da svakom pacijentu možemo posvetiti dužnu pažnju od 15 ili 20 minuta, a ne da pregled moramo završiti u pet minuta jer mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imamo dnevno po 100 pacijenata i gomilu papirologije koju moramo riješiti, pojašnjava dr. Krolo.

- Nije ni sam ministar protiv naših zahtjeva, i sam je liječnik pa vrlo dobro zna o čemu mi govorimo i što tražimo. Mi prvenstveno prosvjedujemo zbog sporosti, jer nam je i sam ministar Beroš na sastancima rekao da će se sve pokrenuti s mrtve točke, ali nikako da se krene - govori dr. Krolo.

- Nadamo se da ćemo postići nešto pozitivno i da će se napokon ozbiljno krenuti i u reformu zdravstvenog sustava, i u uređenje kompletnog sustava. Ovo nije prosvjed protiv nekoga, ovo je prosvjed za sve nas!, zaključuje dr. Vikica Krolo.

Organizatori velikog prosvjeda su Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske.

‘Za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti‘

U svom priopćenju organizatori prosvjeda naveli su 10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava:

- svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta,

- u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite,

- u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine,

- u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara,

- svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti,

- pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana,

- liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta,

- liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune,

- liječnike se tjera da krše zakone, odrađujući suludi broj prekovremenih sati,

- mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu robovlasnički ugovori

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 07:28