StoryEditor
Hrvatskapotražnja ne jenjava

Što se više isplati? Kupiti stan u novogradnji ili izgraditi kuću? Sigurno je samo jedno: cijene kvadrata probijaju gornje granice

Piše PSD
19. listopada 2021. - 22:29
Obalni dio Hrvatske ima turizam kao veliki faktor koji daje prednost izgradnji kuće s možda nekoliko dodatnih apartmana za iznajmljivanjeNikola Vilić/Cropix

Budući da su cijene kvadratnih metara u Zagrebu u novim zgradama dosegnule i cifru od pet tisuća eura, zanimljivo je postaviti pitanje što je dugoročno isplativije ulaganje, kupiti novi stan ili izgraditi novu kuću. Izgradnja kuće je dosta skup posao, ali budući da su trenutno i stanovi (pre)skupi, ovu usporedbu je moguće napraviti, a da s financijskog pogleda nisu velike razlike.

Kada pričamo o kupnji stanova ili zemljišta za izgradnju kuće, najbitnija je lokacija na kojoj se nalaze jer ona uvelike diktira cijenu kvadrata zemljišta i kvadrata stana. Budući da je u dijelovima grada gdje su pretežito zgrade jako teško naći dovoljan broj zemljišta za adekvatnu usporedbu, usporedit ćemo lokacije zemljišta i stanova koje su u neposrednoj blizini ili u istim dijelovima grada.

Ovaj tekst se odnosi na Zagreb i okolicu jer obalni dio Hrvatske ima turizam kao veliki faktor koji daje prednost izgradnji kuće s možda nekoliko dodatnih apartmana za iznajmljivanje. Uspoređivat ćemo cijene kvadrata i ostale troškove stanova u novim zgradama jer je to jedina usporedba s novoizgrađenom kućom, piše Luka Plemenčić za Bauštela.hr.

Ako bismo pričali o stanovima u starijim zgradama onda nema smisla pričati o izgradnji nove kuće već o kupnji isto tak već starije kuće na nekom zemljištu. Prilikom izgradnje nove kuće pojavljuju se mnogi faktori koji određuju konačnu cijenu izgradnje, površina, položaj zemljišta, tip izolacije, tip materijala i slično. Vodili smo se idejom da svatko tko je pomislio na izgradnju kuće teži za većim prostorom pa svi stanovi koji će se uspoređivati s kućama moraju imati minimalno tri spavaće sobe i dnevni boravak, a po mogućnosti i više jer većina kuća ima i više prostora od toga. I cijene bi mogle biti usporedive samo s velikim stanovima jer kupnja manjeg stana od četrdesetak kvadrata zasigurno manje košta nego izgradnja kuće od preko dvjesto kvadrata. U razgovoru sa strukom i vlasnikom građevinske firme koja se bavi izgradnjom kuća i sličnih objekata već dvadesetak godina saznali smo neke okvirne cijene i uvjete potrebne za izgradnju. Analizirat ćemo mane i prednosti novih stanova i kuća te vam pomoći pri donošenju odluke.

Kupovina stana u novoizgrađenoj zgradi

Cijene kvadratnih metara novih stanova su u posljednje vrijeme počele probijati sve gornje granice, no potražnja je i dalje golema. U nekim zgradama u Zagrebu su cijene kvadrata prešle i preko pet tisuća eura za luksuzne nekretnine, a i dalje se rasprodaju prije nego što se prva lopata za izgradnju zgrada zabije u pod. Nove zgrade, za razliku od starih, nude manje troškove u budućnosti pa takve stavke opravdavaju i visoke cijene kvadrata. Režije su manje, održavanje je jeftinije jer je sve novo i ništa se ne mora adaptirati.

Što se tiče režija, u novim stanovima one variraju ovisno o godišnjem dobu, o količini potrošenog grijanja i slično. Budući da smo uzeli u obzir velike stanove, cijene režija mogu ići od 1500 kuna mjesečno (bez ugovora s telekomunikacijskim kompanijama) do tri, četiri tisuće. Naravno, sve i ovisi o tendencijama potrošnje energenata ukućana. Stanovi imaju dodatnu stavku pri plaćanju mjesečnih režija, a to je pričuva. Pričuva je stavka koju plaćaju svi stanovi zgrade, ovisno o kvadraturi stana, raste cijena pričuve. Iz nje se uzimaju novci za potrebe zgrade, promjena žarulja po stubištima, popravci, održavanje krovišta, kupovina nekih dodatnih aparata ili sadržaja koje su stanari izglasali i slično.

image
Novogradnja i stara zgrada na zagrebačkoj Trešnjevci jedna do druge pa tko što voli
Tomislav Krišto/Cropix

Velika razlika je i parkirno mjesto. Prilikom kupnje novih stanova nudi se mogućnost kupovine garaže koja je dodatni trošak. Garažu mnogi stanari koriste, osim za parkiranje automobila, kao dodatni prostor za spremanje i čuvanje nekih stvari koje nisu u rotaciji svakodnevne upotrebe te ih se sezonski treba vaditi. Takve stvari oduzimaju prostor u stanu pa ih je najbolje skladištiti u garaži. Garaža je i garantirano parkirno mjesto. Parking je također jedan od mana stanova i života u zgradi. Ako stan i zgrada nisu na periferiji grada gdje nije toliko napućeno, nego u kvartu gdje ima podosta zgrada i stanara, parking može biti problem. U današnje vrijeme većina kućanstava, točnije, stanova ima više od jednog automobila pa gradski parking nema dovoljan kapacitet za zbrinuti automobile svih zgrada u blizini, piše Bauštela.hr.

Cijenu novih stanova jako diktira lokacija zgrade. U nekim dijelovima Zagreba su kvadrati stanova puno skuplji od drugih. U skupljim kvartovima, kvadrati novogradnje se rastežu od 3.000 eura po kvadratu, a može se naći i do 8.000 eura po kvadratu. U dijelovima grada gdje su kvadrati stanova povoljniji može se naći kvadrat stana od oko 2.000 eura.

da li i kako izgraditi kuću

Minimalna parcela, tj. zemljište na kojem bi se gradila nova kuća bi trebalo biti barem 550 metara kvadratnih. Naravno, ako govorimo o kući koja ima i podzemnu etažu plus prizemlje i još jednu etažu pod krovištem. Ovisno o gradskoj četvrti u kojoj se zemljište nalazi, svaka četvrt ima svoju izgrađenost na parceli, znači koliko se maksimalno veliki objekt može napraviti u odnosu na parcelu. Ti ‘Uvjeti gradnje‘ se nalaze u urbanističkom planu grada Zagreba pod stavkom pet. Ovisno u kojem dijelu grada se nalazi zemljište, može se izgraditi određen broj etaža nad zemljom ili pod zemljom ovisno kako je predviđeno u urbanističkom planu.

Cijena izgradnje kuće ovelike ovisi o cijeni zemljišta. U prosjeku bi kvadrat kuće, sa svim dozvolama i priključcima, ispao oko tisuću eura. Ova cijena se odnosi na dijelove grada u kojima je zemljište oko 100 eura po kvadratu. Ako se cijena zemljišta diže do 400 eura po kvadratu, troškovi kuće se povećavaju za oko 1.200 eura po kvadratu. Dakle u skupljim dijelovima grada bi ukupan trošak kuće, u koju se može useliti, bio između 2.000 eura i 3.000 eura po kvadratu. Naravno, dodatni troškovi mogu biti skuplji materijali za izgradnju, veći omjer armiranog betona, vrsta izolacije, pametna kuća itd.

image
Kuće u prosjeku imaju više soba i od najvećih stanova. Okućnica je na raspolaganju, no, ta prednost na sebe veže dodatnu odgovornost o održavanju
Duje Klarić/Cropix

Velika prednost kuće je veličina prostora. Kuće u prosjeku imaju više soba i od najvećih stanova. Dodatno, okućnica je na raspolaganju za iskoristiti na koji god način se želi, bilo to bazen, dio sportskog terena, sjenica, kameni roštilj, vrt, voćnjak itd. No, ta prednost na sebe veže dodatnu odgovornost o održavanju. Kuća uz sebe veže više obaveza, ako se ne želi zapustiti. Ako ima komad trave, treba je pokositi, ako ima voćnjak ili vrt, treba ga održavati. Kuće su definitivno više za ljude koji se vode onime ‘učini sam‘. Ta okućnica se može iskoristiti i za parkirna mjesta u vlastitom dvorištu, tako se u potpunosti izbjegava problem s parkingom i parkiranjem 200 metara od zgrade kao u stanovima u napućenim kvartovima.

Kuću treba osigurati

Prednosti pri izgradnji kuće su i velika mogućnost kreative i vlastitog biranja rasporeda i veličine prostorija u kući. Iako se to može i prilikom izgradnje nove zgrade jer neki projektanti i izvršitelji radova ostavljaju mogućnost kupcima da surađuju s arhitektima te da raspored pregradnih zidova biraju sami, a raspored nosivih zidova se ne mijenja. Ta suradnja s arhitektom se također dodatno naplaćuje po kvadratu stana.

Ako u kući dolazi do nekakvog kvara ili oštećenja, ukućani moraju taj problem riješiti sami i sanirati ga uz pomoć nekoga ili sami. U stanu se iz pričuve uzima i popravljaju se npr. puknute cijevi i slični problemi. Zato vlasnici kuća mogu osigurati svoje kuće i na taj način rješavati neke od tih problema.

Što se tiče mjesečnih režija, potrošnja vode i struje ovisi u ukućanima, no za veće prostore bi oba iznosa bila preko 2000 kuna mjesečno bez telekomunikacijskih ugovora. Veliku ulogu ima i stavka grijanja te na koji način se kuća grije. Većina stanova u novim zgradama ima centralno grijanje. Grijanje u kućama može biti na plin, struju ili vatru. Vatra definitivno najviše zagrijava te jedan plamen kamina može zagrijati jednu etažu, plin je najuobičajeniji te se najviše koristi za centralno grijanje u kućama. Struja je novi oblik grijanja koje se počeo više koristiti u posljednjih nekoliko godina, piše Bauštela.hr.

image
U skupljim zagrehbačkim kvartovima, kvadrati novogradnje se rastežu od 3.000 do 8.000 eura po kvadratu
Damjan Tadić/Cropix
item - id = 1136385
related id = 0 -> 1153741
related id = 1 -> 1153689
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2021 15:35