StoryEditor
Hrvatskaprioriteti su se promijenili

Što se krije iza iznenadne Plenkovićeve darežljivosti s plaćama? I zašto se ide na ruku domoljubnoj desnici? Iz istog razloga zbog kojeg su teške teme poput ustaškog pozdrava pometene pod tepih

Piše Anita Belak-Krile
16. listopada 2019. - 22:15

U kojoj mjeri skorašnji predsjednički te parlamentarni izbori, bili oni redovni ili prijevremeni, kreiraju i diktiraju zakonodavni tempo rada Vlade Andreja Plenkovića, kristalno je jasno analiziramo li koliko je vladajućima problematičnih zakona zamrznuto i do daljnjeg ostavljeno po strani, dok su primat dobili oni predizborni.

Da je sve podređeno izborima pokazuje iznenadna proračunska 'izdašnost' prema prosvjetnim radnicima i državnim službenicima, a u izbornim kalkulacijama ni domoljubna desnica nije zaboravljena.

Tako je, između ostalih, u duhu skorašnjih izbora i smirivanja tenzija na desnom krilu HDZ-a uoči unutarstranačkih izbora, Vlada u javno savjetovanje prošli tjedan poslala Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojim će 18. studenoga postati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. To je samo jedan iz paketa zakona vezanih uz Vukovar, za koje se očekuje da će biti usvojeni do konca godine. Njima bi Vukovar postao grad posebnog domovinskog pijeteta, omogućile bi se i dodatne olakšice i državni poticaji za investicije na području grada heroja. Time bi  i gradonačelnik  Vukovara Ivan Penava, koji je najavio da će se kandidirati za predsjednika HDZ-a ostao  bez dijela municije za unutarstranački rat s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

S druge strane poduža je lista zakonodavnih "vrućih krumpira" koji zbog svjetonazorskih i ideoloških razilaženja nisu ugledali svjetlo dana i nije očekivati da će ih Plenkovićeva vlada donijeti u izbornoj godini. Do daljnjeg su pometeni pod tepih. 

1. "Za dom spremni" i preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću

Primjerice nedavno RTL-ovo istraživanje pokazalo je kako je većina HDZ-ovih birača protiv zabrane pozdrava "Za dom spremni", pa ne čudi što nikad nije došlo do implementacije preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću vezanih uz sporni pozdrav. Očekivalo se da će aktualne odredbe Kaznenog zakona koje zabranjuju govor mržnje biti nadopunjene tekstom koji bi pod širenje mržnje podveo upotrebu ustaškog U, pozdrava "Za dom spremni", četničku kokardu, znak svastike... Dogodilo se nije ništa.

2. Obiteljski zakon 

Zbog ideoloških razilaženja između HNS-a i HDZ-a i nezamjeranja biračkom tijelu jednih ili drugih, nije donesen ni novi Obiteljski zakon. On se kuha od početka mandata. U međuvremenu je smijenjena ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, a ništa se nije promijenilo ni dolaskom nove ministrice Vesne Bedeković.

3. Kažnjavanje uhljeba

Od početka mandata najavljivale su se izmjene Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika kojim bi se reguliralo nagrađivanje i penaliziranje državnih službenika. Tvrdilo se kako će se u sklopu reforme državne uprave omogućiti nagrađivanje službenika za izniman rad, ali i kažnjavanje onih koji zabušavaju. Zakon je izrađen, no pokazalo se da ni ova, kao ni prethodne vlasti, nije spremna nagaziti vojsku uhljeba i glasača koje je na određene pozicije smjestila po stranačkoj i rodbinskoj povezanosti.

4. Zakon o pobačaju

Odavno je i prošao rok Ustavnog suda u kojemu se morao donijeti novi Zakon o pobačaju. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Ustavnom sudu je odgovorio kako je riječ o vrlo osjetljivom medicinskom i etičkom pitanju koje iziskuje dužu stručnu i javnu raspravu. Rokovi su prošli, a loptica oko ovog osjetljivog pitanja prebačena je u dvorište buduće vlade, koja god ona bila.

5. Zakon o referendumu

 Vlada je bila suočena s cijelim nizom raznoraznih referendumskim inicijativa. Kad su novinari bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića ovoga proljeća pitali gdje je novi Zakon o referendumu, odgovorio je kako se upravo finalizira i da će do konca svibnja biti gotov. Svibanj je odavno prošao, došla je i jesen, Kuščević je otišao iz Vlade, a zakona još nema na vidiku. No, s druge strane zbog opasnosti održavanja referenduma o mirovinskoj reformi, koji bi mogao biti vrlo neugodan u osvit predsjedničkih izbora, Banski dvori su preko noći reterirali i odlučili u Zakonu o mirovinskom osiguranju spustiti granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina.

6. Sprječavanje sukoba interesa  

 Nije donesen ni Zakon o sprječavanju sukoba interesa. S prvim prijedlogom koji je izrađen za mandata Lovre Kuščevića vladajući su pobrali kritike javnosti i odlučili su ga do daljnjega ostaviti na ledu...

7. Izborne jedinice

Najavljivali su da će uskladiti izborne jedinice, što je Ustavni sud zatražio prije deset godina jer su u njima velika odstupanja u broju birača, ali ni od toga ništa.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 03:04