StoryEditorOCM

Što je s pojedinim Srbima? Po njima je Vegeta srpski začin, a Podravka srpska tvornica. Pogledajte kako su je prikazali

Piše MOZAIK SD
8. studenog 2023. - 10:31

Anja Šoponjai, srpska dizajnerica i influerica, koja živi u Njemačkoj vodi posjećeni TikTok profil s ovim opisom: "Sve vezano za Nemačku, kako šta funkcioniše, šta ima, cene, kako se živi...".

Međutim, Anja je prilično neinformifrana. Naime, u videu pod nazivom "Srpski proizvodi u turskoj radnji u Njemačkoj" navela je da je srpski proizvod Vegeta, kao i podravkine juhe.

image

tik tok

Prisvojila je i slovensku paštetu Argetu (vlasnik tog branda je skupa s Drogom Kolinska hrvatska Atlantic grupa), koja po toj infulencerici ispada da je srpski proizvod.

image

tik tok

Evo i videa:

Inače, ime kompanije Podravka potječe od naziva za stanovnicu Podravskog kraja, u kojem se nalazi sjedište tvrtke. Nastala je 1947. godine na temeljima nekadašnje tvornice pekmeza i prerade voća - Wolf, te kasnije postala poznata u zemlji i inozemstvu po proizvodnji univerzalnog dodatka jelima - Vegeti, koja se već 75 godina izvozi u više od 70 zemalja svijeta na svih pet kontinenata. Podravku danas kupci prepoznaju, ne samo po brandu Vegeta već i po po nizu brandova; Dolcela, Lino, Eva, Fant, Kviki itd.

Podravka iz Koprivnice je u zemlji i inozemstvu postala poznata po proizvodnji Vegete.

Vegeta je univerzalni dodatak slanim jelima kojeg proizvodi Podravka. Sadrži jedinstvenu kombinaciju nekoliko vrsta začina i sedam vrsta sušenog povrća. Jedan je od najpoznatijih izvornih hrvatskih proizvoda, a u uporabi je u više od 40 zemalja širom svijeta.

Inače, Vegetu je 1959. izumila Zlata Bartl koja je u to vrijeme bila voditeljica tima u istraživačkom laboratoriju Podravke.

Dvije godine poslije proizvodnja je narasla na tada respektabilnih 16 tona. Dvanaest godina od izuma, Vegeta 1971. ime iz Vegeta 40 mijenja u - Vegeta. Daljnjim razvojem proizvoda 1974. brand dobiva svoju kulinarsku emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje", s poznatim dvojcem Oliverom Mlakarom i Stevom Karapandžom. Od 1989. godini Vegeta se izvozi na tri kontinenta: Europu, Ameriku i Australiju. Daljnjim rastom potreba 2005. se uvode novi sastavi prilagođeni različitim namjenama pod nazivom Vegeta Mediteran, a 2010. paleta proizvoda dodatno se proširuje na proizvode Vegeta Natur, a 2013. na tekuće marinade. Tijekom više od 50 godina na tržištu Vegeta osvojila brojne nagrade i priznanja za kvalitetu, navodi Wiki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:00