Hrvatskagreške u koracima?

Što bi tri najjača kandidata trebala napraviti da uđu u drugi krug: 'Predsjednica radi istu grešku kao Josipović, a Milanović će morati biti jako oprezan...'

Piše Marina Karlović-Sabolić

Kolinda Grabar Kitarović manje bi se trebala baviti svojim protivnicima, a više sama sa sobom i svojim vlastitim porukama.

Miroslav Škoro nastavit će voditi bitku za desne birače, ali bi motivacijskom kampanjom trebao potaknuti mlade koji ga podržavaju da izađu na izbore.

Zoran Milanović bi možda trebao odustati od negativne retorike, ali ne potpuno. Trećina njegovih poruka bi i dalje mogla biti napadačka, a ostalo bi ipak mogla biti afirmativna kampanja. Ne bi se smio koncentrirati samo na drugi krug, jer bi to moglo pasivizirati njegove birače i koštati ga prolaza, smatra Komunikacijski savjetnik Gordan Turković, koji je za Slobodnu Dalmaciju analizirao marketinške zamke u kampanjama svih triju kandidata.

- Iskreno ne znam što se događa Kolindi Grabar-Kitarović. Ona iz dana u dan daje potpuno nepripremljene izjave, poput one da je djecu vodila u Vukovar nakon mirne reintegracije 1998. Da bi se onda ispostavilo da se ona tada nisu ni rodila. Dojam je da uslijed napada gubi koncentraciju, pa i živce - ističe Turković.

On podsjeća da je njezini birači nisu naučili gledati je u negativnim napadima.

- Navikli su na njezine gafove, i njih su joj redovito praštali. No u zadnjih nekoliko obraćanja bavi se samo dvojicom svojih protukandidata, a to za nju nije dobro. Istu je grešku prije pet godina napravio Ivo Josipović, koji je upao u zamku napadao Kolindu Grabar Kitarović. Ona tu grešku ne bi trebala ponoviti – smatra Turković.

Miroslav Škoro je, pak, prema njegovoj ocjeni, otišao previše udesno. Zato se sada na skupu u Lisinskom pokušao obratiti umjerenim biračima HDZ-a. I uvjeriti ih da je on zapravo njihov kandidat.

- Tamo je on rekao da je glas za Kolindu Grabar-Kitarović glas za Andreja Plenkovića. No, sve je to napravljeno „na silu“, bez ikakve pripreme, jer očito nema drugu strategiju. Do sada nitko nije iskoristio ni činjenicu da Škoro zapravo ima orbanovsku retoriku jer spominje vojsku na granicama. To zvuči opasno, a to nitko nije ozbiljnije izazvao – smatra Turković.

I ako ne prođe u drugi krug, Škorin dobar rezultat će, prema riječima našeg sugovornika, biti zalog za parlamentarne izbore. Što je važno za ekipu koja stoji iza njega.

Zoran Milanović, s druge strane, ne smije prežestoko napadati HDZ-ovu kandidatkinju jer time pomaže Škori koji ga može izbaciti iz drugog kruga. Ali se istovremeno ne smije ni potpuno pasivizirati.

- Glavna priča ovih izbora je „fajt“ na desnici, i ta bitka najviše utječe na izbore, a ne Zoran Milanović. Ako Milanoviću oduzmu retoriku kontra HDZ-a, što njemu zapravo ostaje - pita se Turković.

Uvjeren da će u posljednjem tjednu kampanje Milanović u svojim istupima morati pažljivo balansirati.

Kako, u nekom ludom scenariju, ne bi i sam „kliznuo“ iz drugoga kruga.

#ZORAN MILANOVIć#KOLINDA GRABAR KITAROVIć#ANDREJ PLENKOVIć#MIROSLAV ŠKORO#PREDSJEDNIčKI IZBORI#GORDAN TURKOVIć