StoryEditor
Hrvatskakorona brojke

U Zagrebačkoj županiji od danas nastava online, u Puli hospitaliziran legendarni košarkaš Plećaš. Evo kakvo je stanje s novozaraženima po županijama

Piše Hina, PSD
30. studenog 2020. - 10:20
Paun Paunović/ilustracija/Cropix

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1830 novih slučajeva zaraze koronavirusom i rekordan broj umrlih - 74 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Očekuje se konferencija za medije Nacionalnog stožera te još uvijek pristižu podaci lokalnih stožera o stanju po županijama.

Varaždinska županija - 147 novozaraženih, devet umrlih

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđeno je 147 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je devet osoba, stoji u izvješću županijskog Civilnog stožera koji ističe da je broj novozaraženih u sedam dana  1160 na 100.000 stanovnika.

U posljednjih 24 sata umrlo je devet osoba pozitivnih na covid pa se broj umrlih  tijekom ovog mjeseca povećao na 98. Ukupno je do sada od početka ožujka umrla  101 osoba  pozitivna na covid

U posljednjih tjedan dana potvrđeno 1957 slučaj zaraze, stoji u izvješću županijskog Civilnog stožera. 

Zbog velikog broja novo zaraženih nastavlja se i pritisak na bolnički sustav. Tako je, prema podacima Stožera, na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je  231 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 68 na odjelu infektologije, a 14 na ostalim odjelima u Varaždinu, 22 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 21 na respiratoru, 77 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

U posljednjih 24 sata umrlo je devet osoba pozitivnih na covid pa je broj umrlih tijekom listopada  98. Ukupno je do sada od početka ožujka  umrla 101  osoba pozitivna na covid.

Osječko-baranjska županija - 97 novozaraženih, 7 preminulih

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 97 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je sedam osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

U KBC Osijek testirano je ukupno 363 uzorka, a od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi se 275 uzoraka.

Najviše novopozitivnih je s područja Osijeka s prigradskim naseljima - njih 45, zatim deset iz Valpova, osam iz Bizovca, po šest iz Belišća i Čepina i četvero iz Bilja. Tri su iz Darde, po dvije iz Đakova i Erduta, te po jedna s područja Antunovca, Belog  Manastira, Čeminca, Đurđenovca, Gorjana, Kneževih Vinograda, Petlovca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Strizivojne i Vuke.

Na bolničkom liječenju je 229 pacijenata oboljelih od Covida-19, i to 190  u KBC-u, od kojih su 38 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 39 pacijenta.

U zadnja 24 sata u KBC-u je umrlo sedam osoba, i to pet muškaraca - iz Osijeka (1936. g.), Jelisavca (1931.), Gata (1978.),  Donjeg Miholjca (1947.) i iz Vuke (1952.) te dvije žene - iz Osijeka (1938.) i iz Belog Manastira (1944.).

U samoizolaciji se na području županije 2.183 osobe, priopćio je Stožer.

Policija je provela 12 provjera osoba u samoizolaciji, i to 11 samoinicijativnih pri čemu je sve zatekla na prijavljenoj adresi, a prilikom provjere dojave građana iz Belog Manastira utvrđeno je kršenje mjere.

Policija je obavila i 192 nadzora objekata, no nije utvrdila kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici Civilne zaštite tijekom vikenda obavili su 334 nadzora provođenja epidemioloških mjera u prodavaonicama, ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, noćnim klubovima, benzinskim crpkama i drugim objektima. U 45 slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.

Načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan rekao je da je od početka epidemije do danas na području županije na koronavirus ukupno pozitivno 8.633 osoba, a izliječeno je ukupno 6.774 osoba.

Od početka epidemije umrlo je 175 osoba, što znači da je trenutno 1.684 osoba aktivno pozitivno na koronavirus, dodao je.

„Trenutno imamo izdvojeno 237 kreveta za liječenje Covida i 110 kreveta za izolaciju sumnjivih pacijenata, a popunjenost kapaciteta KBC-a za Covid je 80 posto. U nadi da to neće biti potrebno, u tijeku su i pripreme za eventualno korištenje dvorane Gradski vrt za smještaj oboljelih. Oprema je naručena, dio je već smješten u skladište, a predstavnici Stožera sutra će u Zagrebu vidjeli kako organizacijski funkcionira smještaj oboljelih u dvorani“, rekao je ravnatelj KBC-a Željko Zubčić.

Varaždinska županija - 13 novozaraženih

Od početka epidemije na području Varaždinske županije broj zaraženih dostigao brojku 8590. Aktivnih je 2492, a na liječenju kod kuće nalazi se 2261 osoba, zaključuje se u izvješću Civilnog stožera Varaždinske županije.

Ličko-senjska županija u posljednja 24 sata zabilježila je 13 novooboljelih i 30 ozdravljenih od covida-19, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Šest novooboljelih je iz Gospića, pet iz Senja, po jedna oboljela osoba je iz Otočca i Korenice, u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Broj aktivnih slučajeva zaraze je 426, u samoizolaciji je 1272 osoba.

Policija je utvrdila jedno nepoštivanje mjera Nacionalnog stožera. 

Ukupno je dosad oboljelo 1469 ljudi, umrlo 38, a izliječenih je 1005.

Zagreb - 236 novozaraženih

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

To predstavlja i ukupan broj novooboljelih, s obzirom na to da se nedjeljom ne obavlja brzo antigensko testiranje na području grada. 

Pročelnik Gradskog ureda za javno zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je kako zdravstveni sustav u gradu funkcionira otežano jer 419 zdravstvenih djelatnika pozitivno na koronavirus ili je u samoizolaciji.

Vukovarsko-srijemska županija - 125 novozaraženih, jedna osoba umrla

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u ponedjeljak je 125 novih pozitivnih osoba na koronavirus, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novopozitivnima 34 su osobe iz Vinkovaca, 21 iz Vukovara, devet iz Iloka, sedam iz Markušice, po četiri osobe su iz Ivankova i Trpinje, po tri iz Jarmine, Nuštra, Otoka i Starih Mikanovaca, po dvije iz Andrijaševaca, Borova, Donjeg Novog Sela, Privlake, Starih Jankovaca, Tovarnika i Vođinaca, te po jedna iz drugih 20 mjesta u toj županiji.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolilo je 4679 osoba, od kojih je 3979 izliječeno, a preminule su 73 osobe.

Trenutno je 69 osoba hospitalizirano, dok je u samoizolaciji njih 1326.

U protekla 24 sata testirano je 105 osoba, te je do sada testiranih 24.819 osoba.

Sisačko-moslavačka županija - 27 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u ponedjeljak je zabilježeno 27 novozaraženih osoba koronavirusom, što je osjetni pad u odnosu na proteklo razdoblje.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera Civilne zaštite, riječ je o 13 osoba s područja Kutine, sedam osoba s područja  Popovače, četiri iz Petrinje, dvije osobe iz Novske i jedna osoba iz Velike Ludine.

U izvješću, Stožer apelira na sve žitelje županije da i nadalje dosljedno poštuju mjere i preporuke Nacionalnog i Županijskog stožera.

Istra - 76 novozaraženih

Novih 76 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u ponedjeljak na području Istarske županije, a među hospitaliziranima u pulskoj bolnici je i legendarni košarkaš Nikola Plećaš.

"Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 76 novozaraženih osoba s područja županije. Za 61 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod osam osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to sedam s područja Rijeke te jedan iz Zagreba", izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite te dodali kako je u epidemiološkoj obradi sedam osoba.

U međuvremenu, od nedjelje je izliječeno 86 osoba, a trenutno je u Istri 628 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba, od toga 38 osoba hospitalizirano je u pulskoj Općoj bolnici dok su dvije osobe na respiratoru u riječkom KBC-u.

Kako se doznaje, među hospitaliziranima u pulskoj bolnici je i bivša jugoslavenska košarkaška legenda 72. godišnji Nikola Plećaš.

"Situacija na području Istarske županije u posljednjih 20-ak dana je nepromijenjena. Nakon velikog importa virusa sada imamo virus koji se kreće u obiteljima i u malim tvrtkama. Ljudi moraju biti svjesni situacije u kojoj se svi nalazimo i trebaju odustati od druženja i razna okupljanja. Budimo ozbiljni i odgovorni", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Zagrebačka županija - 169 novozaraženih, umrla jedna osoba

U Zagrebačkoj županiji u ponedjeljak je zabilježeno 169 novozaraženih osoba, a u toj županiji od danas se nastava u srednjim školama provodi online.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do ponedjeljka, 30.studenoga evidentirano je 9331 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 5175 osoba, a 35 osoba je preminulo.

Trenutno je aktivno 4121 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 169 osoba (gradovi – 41 Samobor, 19 Sveta Nedelja, 10 Zaprešić, 10 Jastrebarsko, 26 Velika Gorica, 17 Ivanić-Grad, 7 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 5 Sveti Ivan Zelina, općine – 3 Brdovec, 3 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Dubravica, 5 Klinča Sela, 3 Pisarovina, 1 Krašić, 1 Kravarsko, 4 Kloštar Ivanić, 6 Križ, 3 Rugvica, 1 Bedenica).

Jedna je osoba preminula 28.studenoga u Križu.

Samoizolacija je propisana učenicima 12 razreda osnovnih škola i učenicima 1 razreda srednje škole.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Zadarska županija - 92 novozaraženih, umrle tri osobe

U Zadarskoj su županiji potvrđene su 92 novozaražene osobe, a umrle su tri;  u Općoj bolnici Zadar 89-godišnja žena i 73-godišnji muškarac, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru 63-godišnji muškarac, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata  obavljeno je 297  testiranja , pod nadzorom je 2401 osoba, a trenutačno je 1958 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, 904 muškaraca i 1054 žene.

U Domu za starije i nemoćne Zadar potvrđeno je da je još osmero korisnika pozitivno na koronavirus.

Među novozaraženima 44 ih je s područja Zadra, osmero iz Biograda, šestero iz Obrovca, petero iz Benkovca, po četvero iz Kalija i Pašmana, po troje iz Poličnika, Posedarja i Sukošana, dvije osobe pozitivne su u Jasenicama te po jedna osoba u Bibinjama, Kukljici, Lišanima Ostrovičkim, Novigradu, Pagu, Polači, Povljani, Stankovcima, Sv. Filipu i Jakovu i Škabrnji.

U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirana su 54 bolesnika, od kojih je sedmero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se 11 pacijenata.

Policija je zabilježila tri kršenja samoizolacije.

Dubrovačko-neretvanska županija - 33 novozaražena, jedna osoba preminula

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđena su 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, umro je mušarac star 91 godinu, a izliječene su 32 osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 17 osoba iz Metkovića, pet iz Opuzena, četiri iz Ploča, tri iz Slivnog te po dvije iz Dubrovnika i Zažablja.

Ukupno je zaraženo 15 osoba muškog spola i 18 ženskog.  Za 11 osoba je utvrđena epidemiološka veza.

Umro je muškarac iz Metkovića rođen 1929. godine.

Od 32 izliječene osobe njih 16 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po dvije iz Korčule, Opuzena i Župe dubrovačke, po jedna iz Blata, Konavala, Orebića i Ploča te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se 54 osobe. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je jedan na kisiku, jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri na invanzivnoj.

U samoizolaciji je 749 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 101. od početka pandemije. Od jučer obrađena su 124 uzorka, a od početka pandemije ukupno 25 157.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Primorsko-goranska županija - 53 novozaražena, umrlo petero ljudi

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 53 osobe, testirane su 194 osobe, a u riječkoj bolnici umrlo je pet osoba, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i riječke bolnice.

Ozdravilo je 186 osoba, pa su sada u županiji sada aktivna 2592 slučaja covida-19.

Glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da je oboljelih i zaraženih osoba starijih od 65 godina sada 20 posto.

Istaknuo je da se u županiji posve slijede smjernice s nacionalne razine, ali treba neko vrijeme, oko dva tjedna, da se rezultati novih mjera i vide.

Ravnatelj riječke bolnice Alen Ružić rekao je da se u toj bolnici liječi 126 osoba, gotovo dvostruko nego prije tri tjedna.

U riječkom respiracijskom centru zbrinuti su i bolesnici iz Ličko -senjske i Istarske županije. U tom centru je sada 19 bolesnika, od kojih je 18 na respiratoru.

Načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske Tomislav Dizdar je rekao da policija provodi nadzor važećih mjera, da je nadzor u vezi poštivanja radnog vremena obavljen u 2114 objekata te je utvrđeno devet prekršaja, o čemu je izvještena inspekcija.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako je nastavak sjednice Županijske skupštine, koja je prošlog tjedna prekinuta zbog nedostatka kvoruma i odlaska oporbe, zakazana za četvrtak te da će prva točka biti proračun za sljedeću godinu.

"Vjerujem u odgovornost članova skupštine jer u ovim vremenima ne bi bilo dobro da županija ostane bez proračuna za iduću godinu. No, za svaki slučaj dao sam nalog da se pripremi odluka o privremenom izvršenju proračuna," najavio je Komadina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 20:40