StoryEditorOCM
HrvatskaNa udaru ciklone

Stižu obilne oborine, DHMZ izdao posebno upozorenje: ovo su područja kojima prijete poplave i bujice

Piše Vijesti SD
2. listopada 2024. - 17:13

Hrvatska će sve do vikenda biti na udaru Genovske ciklone, zbog toga je vremenska prognoza za iduća tri dana vrlo loša, a u dijelovima zemlje očekuju se i vrlo obilne oborine.

Ivan Šolić Mali Vakula ‘zove‘ promjenu vremena: ‘U Zagori je jutros trebala bunda, ali ovo nas očekuje do kraja tjedna‘

Državni hidrometeorološki zavod stoga je na svojim službenim stranicama objavio posebno priopćenje:

"Sukladno vremenskoj situaciji, prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava. Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru. Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka (3. listopada) i petak (4. listopada) će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan.

image

ilustracija

Nikola Brboleza/Cropix

Zbog obilnih oborina velike vode

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje visoke izglede za obilne oborine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda.

Vjerojatnost oborine veće od 150 mm (svjetlo plava boja je manja vjerojatnost, tamno plava boja je veća vjerojatnost) u sljedećih 10 dana prema ECMWF ansambl prognozi uključenoj u EFAS LISFLOOD hidrološku prognozu (crveni i žuti kvadratići ukazuju na vjerojatnost velikih voda) od 2. listopada 2024. u 00 UTC

Stoga hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sljedećih dana.

image

ilustracija

Nikola Brboleza/Cropix

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a također ukazuju na velike vode sljedećih dana za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave. Prema aktualnih hidrološkim prognostičkim materijalima povećanje vodostaja na gornjoj Savi počinje od noćas do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dvije rijeke donijeti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će doseći mjere obrane od poplava čiji će stupanj ovisiti o ostvarenoj oborini i njenom intenzitetu. Mura i Drava bi na ulazu u Hrvatsku svoje maksimume mogle imati petak /subotu u nižim mjerama obrane od poplava ovisno o oborini u Austriji i Sloveniji.

image
DHMZ

Moguće bujične i urbane poplave

Velika količina oborine u kratko vrijeme može prouzročiti bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem oborina danas, tijekom sljedeće noći i dana i mogućnost pojava bujica se širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe. Poseban naglasak stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 17:15