StoryEditorOCM
Hrvatskamoguće bujice

Stiže ciklona Boris: čeka nas drastična promjena vremena, temperature padaju za 10°C, DHMZ izdao posebno upozorenje!

Piše L. G./JL
11. rujna 2024. - 20:35

U četvrtak sa zapada stiže sve češća kiša, gdjekad i obilnija, praćena grmljavinom, pa i olujnim nevremenom te padom temperature - piše Jutarnji list.

Na Jadranu jugo, na udare i olujno. Promjena vremena neće biti samo kratkotrajna - obilnijih pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom bit će i u petak, a povremene mjestimične kiše i sljedećih dana, osobito u pretežno oblačnom kopnenom području, u čijim najvišim dijelovima može pasti i malo snijega.

- Nakon često čak i rekordne topline, pripremimo se na za sredinu rujna neuobičajenu hladnoću. Već u petak ćemo barem ponegdje imati rekordno nisku najvišu dnevnu temperaturu zraka za 13. dan rujna. Osim naglog pada temperature, osjećaj hladnoće pojačavat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na promjenjivo oblačnom Jadranu do subote još jača bura i tramontana. Stoga pripremimo najprije kabanice i kišobrane, zatim i topliju odjeću i obuću, pa i jorgane te dekice. I nadajmo se stabilnijem i toplijem posljednjem rujanskom desetodnevlju - prognozira Zoran Vakula za HRT.

U četvrtak promjena vremena

Već u noći nad sjeverni Jadran i Gorsku Hrvatsku stižu oblaci s kišom, često i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje će vjerojatno biti i olujnog nevremena. Puhat će često umjeren, lokalno i jak, na udare i olujan jugozapadni i južni vjetar, osobito prema jugu i jugo, a navečer podjednako jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22 °C, na kopnu 10 do 15 °C, a najviša dnevna 17 do 21 °C, uz more 21 do 25 °C.

Južnije malo toplije te ujutro još suho i barem djelomice sunčano, ali već prema podnevu sve češća kiša i grmljavina, lokalno moguće i nevrijeme, koje je najvjerojatnije navečer, kad će nakon juga i južnog vjetra, gdjekad i olujnih, zapuhati jugozapadnjak, zatim i sjeverozapadnjak. More uglavnom umjereno valovito i valovito.

Podjednako valovito i na jugu Hrvatske, uz cjelodnevno umjereno i jako jugo, na udare i olujno. Prijepodne još pretežno sunčano, zatim sve češći pljuskovi s grmljavinom, osobito navečer i u noći na petak ponegdje i nevrijeme. Temperatura zraka još uglavnom bez velike promjene.

image

Upozorenje za Hrvatsku za četvrtak

Dhmz/

U središnjoj Hrvatskoj svježije nego u srijedu te već u noći oblačnije, ujutro uz sve češću kišu, najprije uz granicu sa Slovenijom, zatim i istočnije. Ponegdje su mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom, a popodne je gotovo siguran umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na istoku Hrvatske slab do umjeren jugoistočnjak te do kasnog popodneva još suho, uz dosta sunčanog vremena, zatim pljuskovi, grmljavina, mjestimice vjerojatno i nevrijeme te umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura ujutro 11 do 14 °C, a popodne iznadprosječnih 26 do 29 °C.

Nestabilno, vjetrovito i još hladnije

U nastavku tjedna osjetno hladnije, pri čemu u unutrašnjosti pretežno oblačno, uz barem povremenu kišu, većinom obilniju u prvom dijelu petka i nedjelje te uz uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu promjenjivije i još vjetrovitije, uz umjerenu i jaku, do subote lokalno i olujnu buru i tramontanu te uglavnom u petak još česte i obilne pljuskove s grmljavinom, osobito na južnom dijelu, gdje će još puhati jugozapadni vjetar - prognozira Zoran Vakula za HRT.

Na promjenu vremena upozorava i DHMZ.

image

Ilustracija

Sandro Puncet/Cropix

- Duboka i prostrana dolina s hladnim zrakom spušta se od Islanda prema Jadranu donoseći vlagom vrlo bogat zrak s Atlantika. U zavjetrini Alpa formirat će se Genovska ciklona, BORIS (ime mu je nadjenuo EUMETNET), koja će se u petak premještati Jadranom.

U petak se zatvara visinska dolina, a na stražnjoj strani ciklone pritjecat će izrazito hladniji zrak. Kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora nastavit će i idućih dana koji će biti umjereno i osobito na kopnu pretežno oblačni s povremenom kišom. Prognozirani pad temperature zraka na oko 1,5 km visine za 10-ak °C, a osjetno zahladnjenje zahvatit će cijelu zemlju.

Najviše oborine s ovom ciklonom past će na Alpama, a u Hrvatskoj će ona biti najobilnija na Jadranu i u predjelima uz njega, mjestimice vrlo vjerojatno i više od 100 mm u dva dana. Na obali i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom često u kraćem vremenu, a moguća je i tuča.

Nepovoljni hidrološki izgledi u Hrvatskoj

Europski centar za srednjoročne meteorološke prognoza (ECMWF) za slivove rijeka Drave, Mure, Dunava i Save na području nama uzvodnih zemalja (Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke i Njemačke) daje visoke izglede za oborine više od 150 mm, što će posljedično uzrokovati velike vode Mure, Drave i Dunava kod nas sljedećih dana.

Povećan dotok Mure iz Austrije i Slovenije vrlo brzo doći će k nama od četvrtka navečer do vikenda s očekivanim maksimumom u ponedjeljak. 16. rujna 2024., no to uvelike ovisi o ostvarenoj oborini u tim zemljama. Rijeka Drava na ulazu u Hrvatsku mogla bi početi rasti od petka kad će rasti i nizvodno prvo u gornjem dijelu od ušća s Murom, a onda sljedećih dana i dalje nizvodno. Dunav kao naša najveća rijeka započinje svoj polagani ozbiljni porast u Batini na ulazu u Hrvatsku već u srijedu, a koji bi mogao potrajati do početka idućeg tjedna, dok će u Iloku prema trenutno dostupnim hidroprognozama početi opadati krajem idućeg tjedna.

Trenutni hidroprognostički materijali ne pokazuju velike vode na Savi, no to nije isključeno ako se ostvari obilna oborina u utjecajnom slivnom području u Sloveniji. Dunav, Mura i Drava mogli bi dosegnuti mjere obrane od poplava višeg stupnja, što prvenstveno ovisi o oborini u uzvodnim zemljama.

Promjena vremena i obilna intenzivna oborina tijekom sljedeće noći mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, prvo na krajnjem zapadu (u Istri), a onda sa sutrašnjim razvojem vremena i drugdje uz granicu sa Slovenijom, u Gorskom Kotaru i Lici. Obilna oborina prognozirana za petak također će donijeti mogućnost bujica uz cijelu jadransku obalu i zaleđe - upozorava u srijedu DHMZ.

Jako jugo pa bura

U četvrtak će na Jadranu puhati umjereno, jako i olujno jugo i jugozapadnjak. Već u noći na petak na sjevernom Jadranu, s odmicanjem središta ciklone prema jugoistoku, okrenut će na jaku buru, a u unutrašnjosti ponegdje na udare jak sjeverozapadni vjetar

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika u Hrvatskoj, idućih dana objavljena su upozorenja za potencijalno opasno (žuto) i opasno (narančasto) vrijeme i to za obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i olujan vjetar, počevši s prvim satima četvrtka - piše Jutarnji list.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 21:08