StoryEditorOCM
HrvatskaKakvo objašnjenje

Starica umrla, a da nikad nije dočekala pravdu: mirovina 94-godišnje Milke iznosila je samo tisuću kuna, a država ju je zakinula za covid dodatak. Evo zašto

Piše PSD
21. siječnja 2022. - 20:23

Milka Kutija iz sela Lisičić kod Benkovca, starica od 94 godine s mirovinom od svega 1.014 kuna koju je svakog mjeseca od poštara primala na ruke, ostala je lani bez covid dodatka od 1.200 kuna, iako je ispunjavala uvjete za to, barem kada je o visini primanja riječ, piše Mirovina.hr. 

Iako se spomenuti portal u borbu uključio zajedno s njezinim sinom i Sindikatom umirovljenika tako što su se o neisplati obratili ministru Aladroviću, Milka pravdu nije dočekala jer je u međuvremenu krajem listopada preminula. 

Naime, za državu je bio problem što gospođa Kutija do kraja 2014. godine nije promijenila osobnu iskaznicu koja joj je izdana trajno pa je smatrala da to ne treba učiniti. Naime, njezina kuća nije imala kućni broj pa joj osobna nije vrijedila već sedam godina. Unatoč tome, primala je mirovinu, socijalnu pomoć, imala račun u banci, iako za ovu državu ona nema prebivalište, dakle u njoj nije stanovala.

Iako vrlo stara, bolesna i teže po­kretna, baka Milka nakon svega je izradila novu osobnu iskaznicu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je, međutim, odgovorio kako joj se svejedno neće isplatiti covid dodatak ni u trećem pozivu, jer nije imala važeću osobnu iskaznicu u ožujku. A sve zbog kućnog broja koji više nije mogao biti nula, ali kuća je ista i u njoj su joj stizali i mirovina i Caritasov topli obrok. Policija ju je jednostavno izbrisala iz evidencije.

Iako je zbog pomoći Sindikata umirovljenika na trenutak izgledalo kao da će gospođa dobiti dodatak, do toga opet nije došlo zbog neumorne papirologije. Njezini sinovi su od policije dobili potvrdu prebivališta na referentni datum te ponovili zahtjev za isplatu, ali zbog sporog procesa administracije ona rješenje nije dočekala. 

Sinovi su dobili odgovor od HZMO-a kako se „Covid dodatak ne isplaćuje osobama koje su preminule”, iako je gospođa Kutija pribavila potvrdu o točnom prebivalištu još za života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 08:21