StoryEditor
Hrvatskagdje je građanima najTeže dobiti potrebne papire

Stari Grad i Šibenik - zemljišnici za čupanje živaca

Piše PSD.
11. veljače 2013. - 00:23
Sa zadnjim danom prošle godine Splitsko-dalmatinska županija jedina je još svijetlila neugodnom oker bojom na karti web-stranice “Uređena zemlja”, nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastara.

Najgora je splitska regija

S prosječnom ocjenom 2-3 koja objedinjuje ocjene iz obuhvata predmeta u zemljišnicima, mjesecima zaostatka u rješavanju predmeta i njihovoj verifikaciji, splitska regija je najlošija u zemlji.

Stanje je nešto bolje u ostatku regije: zemljišnici u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji imaju prosječnu ocjenu 3-4, dok od ostatka Dalmacije uvjerljivo odskače Dubrovačko-neretvanska županija koja se na karti Hrvatske sjaji zelenom bojom, s ocjenom 4-5.

No, kada se detaljnije analiziraju učinci po zemljišnoknjižnim uredima pojedinih općinskih sudova, može se uočiti koliko je statistika varljiva: u splitskoj regiji po lošem stanju zemljišnika prednjače Stari Grad (ocjena jedan) i Sinj (ocjena dva), dok svi ostali imaju trojku.

Sa Starim Gradom rame uz rame može sud u Šibeniku sa svojom jedinicom, a sa Sinjem Biograd na Moru s prosječnom dvojkom.

S prosječnom ažurnošću njihova zemljišnika od 63 posto, koja se računa kada se podijeli broj riješenih predmeta s brojem novozaprimljenih, građani Hvara nemaju se čemu dobrom nadati kada je muka s vlasničkim listovima u pitanju. Prosjek zemljišnika na Hvaru je pri tom otprilike konstantan tijekom cijele godine.

Sud u Šibeniku čvrsto se drži prosjeka od oko 90 posto, pri čemu je u pojedinim razdobljima, primjerice u devetom mjesecu prošle godine, ipak uspio premašiti čarobnih sto posto, popevši se na čak 132 posto.
Elan ipak nije dugo potrajao, pa se prema kraju godine ipak rješavalo manje predmeta nego što je pristizalo.

Čudo u Pločama, Obrovcu

Slično je i u Biogradu na Moru, u čijem zemljišniku se u prosincu rješavalo 94 posto prispjelih predmeta, dok je u Sinju taj prosjek iznosio 82 posto. No, na pojedinim sudovima, primjerice na zemljišniku suda u Biogradu na Moru, uspješnost rješavanja predmeta izrazito oscilira – u pojedinim mjesecima je preko 100 posto, dok je u ožujku iznosila samo 36 posto, vjerojatno zbog opravdanih izostanaka s posla. Od ovih obeshrabrujućih podataka odudaraju zemljišnoknjižni uredi čiji je uspjeh, u spomenutim prosjecima, nevjerojatan.

Zemljišnik suda u Obrovcu je krajem godine radio s 475 posto kada je ažurnost u pitanju, a u Kaštel Lukšiću s 364 posto. Rad tog suda je u ostatku godine varirao: u ljetnim mjesecima kretao se oko 50 posto, a u ostalim mjesecima 110 – 130 posto.

Najbolji dalmatinski zemljišnik je onaj u Pločama, koji je na kraju prošle godine imao samo jedan neriješen predmet.

Kako će država vjerojatno, dodatno pritisnuta obvezama preuzetim u pristupanju Europskoj uniji, rješavati ovaj problem najbolje pokazuje zemljišnik suda u Makarskoj.

Na početku godine, Makarska je bila apsolutni rekorder po katastrofi u lokalnom zemljišniku. Broj zaostalih predmeta popeo se na 6537.

‘Specijalci’ u Makarskoj

Suočeni s nemogućim, u Ministarstvu pravosuđa oformili su posebnu ekipu zemljišnoknjižnih referenata iz sudova koji su manje opterećeni u unutrašnjosti. Ekipa je zatim, sredinom godine, upućena u Makarsku, nakon čega se broj zaostalih predmeta rapidno smanjuje: na kraju prosinca iznosila je 2429 predmeta.

Zahvaljujući tom radu, sud u Makarskoj je prošlu godinu završio solidnom trojkom. Nakon Makarske, prema najavama iz Ministarstva pravosuđa, ‘specijalci’ bi se trebali preseliti na Hvar.

No, problem tu tek počinje. Ovo, naime, nije prvi put da se u Makarsku šalje ‘interventna ekipa’ zemljišnoknjižnih referenata. Nakon što su ladice počišćene prije nekoliko godina, sve se ubrzo vratilo na staro.

Proizlazi, dakle, da se na taj način samo honorira nerad lokalnih referenata.

MARIJO KAVAIN

BROJKE

26.373 - broj neriješenih predmeta u 4 dalmatinske županije krajem 2012. godine
18.795 - broj neriješenih predmeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji krajem 2012.

POSTOTAK RJEŠAVANJA PREDMETA U ODNOSU NA BROJ PRISTIGLIH

475 Obrovac, 364 Kaštel Lukšić, 184 Imotski, 141 Dubrovnik, 132 Solin, 131 Trogir/Supetar, 115 Split

Zakonom protiv čekanja

U Ministarstvu pravosuđa tvrde da bi uvođenje reda trebale osigurati izmjene zemljišnoknjižnog zakonodavstva. Zemljišne knjige trebale bi se napokon početi voditi samo u elektroničkom obliku, a uvodi se i mogućnost elektroničke prijave, elektroničkih rješenja, elektroničkih spisa i digitalne arhive. Dakle, vlasnički list mogao bi se dobiti bilo gdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 16:29