StoryEditorOCM
Hrvatskakontroverzni povjesničar

Stare ljubavi se pamte: talijanski fašisti vole Hasanbegovića

20. travnja 2016. - 12:47

Oko hrvatskog HDZ-ova ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koplja se lome i u Italiji: jedni ga kude, pozivajući se na diplomatske izvore iz Zagreba, drugi ga hvale, pozivajući se i na svoju sličnu prošlost. Među prvima je tršćanski dnevnik "Il Piccolo", među drugima mjesečnik "Il Dalmata", kojemu je glavni urednik bivši neofašistički zastupnik Renzo de' Vidovich, Zadranin porijeklom iz šibenske plemićke loze.

Povijesne krivotvorine

Posrijedi je Dalmatinac Talijan koji je i dalje aktivan, ne samo kao dogradonačelnik "slobodne općine Zadar u izgnanstvu", nego i kao utemeljitelj CRCD-a (Centra za talijansku kulturu) u Splitu, te organizator tršćanske Zaklade "Eugenio Dario i Maria Rustia Traine" koja se stara za zaštitu talijanske kulturne baštine u Dalmaciji
De' Vidovich hvali Hasanbegovića što je u pogledu "titovskih povijesnih krivotvorina" koristio izraz "kulturna revolucija", isti koji rabi i de' Vidovicheva zaklada "Rustia Traine", koja podržava tezu da su za Drugoga svjetskog rata po Jugoslaviji žrtve skrivili partizani komunisti, ponajviše kad je rat već bio završen, "protiv Hrvata, Slovenaca, Bosanaca, Makedonaca i Srba, a i protiv Nijemaca i Mađara u Vojvodini, Albanaca na Kosovu, te Talijana u Istri, Rijeci i Dalmaciji".

Falsifikatori "govore globalno o pokoljima pripisujući ih generički nacifašističkom ratu, izbjegavajući reći da su krvnici pretežno bili jugoslavenski partizani komunisti", otkriva de' Vidovich u članku u kojemu odaje priznanje ministru Hasanbegoviću što je napokon iznio istinu.

Bivši zastupnik de' Vidovich također je objasnio čitateljima da je snimka mladog Hasanbegovića s ustaškom kapom na glavi sramotna fotomontaža.

Osuda diplomata

Donosi i pretisak iz "Il Piccola" koji citira ove Hasanbegovićeve riječi: "Nije Patton ušao u Istru, nego Sedma lička. Kamo sreće da ju je Patton oslobodio", te: "Da je Patton ušao u Istru, ona bi sada bila dio Italije."

"Il Piccolo" u izvijesti iz Zagreba tvrdi da se među diplomatima akreditiranima u hrvatskome glavnom gradu osjećaju "nelagoda, zabrinutost, ali i čvrsta odlučnost da se osudi aktualna nacionalistička plima. Klima koja se diše među europskim diplomatima u Zagrebu nije više opuštena kao nekada."

Naime, kaže dalje, "otkako je novi ministar kulture, kontroverzni povjesničar Zlatko Hasanbegović, preuzeo dužnost prije par mjeseci, europske kancelarije registriraju beskrajan tok revizionističkih, antislobodarskih i otvoreno filonacističkih izjava, koje rad veleposlanika i kulturnih atašea čine izrazito složenijim."

"U ovoj fazi nijedna članica Europske unije nije, koliko znam, javno izrazila svoj stav u pogledu Hasanbegovića, ali je jasno da su neke zemlje veoma zabrinute", glasi izjava europskog diplomata iz Zagreba koju prenosi tršćanski dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 08:59