StoryEditorOCM
Hrvatskane žele cece

Stanovnici grada na sjeveru Hrvatske u ratu protiv cajki, oglasio se i gradonačelnik: ‘Nemam ovlasti da išta zabranjujem, svatko može slušati što želi‘

Piše psd
26. listopada 2022. - 12:48

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj oglasio se u povodu kritika mjera koje je njegova lokalna vlast najavila s ciljem  povećavanja razine javnog reda i mira u gradu.

- Ne volim raspravljati sa sveznajućim likovima, ali iznosim nekoliko činjenica - uvodno je naveo Bosilj, dodavši da se u Gradu u rješavanje problema ove vrste krenulo nakon što su krajem travnja izbodena petorica mladića. Na dokumentima je radilo desetak službenika Grada i Policijske uprave varaždinske.

- Vremena i vremena je utrošeno na analizu dosadašnjih prekršaja i izvora problema, koji su sveobuhvatno sagledani, i sad netko tko nije ni pročitao navedene odluke lamentira o tome jer ima višak vremena koje provodi iskaljujući svoje frustracije na društvenim mrežama i zna bolje od svih stručnih osoba koje su sudjelovale u njihovoj izradi, prenosi varazdinski.net.

U komentarima se pojavila ideja o zabrani cajki u gradu te preseljenje lokacije za takve sadržaje izvan gradske jezgre...

- Tražiti zabranu cajki u centru grada je nezakonito i neprovedivo jer svatko može slušati što želi - odgovorio je na to Bosilj. Iznio je da je on sam pokazao svoj stav o toj vrsti ugostiteljske ponude time što s 1. listopada nije produžio ugovor o najmu ‘Diskača‘, koji je djelovao na teniskim terenima u Zagrebačkoj ulici.

- To je prošlo ispod radara dežurnim dušebrižnicima - kaže Bosilj.

Upozorio je na to da Grad nema ingerencije nad radom noćnih klubova.

- Da se čitaju zakoni i objave znalo bi se da rad noćnih klubova može biti do 6 ujutro i da Grad nema ingerencije nad njima, ali zato sad inzistiramo da mogu raditi isključivo u zatvorenom prostoru i jedino uz dozvoljenu razinu buke. Svi koji će galamiti ispred takvih prostora biti će kažnjeni. U čemu je problem? U pravljenju buke i nereda nakon 2 sata u noći? Svatko tko se želi zabavljati može se zabavljati u klubu do 6 sati, ali ne ometajući druge koji u to vrijeme žele spavati - navodi gradonačelnik. 

Podcrtao je da se odgovornost za nerede u lokalima i prekoračenje radnog vremena prebacuje s vlasnika na problematične goste.

- Da ste pročitali odluke, vidjeli biste da se ne kažnjavaju vlasnici lokala, već gosti koji rade nered. I ne ide kazna ugostitelju, već gostu koji ostaje u lokalu nakon radnog vremena, jer ne može biti odgovorna konobarica koja ne može iz lokala izbaciti pijane stokilaše - objasnio je logiku iza ovoga propisa.

- Svatko normalan ne vidi nikakav problem u tome da se od ponoći do 6 sati ujutro ne može konzumirati alkohol na javnom prostoru iz otvorene ambalaže ili da maloljetnici ne mogu biti iza 2 u bilo kojem objektu. Jeste li vidjeli kako izgledaju dvorište 2. osnovne škole ili okoliš benzinske u Đureku ujutro nakon takvih kravala? - pitao je Bosilj. 

- Zahvaljujući dogovoru s policijom, koja do sad nije imala zakonske osnove djelovati u pregršt sličnih slučajeva, a sad praktički dobivaju ovlasti komunalnih redara, moći ćemo u gradu i izvan radnog vremena komunalnih redara od 22 do 7 sati imati komunalni red, a sve prijave koje zatraži policija obradit će i naplatiti komunalni redari i sve će to biti prihod Grada, a ne državnog proračuna, kako bi bilo u slučaju kad ih naplaćuje policija - pojasnio je taj dio, prenosi varazdinski.net

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 11:50