StoryEditorOCM
Hrvatskapriča našeg novinara

‘Srušio sam se na pločniku pokraj stadiona, stigla je Hitna. Htjeli su me odvesti kući, protestirao sam, tvrdio da imam infarkt. A onda je stigao moj anđeo čuvar....‘

15. studenog 2022. - 10:40

Iduće godine počinje specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara za samostalni rad u hitnoj službi koji će, po uzoru na sustav paramedikusa (osoba obučena za pružanje svih oblika prve pomoći) u zapadnoeuropskim zemljama, moći samostalno, bez prisutnosti liječnika, pružati prvu pomoć unesrećenima na terenu.

– To je prva takva specijalizacija medicinskih sestara u Hrvatskoj. Dobit će veće kompetencije i ovlasti, moći će samostalno reanimirati pacijenta i davati određene lijekove i terapiju u reanimaciji. Naime, sada medicinske sestre i tehničari nemaju te ovlasti.

Do sada oni nisu smjeli osobi kojoj je potrebna pomoć davati nikakve lijekove da bi joj se stanje poboljšalo, nego su je morali odvesti u bolnicu kako bi joj se tamo pružila pomoć. Dakle, ako je osobu trebalo defibrilirati, to nisu smjeli raditi samostalno. Sada će moći, rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Različiti timovi

Izvanbolničku hitnu medicinsku službu na terenu čine tim T1, u kojem su liječnik, medicinska sestara/tehničar i vozač, te tim T2, bez liječnika, no u njemu bi ubuduće, nakon završene specijalizacije, trebali raditi dodatno educirane sestre i tehničari. Naravno, netko od njih morao bi imati i položen vozački ispit.

Predviđeno je da edukacija traje godinu dana, a natječaj za prve specijalizacije očekuje se do kraja ove godine. Sredstva za edukaciju 375 prvostupnika sestrinstva su osigurana.

image

Obuka paramedikusa potrajat će godinu dana

Duško Marušić/Cropix

Ako budu imali veću odgovornost, tada bi im se morao podići i koeficijent plaće. Gazić je istaknuo kako bi za specijaliste koeficijent trebao minimalno iznositi 1,37, umjesto sadašnjih 1,16, pa bi im plaće trebale porasti od 1500 do 2000 kuna.

Osim toga, djelatnici izvanbolničke hitne medicinske službe u svakom će trenutku moći dobiti telemedicinsku konzultaciju liječnika specijalista kako bi što kvalitetnije zbrinuli pacijenta do dolaska u bolnicu.

I sva ova “čuda” moderne medicine bit će uzalud ako onaj tko dolazi na intervenciju ne bude znao prepoznati zdravstveno stanje osobe. Dalje se postavlja pitanje bi li unesrećeni pacijent više volio da mu na “teren” iziđu dvije medicinske sestre, dva medicinska tehničara ili možda liječnik i jedna medicinska sestra ili tehničar.

Prema iskustvu dolje potpisanog “pacijenta”, nema razlike. Zašto? Pa upravo zbog toga što i jedni i drugi i treći mogu pogriješiti. A da je to tako, potvrđuje sljedeća priča.

Prije više od dvije godine, točnije zadnjeg dana listopada, potpisnik ovih redaka doživio je i preživio srčani udar koji ga je zatekao nasred pločnika, preko puta stadiona RNK “Split”. Hitna je stigla za osam do deset minuta.

Stigao je tim 1, u kojemu su bili liječnica i tehničar. Stavili me na kolica i unijeli u vozilo Hitne pomoći. Tehničar mi je napravio EKG, koji je bio u redu, nakon čega mi je izmjerio tlak, koji je također bio dobar, i rekao: “Mi ćemo vas odvesti kući, vama su svi parametri u redu, pa vi popodne, ako vam se pogorša stanje, dođite u bolnicu.”

Ja, s groznim grčem u prsištu, protestiram i govorim tehničaru (liječnika ili liječnicu uopće nisam vidio) da imam srčani udar i da me vozi u bolnicu.

Srčani udar

I dok se mi tako prepiremo, na vrata vozila Hitne stiže moja prijateljica, liječnica pedijatrica s kojom sam neposredno prije nego što sam doživio srčani udar, dok sam hodao pločnikom, razgovarao na telefon i žalio joj se da mi nije dobro.

Kad mi se dogodio srčani udar, ona je preko otvorene mobilne linije čula moje zapomaganje i jaukanje, izišla je iz svoje kuće, sjela u auto i pojurila na mjesto gdje sam se ja nalazio.

Čim je stigla, bila je odlučna: “Ja sam liječnica i inzistiram na tome da ga vozite u bolnicu. Ići ću svojim autom za vama.” I tada me je tim 1 odveo u bolnicu, u kojoj sam kasnije tog dana dobio stent i, na svoju sreću, preživio. Da nije bilo “anđela čuvara”, zaludu bi bio i tim 1, tim 2 ili svi timovi hitne pomoći u Hrvatskoj.

Stoga, svi tehničari i medicinske sestre koji postanu paramedikusi i dobiju veće kompetencije, moraju biti obučeni i za spoznaju da se ne smiju “igrati Boga”, nego da moraju prepoznati stanje pacijenta i s njim što prije doći u bolnicu, gdje će mu biti pružena potpuna medicinska skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 21:41