StoryEditor
Hrvatskanije za pohvalu

Srbija nas neće ekonomski stići još godinama, ali to nam je slaba utjeha. Davno su nas prestigle brojne istočnoeuropske zemlje i u EU udvostručile svoj BDP

17. rujna 2021. - 16:18

Reagirajući na nedavnu izjavu Aleksandra Vučića kako će Srbija uskoro preteći Hrvatsku po BDP-u, ekonomski analitičar Velimir Šonje nas je preciznim izračunom 'utješio' kako je riječ o neistini i dnevnopolitičkoj patki.

Sve kad bi srbijanski realni BDP po stanovniku 10 godina rastao 2 postotka brže od hrvatskog godišnjeg prosjeka, što je prilično nezamislivo, Hrvatska bi i dalje bila oko 23 posto razvijenija od Srbije, ustvrdio je Šonje.

A i kad bi se takva razlika u brzini rasta BDP-a u korist Srbije nastavila bez ikakvih pomaka unedogled, Srbija bi došla u priliku sustići Hrvatsku po razvijenosti tek za cca dva desetljeća, tj. oko 2040. godine – elaborirao je Velimir Šonje, napominjući kako mjera razvoja neke zemlje nije samo nominalni BDP, nego i broj njezinih stanovnika i razina cijena.

image
Dragan Matić/Cropix

O istom trošku, ugledni analitičar i makroekonomist nam je, međutim, istresao u lice puno okrutnije istine o stupnju našega ekonomskog razvitka nego što su to jeftine dnevnopolitičke laži srpskih političara. Postavljajući nas u malo šire usporedne parametre, Šonje je iznio podatak kako je naša zemlja trenutno na oko 64 posto prosječne razine razvoja EU-a, što nas svrstava među najubogije među zemljama članicama europske obitelji.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nekadašnje zemlje istočne Europe kojima smo se osamdesetih godina prošloga stoljeća znali rugati zbog znatno skromnije razine građanskoga standarda hitro su nas i rutinski prešišale.

Češka je trenutno na oko 94 posto EU razvijenosti. Slovenija je na oko 90 posto, Estonija je na 85 posto, a Poljska je na 76 posto. Srbija je na samo 43 posto EU prosjeka. I da je nema, trebalo bi je izmisliti Hrvatima za utjehu.

Odnosi razvijenosti među zemljama se, što nije nimalo utješno, mijenjaju u pravilu jako sporo. Neke od najbržih razvojnih iskoraka u zadnjih 10 godina napravile su Estonija i Poljska, skočivši na razini ekonomskog razvoja za više od petnaest, odnosno deset, posto. U trenutku pridruživanja Europskoj uniji svojim životom bio je zadovoljan tek svaki drugi poljski građanin, da bi ih danas bilo zadovoljno preko 80 posto. Ekonomski su Poljaci napredovali brže od Singapura, i to ne samo zahvaljujući izdašnoj pomoći europskih fondova.  

image
AFP

Poljska je prethodno hrabro provela duboke tržišne „šok-reforme“, proizvevši pravi bum tamošnjeg privatnog sektora i poduzetničkih inicijativa. Privatizaciju društvenog vlasništva su također proveli prilično pravedno i transparentno u odnosu na Hrvatsku i druge postkomunističke tajkunske oligarhije, pa za riječ tajkun danas gotovo i ne znaju. Izbjegli su i jeftina zaduživanja i sačuvali zdrav i stabilan bankarski sektor, što je sve skupa pomoglo da je zemlja s gotovo 40 milijuna stanovnika gotovo pa udvostručila svoj BDP otkako je ušla u EU.

Za razliku od njih, Hrvatska je otkako je ušla u EU udvostručila samo svoju ekonomsku dijasporu. 

item - id = 1128085
related id = 0 -> 1147477
related id = 1 -> 1146669
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 19:40