StoryEditor

Srb u Srbu: 27. srpnja je dan pokolja a ne ustanka

Piše PSD.
26. srpnja 2011. - 16:11
Predsjednik HSP-a Danijel Srb i još stotinjak članova te stranke položili su jučer vijenac na spomenik partizanskog ustanka u Srbu kako bi odali počast, kako je Srb objasnio, žrtvama četničkog pokolja koji se dogodio na današnji dan prije 70 godina.

Naime, Srb tvrdi da Dan ustanka protiv fašizma , koji se 27.srpnja obilježava desetljećima nije bio nikakav partizanski ustanak već četnički pokolj u kojem je stradalo 2.000 Hrvata koji su tada živjeli u selima oko samog mjesta Srb.

- Nikakva to ustanak nije bio, jer nije bilo nije vojne sile protiv koje bi se ustanak digao. To je bio razračun četnika, potaknut od talijanskih fašista, djelomično potpomognut od dijelom komunista, s hrvatskim stanovništvom u istočnoj Lici i jugozapadnoj BiH.

U tom pokolju, koji je u povijesti naprosto prešućen i nikad nije dovoljno ispitan, te za njega nitko nikada nije odgovarao, ubijani su svećenici, djeca, a, primjerica u selu Borićevac pobijeno je 80 posto stanovnika, dok su ostali raseljeni i nikad se nisu vratili u svoje mjesto. Zato i osuđujemo najavljeni dolazak Predsjednika RH Ive Josipovića na sutrašnju proslavu u Srb.

To pokazuje da se ni vlast ni politika u slobodnoj Hrvatskoj nisu odredili prema tim događajima, pogotovo zato što SDP i SDSS organiziraju tu proslavu i što se spomenik počiniteljima zločina lani obnovio, a platila ga je Vlada RH - rekao nam je Danijel Srb.

M.Vuksan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 05:15