StoryEditorOCM
HrvatskaReforma na vidiku

Spremaju se velike promjene u vodno-komunalnom sektoru, a ‘nastradat‘ će - građani!; Znate li uopće kome idu vaše kune? Donosimo izračun

12. veljače 2020. - 14:14

Kako stvari stoje, potrošači će još koju godinu plaćati aktualnu cijenu vode koja neminovno mora rasti zbog reforme vodno-komunalnog sektora.

Doznajemo, naime, kako će ubuduće, a najkasnije 2023. godine, komunalne tvrtke koje se bave vodoopskrbom plaćati Hrvatskim vodama naknadu za količinu zahvaćene vode (bilo izvorske, podzemne ili površinske) umjesto količine vode isporučene građanima, što je trenutačno slučaj.

Naime, na putu od izvora do špina izgube se ogromne količine vode, a cilj reforme vodno-komunalnog sektora jest da se to spriječi. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je prije nekoliko dana e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknada za korištenje voda.

Subjekti u vodoopskrbi koji ne budu smanjili gubitke u mreži do 25 posto i ispod toga, plaćat će, dakle, naknadu za količinu zahvaćene vode, umjesto, kao što smo naveli, za količinu vode distribuirane građanima, što će za njih biti znatno nepovoljnije, odnosno skuplje.

Vruća tema

Ovo će danas biti vruća tema na sastanku Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije na kojem će sudjelovati i Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije.

– Za očekivati je da će potrošači, na koncu, platiti ovu reformu vodno-komunalnog sektora, jer ukoliko nama budu rasli izdaci i naknade, rast će i cijena vode. Sve, naravno, radimo da do toga ne dođe, u smislu da pokušavamo smanjiti gubitke vode u mreži u Splitu koji trenutačno iznose 59 posto, dok su na razini države nešto niži, odnosno oko 50 posto. Nije isto rješavati gubitke po selima i po velikim gradovima koji imaju razgranatu mrežu.

- Mi smo izradili matematički model za procjenu gubitaka za aglomeraciju Kaštela-Trogir, uz pomoć kojega smo, kao i uz pomoć drugih metoda, poput kalibracije i izrade tzv. DMA zona, od svibnja prošle godine do danas uspjeli spasiti 1,8 milijuna kubika vode u mreži. To su ogromne količine! Toliku vodu smo sačuvali u mreži, između ostalog, i zato što smo otkrili čak 78 velikih kvarova posljedica kojih su bila curenja. U izradi je trenutačno i matematički model za aglomeraciju Split-Solin. Primjera radi, otkrili smo da nam u Svetom Kaju na jednom mjestu iz mreže iscuri pet litara vode u sekundi. To su strašni gubici – drži Tomislav Šuta.

Potrošači uglavnom smatraju kako čitav iznos računa za vodu ide lokalnim tvrtkama koje se bave vodoopskrbom, no to nije točno.

Primjera radi, kad je u pitanju mreža koju pokriva splitski Vodovod i kanalizacija, tek 38 posto računa ide ovoj komunalnoj tvrtki, za redovno poslovanje, 30 posto ide Hrvatskim vodama, 27 posto na naknade za uređenje voda (eko-projekti), te 5 posto državi, za PDV.

Ni aktualna cijena od 12,66 kuna po kubiku za splitske potrošače nije zanemariva; četveročlanoj obitelji mjesečno tako stižu računi od 200 do 300 kuna ovisno, naravno, o potrošnji.

Zaštita izvorišta

– Nama je cilj da do povećanja vode ne dođe, ali isto tako smatramo da je ovo što država traži od subjekata u vodoopskrbi preambiciozno. Prepoloviti gubitke u vodovodnoj mreži u roku od tri godine zbilja nije lako – smatra Šuta.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike smatraju, međutim, da je to neminovno.

– Osnovna svrha donošenja ove uredbe je racionalno korištenje voda zahvaćenih na izvorištima vode za ljudsku potrošnju. Cilj je i sačuvati ta izvorišta kao najvrjednije nacionalne vodne resurse od precrpljivanja kako bi opskrbljivala vodom i buduće generacije. Gubici u sustavima javne vodoopskrbe od 2009. godine, kad su prosječno iznosili 46 posto, neprestano se povećavaju i sada iznose oko 50 posto. Sada se naknada za korištenje voda plaća na vodu isporučenu korisnicima, obveznici su javni isporučitelji vodne usluge, a ovom uredbom se propisuje da se od 1. siječnja 2023. godine naknada za korištenje voda, kao trošak resursa, plaća na zahvaćenu vodu – pojašnjavaju iz Ministarstva i potvrđuju kako će se uvođenjem korekcijskih koeficijenata umanjiti iznos naknade za korištenje voda onim javnim isporučiteljima vodnih usluga koji svoje gubitke svedu na prihvatljivu razinu (ispod 25 posto).

Maksimalno tri kune po kubiku


Nadležne u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pitali smo kako će se ova velika reforma vodno-komunalnog sektora reflektirati na potrošače.

– Radi zaštite potrošača i postizanja socijalne priuštivosti cijene vode građanima, propisana je gornja granica povećanja cijene vode koja ne smije biti prijeđena, a ona iznosi tri kune po kubiku u odnosu na polaznu godinu, a to je 2022. godina. Zaključno s 1. siječnja 2023. godine javni isporučitelji vodnih usluga postat će obveznici naknade za korištenje voda, a trošak plaćanja naknade bit će sadržan u cijeni vodne usluge koju će zaračunavati krajnjem korisniku (građaninu). Za očekivati je da će se u trenutku primjene Uredbe gubici u sustavima javne vodoopskrbe znatno smanjiti te će time i cijena vodne usluge za korisnike biti niža – optimistični su u Ministarstvu.

Gubici u vodovodnoj mreži


Split – 59 %
Zadar – 66,83 %
Šibenik – 57,03 %
Makarska – 42,73 %
Imotski – 90 %

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 14:05