StoryEditor
Hrvatskarazorne posljedice

Sportski klubovi na izdisaju, i dalje im je onemogućeno treniranje bez službene odluke: ‘Uništit će sport, ljudi će ostati bez posla...‘

9. rujna 2020. - 21:35

- Uništit će sport. Svugdje ista priča, svi se ograđuju, nitko ne želi preuzeti odgovornost. Ravnatelji škola kažu obratite se Stožeru, Stožer kaže obratite se nadležnom ministarstvu i tako u krug - kaže nam Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport Udruge Glas poduzetnika netom nakon što je njihov Odbor u svom dopisu upozorio Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako još uvijek nisu donijeli pismenu odluku kojom se zabranjuje sportskim klubovima treniranje u školskim dvoranama.

Mnoštvo detalja je nejasno, navodi ona.

U nekim manjim gradovima koji imaju recimo tri takva sportska kluba dozvoljeno je raditi, u većima pak ne, kaže Ožegović.

Nije dozvoljeno, kaže, ni trenirati sve sportove, neki su dopušteni, drugi nisu, pa ni to nije najjasnije, dodaje.

-Onaj tko se ne razumije u sport sada će reći: 'Pa eto, bit će vam dozvoljeno treniranje vikendom', nakon što je danas Radovan Fuchs izjavio kako bi sportaši školske sportske dvorane mogli koristiti vikendom, ali svatko tko se iole razumije u sport zna da su utakmice vikendom, a osim toga, kakvo je to treniranje samo vikendom - pita se naša sugovornica.

Upozorava na još nešto.

Neki već zatvaraju

-Neki klubovi, kako mi javljaju s  terena, već su zatvorili a cijela ova situacija je mnogo kompliciranija nego li je bila sa teretanama i fitness centrima, veli ona. Posljedice će biti puno razornije, kaže.

U svom dopisu upozoravaju na nekoliko stvari.

Sportske klubove se o zabrani održavanja treninga obavještava telefonskim putem ili putem maila, navode. Nadležna tijela, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Stožer civilne zaštite, osim toga, još uvijek nisu donijela pismenu odluku kojom bi se jasno zabranilo treniranje sportskih klubova u školskim dvoranama. 

Zatvaranje sportskih klubova, kako kažu, dovest će do katastrofalnih posljedica.

1. Povećanja nezaposlenosti - što dovodi do dodatnog opterećenja državnog proračuna;

2. Opterećenja zdravstvenog sustava, jer je rekreacija bitna za izgradnju imuniteta - pogotovo u vremenu COVID-19 pandemije;

3. Hrvatska bilježi rast pretilosti djece (Hrvatski zavod za javno zdravstvo u travnju 2018. godine objavio je izvješće Europske inicijative praćenja debljine djece) što opterećuje zdravstveni sustav, a zabranom treniranja taj broj djece samo će dodatno rasti;

4. Zatvaranja tvrtki koje se bave prodajom sportske opreme i organizacijom sportskih događanja;

5. Sportska natjecanja i sportske pripreme dovode međunarodne sportske klubove i sportaše koji pune državni proračun (smještaj, prijevoz, hrana)

-Mnogo sportskih djelatnika ostat će bez posla u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji, a moguće je da će se mnogi sportski klubovi morati ugasiti. Oni doprinose državnom proračunu samim time što pojedini igrači igraju u međunarodnim ligama i tako promoviraju našu zemlju a jedan od primjera je i Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine kada je zabilježen porast turističkih noćenja u Hrvatskoj.

Domaće tvrtke koje se promoviraju preko sportskih klubova te igrača u drugim zemljama, dobivaju potencijalne klijente čime osiguravaju prihode i poslove za svoje zaposlenike - objašnjava Ožegović.

Spremni su na još nešto.

-Termini u školama mogu se prilagoditi kako ne bi došlo do miješanja grupa, valja se i dalje držati epidemioloških mjera (maske, distanca, dezinfekcija) ali i uvesti dodatne mjere, kazuje naša sugovornica.

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika u ponedjeljak navečer objavio je  i anketu za roditelje s pitanjem: 'Jeste li spremni pustiti svoje dijete na trening u školsku dvoranu?'

U manje od 48 sati na anketu je odgovorilo 1591 roditelja, od kojih je 96,3 posto dalo pozitivan odgovor, kazuju iz Glasa poduzetnika.

-Većina roditelja ne želi da se sportske aktivnosti ugase u školskim dvoranama i žele da njihova djeca pohađaju aktivnosti sportskih klubova - zaključuju dodavši kako do petka, 11. rujna traže njegovo očitovanje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 04:47