StoryEditor
Hrvatskaagrarne mjere

Splitsko-dalmatinska županija pomaže stočarima i povrtlarima, župan Boban: I prije ove krize imali smo za cilj ojačati poljoprivrednu proizvodnju

19. svibnja 2020. - 08:40
Mislimo na sutra
Vojko Bašić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Kažu oni koji znaju, kako bi Dalmacija mogla hraniti samu sebe. No, svjesni smo i sami kako je to daleko od mogućeg. Županija, pak, ustraje na tome da poljoprivrednicima pomogne u radu koliko god može, svjesni, kako nam je kazao i sam župan Blaženko Boban, da je ta pomoć u ovim neprilikama nužna.

– Županija je i prije ove krize izazvane koronavirusom imala za cilj ojačati poljoprivrednu proizvodnju, a sada će na tome još više ustrajati – kaže Boban.

Za sve one koji se bave proizvodnjom hrane za ljudsku prehranu u Splitsko-dalmatinskoj županiji pripremili su cijeli niz mjera koje im mogu pomoći kako u samom začetku, tako i olakšavajući im ovo vrijeme. Županija je tako spremna novoosnovanim OPG-ovima snositi godišnje troškove mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u iznosu od 6000 kuna.

Tom mjerom će, doznajemo, biti obuhvaćeno čak šezdeset OPG-ovaca, za što je osigurano 360 tisuća kuna.

– Takva je mjera već postojala u okrilju naše Županije, ali je pokrivala 75 posto troškova, a sada će idućih pet godina pokrivati sve – kazao nam je dožupan Ante Šošić.

Pokušat će mjerama olakšati rad i poslovanje malim obiteljskim, poljoprivrednim gospodarstvima, na način da su spremni plaćati im knjigovodstvene usluge, ali i pomoći im sufinanciranjem rada sezonskih radnika. Ako se poljoprivrednici odluče okrupniti svoje zemljište, i tu će “uletjeti” Županija, a pomoći će i kod melioracije i obrade terena svima koji su voljni raditi.

Knjigovodstvene usluge

No, idemo redom. Prva među mjerama za pomoć poljoprivrednicima je potpora pri vođenju knjigovodstvenih poslova. Odnosi se na plaćanje vođenja knjigovodstvenih poslova od strane knjigovodstvenih servisa. Potpora se odnosi na 50 posto izdanih i plaćenih računa prema knjigovodstvenom servisu, a plaćanje se obavlja kvartalno.

Ovu mjeru mogu zatražiti svi vlasnici OPG-ova koji imaju obvezu vođenja poslovnih knjiga. Iznos naknade je godišnji i “težak” je 3000 kuna. U Županiji računaju kako s osiguranih 400 tisuća kuna ovom mjerom mogu “pokriti” 130 OPG-ovaca.

Nužno je kazati kako prioritet imaju oni koji se bave uzgojem stoke, kao i oni kojima je povrtlarstvo primarna proizvodnja.
Mjera kojom se pomaže novoosnovanim OPG-ovima jedna je od onih za koje laici, poput potpisnice ovih redaka, imaju potrebu skinuti kapu.

Riječ je, naime, o pokrivanju godišnjih troškova mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u iznosu od 6000 kuna, što se odnosi na one poljoprivrednike koji proizvode hranu za ljudsku prehranu. Županija je osigurala 360 tisuća kuna za ovu mjeru i spremna je njome pomoći čak 60 OPG-ova. Ova mjera je kao takva već postojala i prije pandemije, ali je povećana s tadašnjih 75 posto na potpunih sto posto pokrivanja troškova, i to na rok od pet godina.

Kuponi za nezaposlene

Jedna od mjera je i potpora pomoći plaćanja zakupnine, odnosno najma na otvorenim tržnicama. Svi oni vlasnici OPG-ova koji su dužni plaćati zakupnine na otvorenim tržnicama, neovisno je li to mjesečno, kvartalno, polugodišnje ili godišnje, i je li na tržnicama ili u tržnim centrima, mogu se prijaviti i zatražiti potporu. Riječ je o godišnjem iznosu od pet tisuća kuna.

Osigurano je u budžetu 250 tisuća kuna za tu mjeru, pa sigurnih 50 OPG-ovaca može zatražiti ovaj oblik pomoći.

Spomenut ćemo još jednu mjeru u ovom bloku, a to je potpora pomoći plaćanja kupljenih kupona za nezaposlene sezonske radnike. Može ovako na prvu zvučati nerazumljivo, ali je mjera jako jednostavna i, moramo dodati, nekima i nužna.

Riječ je o potporama pomoći plaćanja kupljenih kupona za rad sezonskih nezaposlenih radnika u poljoprivredi, koji se plaćaju povremeno u sezoni povećanja poljoprivrednih radova na OPG-u. Može je zatražiti svaki vlasnik OPG-a koji je upisan u poljoprivredne registre. Riječ je o iznosu naknade od 10 kuna po markici. U Županiji računaju kako će ovim pomoći barem 200 sezonskih radnika u 75 radnih dana. Rezervirano je 150 tisuća kuna za potrebe isplate ove pomoći.

Moramo napomenuti kako je ovdje riječ o radnicima koji, recimo, sudjeluju u berbi sezonskih kultura, ili, recimo, na radovima obrade grla, kao što su striženje ili mužnja. Plaćanje se obavlja kvartalno, a na godišnjoj razini maksimalni iznos pomoći za ovu potporu iznosi pet tisuća kuna po pojedinom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Sve ove županijske mjere, kada se stave na papir i na jedno mjesto, obuhvaćaju ukupno čak tri stotine OPG-ova, dvadeset zadrugara i spomenutih dvije stotine sezonskih radnika. Brojke su impozantne, a očito i želja za pomoći ljudima koji za zemlju i od zemlje žive.

Naknada vlasnicima obiteljskih gospodarstava pet tisuća kuna


Na mjeru potpore pomoći plaćanja zakupnine, odnosno najma na otvorenim tržnicama, koji se plaća mjesečno, kvartalno, polugodišnje ili godišnje tržnicama i/ili tržnim centrima, može se prijaviti vlasnik OPG-a koji ima obvezu plaćanja najma. Iznos naknade je 5000 kuna godišnje. Za ostvariti ovo pravo možete se javiti elektroničkom poštom na: adresu josip.matas@dalmacija.hr, ili telefonom 021/ 400 – 069 odnosno 021 /400 – 038.

Ako ste pak zainteresirani za potporu pomoći plaćanja kupljenih kupona za nezaposlene sezonske radnike, javite se slobodno na: zorica.rako@dalmacija.hr ili telefonski na: 021/ 400 – 069 ili 021 /400 – 038.

I za treću mjeru, potpora pomoći vođenja knjigovodstvenih poslova, možete slobodno nazvati: 021/ 400 – 069, odnosno 021 /400 – 038, ili se javiti elektroničkom poštom na: zorica.rako@dalmacija.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 12:53