Hrvatska'nula posto tolerancije'

Splitski SDP oštro osudio ispad poznatog HDZ-ovca: Marušiću nije mjesto u politici niti na bilo kakvim javnim funkcijama

Piše H
marusic_prgin3-180512

Nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba policiji prijavila splitskog HDZ-ovca Hrvoja Marušića koji je na Facebook stranici Inicijative, u sklopu njihove kampanje #ISPRIKA u vezi s "Olujom", pozvao na strijeljanje aktivista za ljudska prava, oglasio se splitski SDP koji je poručio da Marušiću "nije mjesto u politici niti na bilo kakvim javnim funkcijama".


"SDP Split najodlučnije osuđuje napad bivšeg splitskog vijećnika HDZa Hrvoja Marušića i prijetnje smrću koje je on uputio aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava. Nedopustivo je da se takav rječnik uvodi u javni prostor i upućuje mladim ljudima koji se upravo bore za promicanje ljudskih prava. Nula posto tolerancije prema ovakvom nastupu. Hrvoju Marušiću nije mjesto u politici niti na bilo kakvim javnim funkcijama", objavio je splitski SDP.

Splitska policija istražuje komentare Hrvoja Marušića na Facebooku; Istaknuti HDZ-ovac prijavljen jer je javno pozivao na kažnjavanje aktivista smrću: 'Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!'

Kako je priopćila Inicijativa, Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila napisao komentare "’Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat !’’ i ’Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije..... Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A vjerojatno i hoće uskoro!'".

Sporni komentari upućeni su na sadržaje koje Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom s podrškom više od 500 građana traži od hrvatske Vlade da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba izrazila je zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u  Hrvatskoj te zahtijeva hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi, smatraju u Inicijativi, morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja.

Od Hrvoja Marušića Hina za sada nije uspjela dobiti komentar u vezi s tim slučajem.

Splitska policija potvrdila je da provodi kriminalističko istraživanje u slučaju u kojem je njima, ali i Državnom odvjetništvu, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba dostavila zahtjev za postupanjem.

"Mogu vam samo kratko reći kako smo informaciju o tom događaju dobili danas i shodno tome provodimo kriminalističko istraživanje. To je sve što za sada mogu reći", rekla je Hini Antonela Lolić iz splitske policije.

#SDP#HRVOJE MARUšIć