StoryEditor
HrvatskaREVOLUCIJA U MEDICINI

Splitski KBC dobio uređaj koji otkriva hoćete li dobiti tumor

Piše PSD.
1. ožujka 2014. - 13:25

Ono što je za mnoge hrvatske i svjetske bolnice bliža ili dalja budućnost, to je za KBC Split, odnosno za Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju već sadašnjost. Taj Klinički zavod nedavno je, kao donaciju od Splitsko-dalmatinske županije, dobio uređaj vrijedan 500 tisuća kuna (s PDV-om) naziva “next generation sequencing” ili u prijevodu sekvencionar buduće generacije. Taj, za sada jedini takav uređaj u hrvatskom zdravstvu može doslovno predvidjeti vaše zdravstveno stanje u budućnosti, odnosno može odrediti koji pametan lijek treba dati nekoj teško oboljeloj osobi.

Bez pogreške

- Uz pomoć ovog uređaja možemo vidjeti genetski slijed svih gena u tijelu neke osobe, odnosno u stanici pacijenta. Kada bismo “narodnim” jezikom to pojednostavnili, rekli bismo da ovaj uređaj zadire u genetsku šifru (DNK) i može utvrditi je li neka bolest već “napala” organizam osobe kojoj obavljamo pregled ili taj naš pacijent ima sklonost prema nekoj bolesti. Tom prilikom uređaj upućuje i na to koja bi to bolest mogla biti. Mogućnost pogreške manja je od jedan posto - kazuje prof. dr. Šimun Anđelinović, predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

Dakle, uređaj dijagnosticira je li neka osoba sklona dobivanju karcinoma, leukemije, kardiovaskularne bolesti...

- Već postoji kompletno sekvencioniran ljudski genom (genska karta). Uz pomoć ovog uređaja moguće je analizirati sekvencije svih gena, odnosno utvrditi postoji li u određenim genima poremećaj (mutacija) koji bi u konačnici mogao dovesti do bolesti ili karcinoma - kazuje dr. sc. Sendi Kuret, molekularna biologinja s Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, koja je upravo obučena za rad na ovom uređaju.
Cijeli proces dobivanja rezultata provodit će se iz krvi ili iz tkiva pacijenta.

Dr. Šimun Anđelinović
- Izolirat ćemo DNK i iz njega ćemo dobiti rezultate ove analize. Jedan gen se gleda strojno na osam ili više različitih pozicija u genomima za koje je utvrđeno da se najčešće događaju promjene - kazuje dr. sc. Kuret.

Naravno, fokus rada na ovom “čudu” od uređaja usmjerit će se najprije na bolničke pacijente koji već boluju od teških, često smrtonosnih bolesti.

- U prvoj ćemo fazi analizirati bolničke pacijente, i to zbog toga što o ovom našem nalazu ovisi njihovo zdravlje i činjenica da će se uz ovu pretragu točno doznati koji je pametni lijek potreban za njihovo ozdravljenje. Ovaj sustav u velikoj mjeri personalizira medicinu, jer će se točno utvrditi, za svakog pacijenta posebno koji mu lijek najbolje odgovara.

Loše navike

U skoroj budućnosti namjeravamo otvoriti gensko savjetovalište za kronične i nasljedne bolesti. Tu ćemo na temelju genske analize moći preporučiti, s obzirom na rizik procjene dobivanja bolesti, promjene načina života i svakodnevnih navika, te konzumiranja hrane, alkohola, cigareta..., sukladno s genskim biljezima - kazuje prof. dr. Anđelinović.

Naravno, ovu će pretragu u skoroj budućnosti moći obaviti svi naši sugrađani, a pogotovo se preporučuje onima kojima je netko u obitelji bolovao ili umro od karcinoma, leukemije ili neke kardiovaskularne bolesti. No, ovu analizu moći će obaviti i oni koji budu htjeli znati “naginju” li nekom i kojem teškom oboljenju. Naravno, pretraga će i koštati, no kolika će joj biti cijena to se još ne zna.

- Cijena će, naravno, ovisiti o broju onih koji budu zainteresirani za ovu pretragu. Što bude više interesenata, cijena će, pretpostavljam, biti manja, ali o tome ćemo kada krenemo u eksploataciju uređaja. Naravno, ovaj uređaj će biti dostupan i splitskoj znanstvenoj zajednici, što je važno za jačanje znanstvenog potencijala naše regije i Sveučilišta - zaključuje dr. Šimun Anđelinović.

Ivica Marković

Čudesno ozdravljenje Iana Brooksa

O kakvom se “svemirskom” uređaju radi najbolje govori nedavna vijest u našem listu o 48-godišnjem Englezu Ianu Brooksu iz Boltona koji je imao 70 tumora u svome tijelu, a onda mu je, uz korištenje pametnih lijekova, “preko noći” nestao limfom. Čovjek se u samo nekoliko tjedana uzimanja pametnog lijeka nevjerojatno oporavio. Da nije bilo “next generation sequencinga”, kakvog sada ima KBC Split, Englez Ian nikada ne bi mogao dobiti pravi, pametni lijek koji je potreban za njegovo izlječenje.

- Da bi se dao takav pametni lijek, mora se provesti testiranje ovim uređajem, kakav mi imamo u Splitu. Razlika između starijeg i novog uređaja jest u tome što ovaj novi daje precizniju dijagnostiku. Pomoću njega određujemo koji se lijek točno mora dati nekom pacijentu - kazuje dr. Anđelinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 07:09