StoryEditor
HrvatskaNOVE TEHNOLOGIJE

Splitski IT stručnjaci u korak sa svjetskim trendovima, ali dok oni čekaju odgovor hrvatskih vlasti, u New Yorku uvode covid-putovnicu sličnu njihovoj

Piše Ljubica Vuko
28. ožujka 2021. - 21:39
Excelsior Pass Ilustracija

Prije nekoliko dana objavili smo kako u splitskoj IT tvrtki Tech Resources već imaju gotovo idejno rješenje provedivo u praksi za covid-putovnice, a koje se zasniva na primjeni blockchain tehnologije i pametnim ugovorima.

Mnogi se nadaju da takve digitalne potvrde neće biti potrebne, ili barem obvezne, ali s druge strane Europa i svijet se za njih pripremaju jer u tome vide još jedan način smanjivanja širenja zaraze koronavirusom.

Stoga je iz Splita krenula inicijativa, ali ako se pitate je li tko u Hrvatskoj službeno reagirao, morat ćete još pričekati na odgovor.

Istovremeno, ono što predlažu splitski IT stručnjaci, pokrenuto je u Americi.

Drugog travnja 2021. u američkoj saveznoj državi New York počinje primjena digitalne potvrde, nazvane Excelsior Pass, svojevrsne covid-putovnice, zasnovane na blockchain tehnologiji.

Najavljujući prije dva dana uvođenje tog dokumenta, guverner New Yorka Andrew Cuomo izjavio je kako su Njujorčani dokazali da mogu provoditi smjernice javnog zdravstva, a Excelsior Pass je novi, inovativni alat u borbi s pandemijom koronavirusa, koji će istovremeno omogućiti otvaranje gospodarstva i zaštitu osobnih podataka.

Kako prenosi Decrypt, u borbi s pandemijom vlade zemalja širom svijeta razmišljaju o uvođenju covid-putovnica, kako bi se vidjelo je li osoba cijepljenja ili testirana na COVID-19. No, zaštita privatnosti i nošenje papira navode se kao rizici izrade takve putovnice.

Excelsior Pass, kako je kazao Cuomo, odgovor je na mnoge od tih nedoumica. Ta je covid putovnica izrađena na IBM-ovoj digitalnoj zdravstvenoj platformi utemeljenoj na blockchainu, što znači da niti IBM niti bilo koja druga strana ne vodi bazu podataka.

“Sigurne tehnologije, poput blockchaina i šifriranja, koriste se za Excelsior Pass kako bi zaštitile podatke, učinivši ih provjerljivima i pouzdanima. U aplikacijama se ne pohranjuju niti prate privatni zdravstveni podaci”, navedeno je u službenoj izjavi guvernera.

Kako je pojašnjeno na službenim stranicama države New York, Excelsior Pass može se pohraniti na pametnim telefonima pomoću aplikacije dostupne na Apple App Storeu i Google Play Storeu. Također korisnik je može ispisati i nositi sa sobom, a uz tu digitalnu potvrdu potrebno je pokazati osobni dokument s fotografijom kako bi se dokazalo da pripada baš toj osobi. Odrasli mogu imati propusnice za maloljetnike u pratnji.

Kad osoba dođe u neku tvrtku ili ustanovu, propusnica se može skenirati kako bi se potvrdilo da ispunjava uvjete za ulazak, a i dalje se treba pridržavati epidemioloških mjera – fizičkog razmaka, nošenja zaštitne maske i higijene ruku.

Važno je naglasiti i kako je Excelsior Pass nije obvezan, prihvaćanje ove propusnice je dobrovoljno. Njujorčani uvijek mogu pokazati zamjenski dokaz o cijepljenju ili testiranju, poput druge mobilne aplikacije ili papirnatog obrasca, izravno u tvrtki ili na mjestu.

“Svaki će sudionik odrediti koje podatke želi podijeliti, s kim, kada i u koju svrhu - bez dijeljenja temeljnih osobnih podataka koji se koriste za generiranje vjerodajnica", zapisao je u blogu i Steve LaFleche, IBM-ov menadžer.

E, sad hoće li takvo što zaživjeti u Europi i u Hrvatskoj. Što na vijesti iz New Yorka kažu splitski IT stručnjaci koji su iznoseći idejno rješenje zasnovano na blockchain tehnologiji kazali kako okupljanjem informatičkih i drugih stručnjaka u realizaciji ove inicijative Hrvatska može uštedjeti znatne svote novca, a istovremeno će zaštititi osobne podatke svojih građana jer rješenje koje su osmislili potpuno štiti privatnost. Kad su pokrenuli inicijativu u Hrvatskoj, istakli su kako moramo zaštititi svoje interese, građana i države, koliko god nam situacija dopušta.

-Ovo je jasan pokazatelj kako u Splitu i Hrvatskoj imamo stručnjake koji idu u korak sa svjetskim trendovima u razvoju digitalnih tehnologija. Na žalost, moram napomenuti kako smo službenim kanalima upoznali Vladu RH sa našim prijedlogom i evo već 10-ak dana ne dobijamo nikakav odgovor. Mi smo i dalje na raspolaganju, a u međuvremenu radimo na rebrandingu tvrtke i edukaciji kadrova za primjenu novih tehnologija u lokalnoj zajednici – kazao nam je Leo Žanetić, projekt menadžer u tvrtki Tech Resources koju vodi Josip Majić, a koja trenutno ima 20 zaposlenih koji rade uglavnom za strane naručitelje, dakle za izvoz. Fokus ove tvrtke je na inovacijama i primjeni novih digitalnih tehnologija u stvarnim tekućim problemima kako privatnog tako i javnog sektora.

Kako smo već ranije objavili, prema njihovom rješenju, a u skladu sa smjernicama Europske komisije, svaki građanin EU bi dobio posebno kreirani digitalni dokument (izgledom jednako kao i online sustav naručivanja termina cijepljenja) u kojemu bi bili njegovi osobni podaci te podaci o vrsti, vremenu i lokaciji cijepljenja. Kad se građanin cijepi, država mu izdaje smart putovnicu u obliku kartice koja na sebi ima tiskan kod. Prilikom skeniranja koda dobijaju se informacije iz digitalnog dokumenta.

Sve to, kako su nam kazali, moguće je napraviti uz pomoć blockchain tehnologije, gradeći distribuiranu aplikaciju koja koristi pametni ugovor kao backend funkcionalnost. Rječju, napravili bi vlastiti blockchain sa vlastitim pametnim ugovorom u kojem su definirani različiti scenariji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 15:45