StoryEditorOCM
HrvatskaAdriatic Alpe Split

Splitska tvrtka koja je državu ovršila za 100 milijuna kuna Sinjaninu godinama ne isplaćuje 18 zarađenih plaća?! Priča nas je vratila u prošlost...

18. ožujka 2021. - 20:51

Još prije 10 godina ovršila je proračun Republike Hrvatske za 100 milijuna kuna, a mom pokojnom ocu Dušanu Šariću nikad nije isplatila čak 18 plaća za njegov rad!

Govori nam to Tomislav Šarić, Sinjanin na radu u Njemačkoj, o tvrtki "Adriatic Alpe Split", koja je devedesetih godina bila jedan od najvećih trgovaca voćem na splitskom TTTS-u.

– Pokušao sam stupiti u kontakt s Bedrijem Selmanijem, vlasnikom i direktorom tvrtke "Adriatic Alpe Split". Kako je Bedri Selmani glavni uvoznik za naftne derivate na Kosovu, nazvao sam njegovu tvrtku "Kosovo Petrol". Javila se njegova kći, koja je direktorica kompanije, ali do njega ne mogu doći. Zvao sam i na broj tvrtke "Adriatic Alpe Split", gdje mi se javila ženska osoba koja je rekla da to više nije broj te firme – kaže nam Tomislav Šarić, koji napominje da njegovoj majci i njemu, kao nasljednicima njegova oca, "Adriatic Alpe Split" duguje 60 tisuća kuna glavnice.
 

– Reći ću vam iskreno, znam da taj čovjek dolazi u Hrvatsku na ljetovanje i mene je strah da ne naletim na njega jer ne znam što sam u stanju napraviti zbog njegova upornog ignoriranja. Ne mogu vjerovati koliko jedna osoba može ignorirati drugu – nastavlja Tomislav.

Naš sugovornik sa svojim problemom podsjetio je na spomenuti događaj provođenja 100 milijun kuna teške ovrhe nad državnim proračunom. Upravo se u tom slučaju spominjala Martina Dalić, tadašnja ministrica financija, inače sadašnja predsjednica Uprave "Podravke", te nekadašnja ministrica gospodarstva poznata po spašavanju "Agrokora" i povezanoj aferi "Borg".

Prema tadašnjem pisanju medija, Dalić je te 2011. godine, nakon provedbe ovrhe "teške" 100 milijuna kuna na državnim sredstvima, kazala da je bila obvezna provesti pravomoćnu sudsku odluku.
 

– Moj otac je radio kao vozač kamiona na relacijama do Opuzena, Metkovića, Zagreba i Rijeke. Tvrtka "Adriatic Alpe Split" odlično je poslovala, no onda su krajem 1996. godine počeli problemi jer je zbog sumnji na neplaćanje poreza tvrtku blokirala Porezna uprava. Poslije je ta firma na sudu tužila državu, te joj je dosuđeno spomenutih 100 milijuna kuna odštete.

Tomislav Šarić nastavlja da je njegov otac bio uredno prijavljen kao zaposlenik, no platne liste za neisplaćene plaće nije dobio. Tako nije mogao pokrenuti postupak prisilne naplate. Tek nam pokazuje dopis koji je Dušan Šarić uputio Zavodu za mirovinsko osiguranje.

Naš sugovornik nedavno se iznenadio kada se išao o svom slučaju raspitivati na sud, gdje je doznao da oni nemaju takav predmet.

image
Tomislav Šarić
Privatni album

Naime, prema podacima koje smo neslužbeno dobili od osoba upoznatih sa slučajem, Dušan Šarić je svoje radničko potraživanje prijavio u stečaju koje je nad tvrtkom "Adriatic Alpe Split" na Trgovačkom sudu u Splitu otvoren na prijedlog Porezne uprave. No, na ročištu je član obitelji Bedrija Selmanija osporio to radničko potraživanje, te je Šarić trebao krenuti u parnicu za utvrđenje svoje tražbine u stečajnom postupku. Do toga nije došlo jer je viši sud ukinuo odluku o otvaranju stečaja. Stečaj je na koncu tri puta otvaran i ukidan.

Zadnju riječ imao je Ustavni sud 2011. godine, nakon što je dobio stručna mišljenja dvojice profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Bedri Selmani se, naime, Ustavnom sudu žalio kako je 1997. godine pokrenuo parnicu protiv države radi naknade štete pretrpljene nezakonitim postupanjem Porezne uprave Split, koja je njegovoj tvrtki "Adriatic Alpe Split" nametala nepostojeće porezne obveze i prisilno ih naplaćivala blokiranjem računa u razdoblju duljem od godine dana, što je, nastavio je, uzrokovalo propast tvrtke.

image
Naziv tvrtke jedino još stoji na poštanskom sandučiću na adresi njezina sjedišta
Ranko Šuvar/Cropix

– Upravni sud je utvrdio nezakonitost rješenja Porezne uprave, no Porezna uprava nije ispoštovala takve sudske odluke. To je mojoj firmi bio razlog za tužbu u kojoj je tražila naknadu štete od Republike Hrvatske – krenuo je obrazlagati Bedri Selmani Ustavnom sudu, te nastavio:

– Općinski sud u Zagrebu je 2002. godine tvrtki "Adriatic Alpe Split" na teret države dosudio naknadu štete od 48,7 milijuna kuna. Od toga je 4,7 milijuna kuna za naknadu stvarno pretrpljene štete, 27,3 milijuna kuna za naknadu izmakle dobiti, te 16,7 milijuna kuna za naknadu nepokrivenih fiksnih troškova. Tu treba dodati i zakonske zatezne kamate. Takvu presudu je 2004. godine potvrdio Županijski sud u Zagrebu. Zatim je Vrhovni sud 2005. godine odbio zahtjev države za reviziju u odnosu na 32 milijuna kuna odštete, ali je ukinuo presudu u odnosu na preostalih 16,7 milijuna i za dosuđeni parnični trošak koje je uputio na ponovni postupak. Potom je Ustavni sud odbio tužbu koju je država podnijela protiv presude Vrhovnog suda.

Selmani je nastavio obrazlagati Ustavnom sudu da, kada je "Adriatic Alpe Split" zatražio ovrhu temeljem pravomoćne presude, država je krenula u protunapad – zatražila je stečaj tvrtke, a protiv njega je pokrenula kazneni postupak.

image
Susjeda kaže da tvrtka tu nije već 10 godina, no naziv tvrtke još uvijek je na poštanskom sandučiću
Ranko Šuvar/Cropix

– Sve što je uslijedilo bilo je da državi omogući da izbjegne plaćanje po pravomoćnoj sudskoj presudi. Država je 2008. godine kod Općinskog suda u Splitu ishodila odgodu ovrhe. Također je protiv odvjetničkog društva koje je zastupalo tvrtku proveden dugotrajni porezni nadzor temeljem tri naloga izdanih od Odjela za otkrivanje porezno-kaznenih djela i Porezne uprave. Na koncu je temeljem privremene mjere donesene u istražnom postupku protiv mene tom odvjetničkom društvu prisilno oduzet novac s poslovnog računa – obrazlagao je Bedri Selmani Ustavnom sudu 2011. godine zbog čega treba ukinuti pravomoćno rješenje o otvaranju stečaja nad njegovom tvrtkom "Adriatic Alpe Split", koje argumente je Ustavni sud prihvatio i utvrdio povredu Ustavom zajamčenog prava na pravično suđenje.

Tvrtka "Adriatic Alpe Split" i danas postoji, a sjedište joj više nije u Stobreču, već na Iblerovu trgu u Zagrebu. Prema zadnjem dostavljenom financijskom izvješću, onom za 2019. godinu, nema zaposlenih i ne ostvaruje prihode, ali ima 76,2 milijuna kuna potraživanja, od čega 20,3 milijuna kuna od države, piše u izvješću, a ostalih 56,2 temeljem danih pozajmica.

Na telefon tvrtke nikoga nismo uspjeli dobiti kako bismo, u odnosu na ono što nam je kazao Šarić o neisplati plaća njegovom ocu, dobili i drugu stranu priče, pa smo se uputili na adresu tvrtke koja je upisana u sudskom registru. No, tamo smo njezine tragove pronašli samo u obliku imena na poštanskom sandučiću. Gospođa koja živi na toj adresi bila je uvjerena da "Adriatic Alpe Split" ne postoji već 10 godina.

– Ta tvrtka je prije više od deset godina imala ured u unajmljenom stanu u prizemlju zgrade. Tu su dolazili samo vlasnici – otac i sin, a onda su otišli u Prištinu – kazala nam je Zagrepčanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 07:34