StoryEditorOCM
HrvatskaKOMENTAR

Splitska pjevačica i glumica komentirala COVID-mjere i cijepljenje, spominjala Hitlera. Ali, naprosto, neke stvari su bitnije od toga da necijepljena majka Uršule Najev može doći kćeri na koncert!

Piše Damir Pilić
4. srpnja 2021. - 15:48

Splitska glumica i pjevačica Uršula Najev postala je nova heroina onog dijela hrvatske javnosti koji odbija cijepljenje. Spomenuta umjetnica na društvenim je mrežama objavila post u kojem je vladine epidemiološke mjere usporedila s – hitlerizmom.

Povod za tako oštar istup pjevačica je našla u odredbi po kojoj se na koncerte i festivale može ući samo uz potvrdu o cijepljenju ili uz negativni Covid test. Zato je – uz napomenu da „neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka (...) ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora” - odlučila otkazati koncert koji je trebala održati na splitskoj Rivi.

„Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cijenama Covid testova očito i staleškoj, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka” – napisala je Najev u ključnoj rečenici svoje objave.

Srednji dio te rečenice nije sporan – testiranje je doista za mnoge naše građane preskupo. Cijena testa iznosi skoro 10 posto medijalne plaće u Hrvatskoj. Ako turbo neoliberalna ekonomija poput SAD-a - u kojoj se naplaćuju i neshvatljive stvari - može svojim građanima osigurati besplatno testiranje, onda bi i kod nas testiranje moralo biti financijski dostupnije nego što jest.

Ali ostatak te rečenice odaje bar dvije problematične stvari. Prvo, nedovoljno obrazovanje o Hitlerovom liku i djelu. I drugo, odsustvo svijesti o mogućim hitlerovskim posljedicama necijepljenja.

Ako i izuzmemo fakat da je „Hitlerova proslava godišnjice braka” nemoguć pojam, jer se Hitler za Evu Braun oženio svega 24 sata prije samoubojstva, svjestan da se Crvena armija primiče njegovom berlinskom bunkeru – pa je odmah znao da se nikad neće dogoditi nikakva godišnjica tog braka – manjkavo obrazovanje o hitlerizmu ogleda se u debelom podcjenjivanju žrtava Trećeg Reicha.

Pjevačica vjerojatno nije ni svjesna koliko je svojom rečenicom uvrijedila sve milijunske žrtve Hitlerova režima. Uzmimo samo 1,1 milijun žrtava Auschwitza: da je netko tim ljudima prije smrti ponudio alternativu „krematorij ili cijepljenje protiv Covida”, sigurno bi svi, od prvog do zadnjeg čovjeka, birali cjepivo.

Da ti ljudi ustanu iz groba i pročitaju što je Uršula Najev napisala, smatrali bi se izdanima.

I drugo, masovno necijepljenje – kojeg Najev zapravo sugerira – moglo bi dovesti do takvih realnih posljedica prema kojima bi uskraćivanje koncerata necijepljenima bio mačji kašalj umočen u kamilicu. Novi val pandemije najviše bi kosio ljude sa slabijim imunitetom – starce, bolesne, nemoćne – i to bi tek bio stvarni trijumf hitlerizma. Jer Hitler je upravo takve ljude svjesno žrtvovao u slavu Trećeg Reicha.

Naprosto, neke stvari su bitnije od toga da necijepljena majka Uršule Najev može doći kćeri na koncert.

Splitska pjevačica je u pravu kad u svojoj objavi spominje „diktaturu” i poziva na borbu protiv nje, ali promašuje adresu i ciljnu skupinu: vladajući diktator se ne zove „Vlada RH” ili „Stožer civilne zaštite”, već ima jedno drugo ime – Covid-19. Stoga se borba protiv diktatora ne bi trebala voditi na Facebooku, nego u ambulantama za cijepljenje.

‘Dosad sam se suzdržavala...‘

Ovo je Uršulin status:

„Dosad sam se suzdržavala od većeg javnog diskursa na ovu temu.
Sutra se trebao na splitskoj Rivi održati koncert 'For Amy', glazbeni projekt koji sam sa svojim bendom pripremala cijelo prošlo ljeto uz veliki emotivni, profesionalni, vremenski, fizički, umjetnički, organizacijski i financijski ulog te premijerno (kao i posljednji put u cijelosti) izvela na hvarskoj Venerandi.

Program na Rivi otkazan je po naredbi vladajućih. Organizatori su se potrudili i prilagodili program novim uvjetima - koncerti koji su ovih dana trebali biti održavani po gradu bit će održani na drugim lokacijama i u drugim terminima uz kontrolirane uvjete - potvrde o cijepljenju (besplatno) ili dokaze o friško obavljenom negativnom Covid testu (Svetog Petra kajgana).

'For Amy' nije jedan od programa koji će se izvesti u takvim uvjetima. Primarni razlog je nemogućnost mene kao i par drugih članova benda da oslobodimo odgovarajući novi termin.

S velikim grčem u trbuhu i bolom u srcu javno izjavljujem kako koncert ne bih pristala održati i da smo u mogućnosti uskladiti termin. Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cijenama Covid testova očito i staleškoj, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka.

Svjesno održavanje koncerta na kojem ne može prisustvovati moja obitelj, moji prijatelji i moja publika bez da se prethodno cijepe ili izdvoje iznos skoro polovice troškova mjesečnih režija izjednačavalo bi me s ljudskim dnom.

Oštro osuđujem svaku legalizaciju mita ('cijepi se i dobit ćeš besplatne karte za kazalište') i terora ('cijepi se ili nećeš ući u bolnicu osim ako ti fali pola noge').

Apropo mita, predlažem vladajućima da promijene strategiju i prilagode ju korisnicima. Obzirom da vrlo mali broj građana Republike Hrvatske posjećuje kazališta, izložbe, koncerte, kina i dr., smatram da bi puno veći odaziv nastao kad bi modificirali sredstva potkupljivanja i
umjesto besplatne kulture poklonili besplatne bonove za hranu i piće. Idealna formula bi bila kad bi uspjeli akutno legalizirati prostituciju i preuzeti troškove konzumacije korisnika uz slogan 'Nemoj se brčit ako želiš pit', jist' i prčit'!'.

To su ipak 3 svetinje naroda hrvatskog, upotrijebite logiku.

I dok dio mene strahuje da ću zbog javnog mišljenja koji se protivi mišljenju zakona koji krši sam sebe imati posljedice apropo profesionalnih angažmana, drugi dio mene ima bol u nježniku i ne smatra život u polju tako sudbonosno lošim.

Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora.

Samo se srcem dobro vidi.

Puno ljubavi i pozdrava uz dio novonastalog pjesmuljka:
imaš pravo na slobodu
sve dok slušaš nas
imaš pravo na slobodu
al' u fašizmu je spas
imaš pravo na slobodu
sve dok ne dižeš glas
imaš pravo na slobodu
al' mi biramo za vas
majka diktatura
i otac nacizam
uloge su ovce
u filmu totalitarizam
imaš pravo na izbor
sve dok izbor je naš
zato dođi na izbore
da nam opet glas daš
ref.
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeeee', stoji u objavi Uršule Najev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 04:10