StoryEditor
HrvatskaDR. PAVIČIĆ IVELJA

Splitska infektologinja otkriva nam kakvo nas ljeto čeka, odgovara i na pitanje koliko je cijepljenih bilo hospitalizirano, te jesu li trudnice u većoj opasnosti od korone

Piše Saša Jadrijević Tomas
5. svibnja 2021. - 14:50

Sa splitskom infektologinjom dr. sc. Mirelom Pavičić Iveljom porazgovarali smo o novim istraživanjima vezanim uz SARS-CoV-2 i njegove mutacije, o trudnicama koje su rizična skupina, korona-prognozama za ljeto, kao i o mogućim zarazama i hospitalizacijama nakon cijepljenja...

Je li gotov treći val?

- Ne bih se usudila izjaviti da je treći val gotov, ali dojam je da smo nakon više intenzivnih tjedana u njegovoj silaznoj putanji.

Jeste li u bolnici u proteklim mjesecima imali ljude u tridesetima i četrdesetim godinama koji nisu imali prethodne bolesti?

- U proteklim mjesecima, osobito otkako u našoj populaciji prevladava britanski soj virusa, imali smo više hospitaliziranih bolesnika mlađe životne dobi, u tridesetim, četrdesetim godinama života, pa čak i nekoliko mlađih. Većina njih ipak je imala neku podležeću kroničnu bolest, nerijetko pretilost, zbog koje su bili u dodatnom riziku težeg oblika COVID infekcije. Ishod kod takvih bolesnika, barem onih koji su inače bili zdravi, većinom je bio povoljan.

Nedavno je umrla i jedna trudnica, ali i bebe zaražene koronom. Koronavirus bi mogao biti veći rizik za trudnice i njihove bebe nego što se prije znalo, upozorilo je istraživanje Sveučilišta Oxford, u kojemu stoji: “Žene koje su oboljele od koronavirusa tijekom trudnoće imale su preko 50% veću vjerojatnost da će doživjeti komplikacije u trudnoći (poput preranog rođenja, preeklampsije, prijema na intenzivnu njegu i smrti) u usporedbi s trudnicama na koje koronavirus nije utjecao“. 

- Kada se virus prije nešto više od godinu dana pojavio, smatralo se da trudnice ne spadaju u rizičnu skupinu za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, no zadnjih mjeseci suočeni smo s novim spoznajama. Više od 90% trudnica će se oporaviti od ove infekcije bez razvoja težeg oblika bolesti i potrebe bolničkog liječenja. Ipak, kao i kod drugih oboljelih, može doći do naglog pogoršanja kliničke slike, a izgledno je da su trudnice s razvijenom kliničkom slikom COVID-a 19, osobito u uznapredovaloj trudnoći, ipak u povećanom riziku od teške bolesti i smrtnog ishoda u odnosu na žene iste dobi koje nisu trudne. U tijeku trećeg vala imali smo više hospitaliziranih trudnica s obostranim upalama pluća, na sreću povoljnog kliničkog tijeka.

image
Jakov Prkić/Cropix

Jeste li zamijetili da je u splitskoj bolnici bilo hospitaliziranih pacijenata koji su primili cjepivo? Je li to bilo nakon prve ili nakon druge doze?

- Među hospitaliziranima bio je i manji broj onih koji su se zarazili neposredno nakon dobivanja prve doze cjepiva pa nisu ni mogli steći cijepnu imunost. Bilo je i nekoliko bolesnika koji su primili obje doze cjepiva, mahom imunokompromitiranih, starijih u kojih niti kompletno cijepljenje ponekad ne potakne stvaranjem zaštitnog imuniteta.

Izišlo je novo istraživanje koje govori da je SARS-CoV-2 sezonalan. No, kad pogledamo slike iz Indije i Brazila u kojima su temperature u danima s najviše zabilježenih zaraza bile između 30 i 40 stupnjeva, ipak se čini da nije tako...

- Ne može se govoriti o pravoj sezonalnosti virusa SARS-CoV-2 kada znamo i iz našeg primjera prošlo ljeto da virus tada nije nestao, dapače, u kolovozu prošle godine, kada smo se opustili, imali smo solidan broj oboljelih i hospitaliziranih. Ipak, istraživanja pokazuju da je infektivnost i smrtnost od SARS-CoV-2 veća u hladnim mjesecima. Ali ne radi se o sezonalnosti koja bi značila da virusa neće biti u toplim ljetnim mjesecima i da epidemiološke mjere više neće biti potrebne.

Kakvo nas ljeto čeka?

- Po prirodi sam optimist, a ljeto je moje omiljeno godišnje doba. Mislim da će biti bolje od lanjskog, u epidemiološkom i gospodarskom smislu. Međutim, moram se ograditi jer će to uvelike ovisiti o procijepljenosti populacije, ali još neko vrijeme i o pridržavanju osnovnih mjera sprječavanja širenja infekcije. Znači, kakvo ćemo ljeto imati najviše ovisi o nama samima. Ipak, kako god bilo, KBC Split će kao i do sada uspješno, timski i pravovremeno reagirati na sve izazove koje ova nepredvidiva epidemija stavi pred nas.

Hoće li na ljeto biti moguće organizirati koncerte za one koje su preboljeli koronu ili su cijepljeni?

- Ako se procijepi dovoljan broj stanovništa, mogli bismo i kod nas već u srpnju i kolovozu gledati slike kakve vidimo u Izraelu i Velikoj Britaniji. Osobno se nadam nekom dobrom koncertu na otvorenom ovo ljeto, makar s nešto manje publike, u prilagođenim uvjetima, ali opet će to ovisiti o cjelokupnoj epidemiološkoj situaciji. Možda za početak možemo organizirati jedan koncert za cijepljene zdravstvene djelatnike, nije da nisu zaslužili...

image
Jakov Prkić/Cropix

Što kažete na opasnost od novih sojeva, poput indijskog?

- Virusi se stalno mijenjaju, pojava novih sojeva je očekivana. Nekad se novi soj pojavi i nestane, a nekad se zadrži, cirkulira, pa čak i prevlada u populaciji. Ono što nas sve zanima, a na što znanstvenici pokušavaju dati odgovor jest je li neka nova varijanta virusa infektivnija, uzrokuje li težu bolest te štite li nas dostupna cjepiva od novih varijanata virusa, u tom smislu i indijski je soj još uvijek nepoznanica. Studije koje su u tijeku dat će odgovor na ta pitanja. Što se tiče britanskog soja, naša iskustva s cjepivom su povoljna, ako su osobe i razvile infekciju nakon potpunog cijepljenja, radilo se o asimptomatskoj ili blažoj kliničkoj slici. Treba istaknuti da nas cjepivo ne štiti apsolutno od infekcije, ali nas štiti od teškog, kritičnog oblika bolesti.

Koliko će nas cjepivo vremenski štititi?

- Na to pitanje nema još definitivnog odgovora. Izvjesno je da cjepiva štite minimalno 6 mjeseci, a vjerojatno i dulje, čak kada je razina protutijela ispod mjerljive razine.

Zbog čega se tako malo medicinskih sestara želi cijepiti?

- Teško mi je odgovoriti na to pitanje, mišljenja sam da bi zdravstveni djelatnici u tom smislu trebali biti primjer odgovornog ponašanja prema drugim ljudima i sebi samima. Liječnici u KBC-u Split cijepili su se u visokom postotku. Na sreću, kako vrijeme prolazi, ipak se i sve veći broj sestara odazvao cijepljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 08:00