StoryEditor

Splitska džudašica Marijana Mišković skrivala trudnoću i osvojila broncu

Piše PSD.
30. svibnja 2009. - 14:03
Priznajem  da sam previše riskirala. Znam da to što sam učinila nije bilo humano. Prije natjecanja sam se savjetovala s ginekologom koji me je upozorio na moguće komplikacije. Bila sam svjesna opasnosti, veli judašica

Krajem travnja splitska judašica Marijana Mišković, članica Judo kluba Student, obradovala je Hrvatsku brončanom medaljom s Europskog prvenstva (kategorija do 63 kilograma), koje se održalo u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju. Bila je to prva hrvatska judo medalja s nekog od najvećih natjecanja, no nitko nije shvaćao koliko je žrtve, i rizika, i kad zanemarimo mukotrpne treninge, za nju napravljeno, sve dok Marijana prije nekoliko dana nije izjavila da je medalju osvojila trudna!

- Za trudnoću sam doznala dva tjedna prije EP-a, ali sam krila od svih jer mi ne bi dopustili nastup. Ne zbog nekih strogih kriterija, nego sam bila uvjerena da bi me nagovarali da ne nastupim. Krila sam od Saveza, trenera, roditelja - priznala je Marijana.

MARIJANOVIC_MISKOVIC3-04030

Napravila sam glupost

Koliko god želja za medaljom bila velika, logično je pitanje je li ono što je 26-godišnja Splićanka učinila bilo razborito, odnosno je li ugrozila život nerođenog djeteta zbog sportskog dostignuća.

  - Napravila sam glupost i priznajem da sam previše riskirala. Znam da to što sam učinila nije bilo humano. Prije natjecanja sam se savjetovala s ginekologom koji me je upozorio na moguće komplikacije, ali znala sam da mi je to jedina šansa da odradim jedno do tri jaka natjecanja ove godine i zato sam riskirala - objašnjava svoje razloge Marijana.

Na pitanje bi li isto opet učinila, kazala je:

- Učinila sam to jedanput, ne znam, stvarno ne znam bih li opet to napravila.

Je li Vam tijekom borbi kroz glavu prolazilo koliko riskirate?

- Nije mi bilo svejedno, bila sam svjesna opasnosti, ali, s druge strane, judo je sport u kojem nema mnogo udaraca, a i bila sam tek na početku trudnoće. Možda sam u borbi podsvjesno štitila bebu - obrazložila je Marijana.

U 2009. godini naša sugovornica je završila fakultet kineziologije, imala sjajne sportske rezultate, a u prosincu, kad joj je termin za porod, dobit će i dijete. Svakako godina za pamćenje.

Vraćam se nakon poroda

- Planirala sam dijete, ali tek u kolovozu, nakon Mediteranskih igara SEnD kazala je judašica koja je u vezi s momkom godinu i pol.

Znači li trudnoća zbogom sportu?

  - Vraćala sam se nakon brojnih ozljeda, pa mislim da mogu i nakon poroda. Nastavit ću jer su mi Olimpijske igre san. Za malo su mi izmakle one u Pekingu, i nadam se da ću nastupiti u Londonu 2012. I sada treniram, ali laganim intenzitetom, a dva mjeseca nakon poroda vratit ću se treninzima. Kako se samo dvije predolimpijske godine boduju za London, nadam se da ću ostvariti san - zaključila je Marijana.

No, teško se opet ne zapitati jesu li neke žrtve za sportsko dostignuće prevelike. Marijana je prošla bez posljedica, ali neka druga djevojka možda neće imati sreće kao ona.

Drugo stanje kao doping

Nekad su sportašice zemalja Istočne Europe namjerno ostajale trudne uoči velikih natjecanja jer povećana razina hormona daje bolje fizičke performanse, no poslije su takvi slučajevi kažnjavani oduzimanjem medalje, odnosno diskvalifikacijom. SEnD U judu doping nije prisutan kao u drugim sportovima, ali za svaki slučaj sam nosila potvrdu o trudnoći. Trudnoća se gleda kao doping ako djevojka poslije namjerno abortira SEnD objasnila je Mišković zašto se njezin slučaj ne može poistovjetiti s djevojkama koje su varale.

Trener: Znali smo da je trudna

 Drago Tavra, Marijanin trener i izbornik muške judo reprezentacije, zapravo jedini čovjek koji je uz Marijanu na natjecanjima, kaže kako je pred EP bio upućen u njezino stanje, što se kosi s izjavom koju nam je ona dala. Odnosno da nikome nije rekla.

- Rekla mi je nekoliko dana prije natjecanja da je trudna i dogovor je bio da se savjetuje s liječnikom, da vidi kakve su komplikacije moguće. Kazala je da je liječnik odobrio nastup i zato nije bilo prepreke za odlazak u Gruziju. Znao sam i za potvrdu koju je nosila - rekao nam je Tavra.

  - Znali smo dva dana prije EP-a da je trudna, ali nisam se bojao za nju i dijete jer je riječ o ranoj fazi trudnoće. Rekla je da je razgovarala s liječnikom koji ju je upozorio na komplikacije - kazao je Marijanin klupski kolega Tomislav Marjanović.


Ginekolog: Mogla je izgubiti plod

Iako su, objašnjava ginekologinja dr. Sanja Petrović, početne trudnoće dobro zaštićene plodnom vodom, mišićima maternice i prednjim trbušnim zidom, judašica je mogla izgubiti dijete.

- U prvim mjesecima, oko tri posto trudnoća završi spontanim pobačajem. Razlozi mogu biti i vanjski. U ovom slučaju je mogao biti opasni izravni udarac u donji dio trbuha, nakon kojeg je moglo doći do krvarenja, a držim čak da je stres zbog natjecanja mogao biti veća opasnost za pobačaj – kaže dr. Petrović. D. Zenić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:38