StoryEditorOCM
HrvatskaRiječ struke

Splitska dječja psihologinja o najpoznatijoj bitki za dijete u regiji. Poslala je važnu poruku Milanu, Severini i sucima

Piše Mario Matana
25. siječnja 2024. - 15:59

‘Često kažem parovima koji se rastaju, a moram naglasiti da danas u Hrvatskoj svako četvrti brak završi upravo tako, rastavom, ‘prestajete biti partneri, ali ste roditelji cijeli život!‘ Potrebno je puno rada i žrtvovanja u interesu djece ili djeteta, a roditelji u takvoj fazi života znaju biti jako usmjereni na sebe i svoje potrebe. Međutim, svi moraju znati da dijete ima potrebu za oba roditelja, ma kakvi god oni bili, pa čak i ako su kriminalci ili u zatvoru, dijete ima potrebu za dva roditelja...‘ - naglašava nam svoj stav profesorica psihologije i dječji psiholog.

Povod je naravno slučaj borbe za skrbništvo nad djetetom između Severine Vučković i Milana Popovića, odnosno konkretno odluka Vrhovnog suda koji je prihvatio zahtjev za reviziju slučaja (koji je pravomoćno završen presudom splitskog Županijskog suda, kojom je odlučeno da će maloljetnik živjeti po 14 dana s majkom, a druga dva tjedna s ocem, no ta odluka ‘pola-pola‘ nije zadovoljila oca koji je i zatražio reviziju pravomoćne presude što je izvanredni pravni lijek) te vratio predmet na ponovno odlučivanje Županijskom sudu u Splitu.

Dok traje taj postupak dječak mijenja roditelje kod kojih boravi po presudama, tako je od kraja 2019. godine živio s ocem (presuda Općinskog suda u zagrebu), a Severina je imala pravo posjeta te druženja vikendima, no godinu i pol kasnije je na snagu stupila odluka splitskog suda po kojoj maloljetnik treba živjeti ‘po pola‘ s roditeljima. A evo ima nekoliko mjeseci da se situacija ponovno izmijenila, sada je ponovno s ocem. O tim promjenama, za dijete tektonskim, koliko oni znače te može li sud izbjeći takve odluke kojima mijenja stvarnost i život djece, razgovarali smo s prof. Pavlović.

image
Damir Krajač/Cropix

‘Naravno da to nije dobro. Dijete treba stabilnu i pouzdanu sredinu, treba imati kontinuitet, povjerenje, stabilnost pri odrastanju za normalan rast i razvoj. Kod rastave partnera poželjno je, zapravo bi se moralo, ostaviti dijete izvan tih rasprava i svađa, no često to ne bude tako... A dijete treba oba roditelja, u ime djece je potrebna njihova suradnja. - kaže nam renomirana splitska dječja psihologica te dodaje kako, na žalost, sudovi često pokazuju neučinkovitost i neefikasnost kod takvih slučajeva koji su izuzetno složeni i osjetljivi.

U pravosuđu nedostaje edukacije, ne znaju kako će djeca reagirati na naše ‘velike‘ sudske odluke. O tome bi trebali puno više voditi računa, a pogotovo se ne bi trebalo ići toliko detaljno s presudama u javnost, jer se na koncu sve prelama preko leđa djece. To je veliko opterećenje za djecu koje bi trebalo izbjeći po svaku cijenu. Odnosi se to i na konkretan slučaj, bez obzira što su u pitanju javne osobe.‘ - naglasila je profesorica Žana Pavlović, koja je u svom kraćem statusu na društvenim mrežama dodatno elaborirala svoj stav.

image
Biljana Blivajs/Cropix

‘Ovo nije objava o Severini i Milanu Popoviću, ovo je podrška djeci koja se često nađu u vrtlogu razvoda. Ovo je apel ovim roditeljima ali i svim drugim, medijima i zainteresiranoj javnosti da DIJETE zaštite od traumatizacije, opterećenja partnerskim odnosima i pretjeranog izlaganju medijima. Ionako mu je teško, ne otežavajte mu još više. Površne procjene o tome tko je bolji roditelj, objave tipa „daj dite materi“, empatiju prema jednom ili drugom roditelju jer ste se prepoznali u nekom od njih, ostavite za sebe. Bilo bi jako jednostavno da smo bolji roditelji od onog drugog, samim tim što smo majke ili očevi.

image
Goran Mehkek/Cropix

Lako se identificirati s objavom majke koja gubi skrbništvo nad djetetom, jednim ili drugim roditeljem i prepoznati sporo i neučinkovito pravosuđe koje bi trebalo brzo i efikasno zaštititi dijete. Upravo u najboljem interesu djeteta, osobito kad su roditelji javne ličnosti, treba izbjegavati iznošenje detalja presude preko medija, osude drugog roditelja preko medija i traženje medijske podrške i odgovora na pitanje „Koga dijete više voli mamu ili tatu?“ Dijete treba stabilnu, sigurnu sredinu, brižnog roditelja za normalan rast i razvoj. Dijete treba oba roditelja.

image
Nikola Vilić/Cropix

Situacija u jednom razvodu znatno je teža kad roditelji od djece naprave aktivne aktere u rješavanju partnerskih odnosa. Razdvajanje i razvod sam po sebi, ne mora biti štetan po djecu. Štetan je konflikt, sukob, toksična komunikacija, manipulacija djecom i usmjerenost roditelja na svoje potrebe. Dijete je ne samo biološki pola majka, pola otac, već i u emocionalnom smislu. Kad govorite djetetu protiv drugog roditelja, bez obzira kakav taj roditelj bio, boli ga „jedna strana tijela“, teško mu je. Iz tog razloga, zaustavimo ocrnjivanje oca ili majke preko medija, jer su to jedini roditelji koje dijete ima. Toliko možemo.‘

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Željko Puhovski/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Davor Pongračić/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:18