Hrvatskanepodmireni računi

Splićanka bez dopunskog osiguranja završila na liječenju u Zagrebu, sada je proganjaju utjerivači dugova; Ravnatelj KBC-a Dubrava: Sklopili smo ugovor s agencijom

Piše Linda Perić
5. siječanj 2019. - 23:25

Poznata je stvar da banke i tele-tvrtke prodaju svoja teško naplativa potraživanja tvrtkama za utjerivanje dugova. Sustav je obično takav da se tzv. loš kredit ili dug za usluge teleoperatera prodaje za određeni postotak njegove vrijednosti, dok agencije za naplatu potraživanja od dužnika imaju pravo tražiti ukupan iznos duga uvećan za kamate.

Ono što je novost jest da su usluge spomenutih agencija počele tražiti čak i hrvatske bolnice! Naime, splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača obratila se M.C. (podaci poznati redakciji) koja je 2014. godine dva dana bila na bolničkom liječenju u KBC-u Dubrava.

Kako nije utvrđeno da je pacijentica ima dopunsko zdravstveno osiguranje, bolnici je trebala podmiriti trošak liječenja u iznosu od 1264 kune i participacije u iznosu od 50 kuna, što ona nije učinila. Prije nekoliko dana stigla joj je opomena za podmirenje spomenutog iznosa, ali ne od KBC-a Dubrava, nego od agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix.

Zadnji vlak

– Žena je bila u šoku pa je odmah nazvala naše Savjetovalište. Prepala se kako će sad imati posla s utjerivačima dugova, da će uz trošak prema bolnici morati plaćati još i zatezne kamate... I mi u Savjetovalištu smo se iznenadili jer nismo dotad imali takav primjer, odnosno nismo znali da su i bolnice počele pribjegavati spomenutoj praksi.

Žena nas je kontaktirala, među ostalim, i zato što se ponadala da je spomenuti dug prema KBC-u Dubrava otišao u zastaru. Na njezinu žalost, to nije slučaj.

Zastarni je rok u ovakvim predmetima pet godina, tako da EOS ima pravo na traženje isplate iako hvataju zadnji vlak. U svakom slučaju, gospođi smo savjetovali da se dogovori s EOS Matrixom o isplati na način da jednokratnom uplatom smanji kamate – objašnjava Iskra Maras Jelavić, pravna savjetnica u udruzi "Splitski potrošač" koja vodi Savjetovalište.

Kontaktirali smo, naravno, i KBC Dubrava kako bismo doznali kad su počeli prodavati potraživanja koja imaju prema fizičkim osobama, odnosno nekadašnjim pacijentima.

Ravnatelj spomenute zagrebačke bolnice doc. dr. sc. Srećko Marušić kazao nam je, međutim, kako su oni s EOS Matrixom sklopili ugovor o nalogu za dobrovoljnu naplatu potraživanja, ali da ih nisu prodali.

Budući da nam iz bolnice nisu konkretno objasnili što takav aranžman znači za dužnike, odnosno hoće li se njihov dug prema KBC-u povećavati, objašnjenje smo zatražili u EOS Matrixu.

U ovoj agenciji tvrde da je spomenuti model ustvari spas za neplatiše pacijente, te da je njihovo angažiranje od strane bolnice svojevrstan outsourcing budući da KBC Dubrava nema dovoljno vlastitih kapaciteta, odnosno ljudi u računovodstvu koji bi se efikasno bavili naplatom potraživanja.

Samo naknada

– Točno je da mi nismo otkupili potraživanja koja ima bolnica, nego smo im ponudili isključivo uslugu naplate, što znači da su potraživanja i dalje ostala u njihovu vlasništvu.

Sukladno takvom ugovoru, mi uzimamo naknadu samo za ona dugovanja koja uspijemo naplatiti, i to od bolnice, a ne od dužnika, dok za ona preostala bolnici ne zaračunavamo ništa, bez obzira na naše potrošeno vrijeme i resurse.

U svakom slučaju, bolnici je na ovaj način posao olakšan jer se u relativno kratkom vremenu može obratiti svim pacijentima dužnicima, budući da mi to radimo automatizmom.

Osim toga, pacijentima se na ovaj način daje mogućnost da podmire inicijalni dug bez dodatnih troškova u izvansudskom postupku, dakle, da se protiv njih ne pokreće ovrha, pa da još uz to moraju platiti i troškove odvjetnika i javnog bilježnika. Podrazumijeva se, naravno, kako će oni koji i dalje budu inzistirali na neplaćanju biti ovršeni, no odluku o tome donosi bolnica – objašnjavaju iz EOS Matrixa.

Za uspješno naplaćeno potraživanje agencija obračunava bolnici naknadu u iznosu od pet do 10 posto, ovisno o starosti i visini duga pacijenta.

 

Maksimalno 2000 kuna

Na pitanje koliko će točno platiti pacijent koji je zadržan na bolničkom liječenju, a nema policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, iz KBC-a Dubrava nam objašnjavaju:

– Sudjelovanje u troškovima liječenja za osiguranike koji nemaju dopunsko osiguranje iznosi 20 posto ukupnih troškova, do maksimalnog iznosa od 2000 kuna. U skladu s ugovorom HZZO-a, plaćanje se obavlja na osnovi DTS-a (dijagnostičko-terapijske skupine, op.a.), a ne na osnovi broja dana liječenja.

 

KBC Split: Mi to ne radimo

Od EOS Matrixa nismo doznali imaju li potpisan sličan ugovor s još kojom bolnicom, ali pouzdano znamo da sa splitskim KBC-om nemaju.

– Kontaktiralo nas je nekoliko takvih tvrtki, ali smo ih odbili jer imamo pravnika koji se bavi isključivo naplatom potraživanja.

Nemoguće je, naravno, sve naplatiti – trenutačno imamo približno četiri milijuna kuna nenaplaćenih bolničkih troškova i participacija kad su u pitanju fizičke osobe. Sustav funkcionira tako da prvo šaljemo opomenu na kućnu adresu, a potom pokrećemo postupak ovrhe i zasad to funkcionira – objašnjavaju iz splitske bolnice.

 

#UTJERIVAčI DUGOVA