StoryEditorOCM
HrvatskaSVJEDOČANSTVO I.J.M. (35)

Splićanin zove USKOK: Prenio sam 400 slika u Sanaderov splitski stan

Piše PSD.
31. prosinca 2010. - 19:06

Nakon što sam pročitao članak u ‘Slobodnoj Dalmaciji’ u kojem se govori o kolekciji slika i knjiga bivšeg premijera Ive Sanadera, odmah sam se sjetio situacije s početka 90-tih kada sam kao srednjoškolac tada s još jednim prijateljem vršnjakom bio angažiran na preseljavanju Sanaderovih stvari iz njegova podstanarskog stana kod Marjanskog tunela u stan u Riječkoj ulici kojeg je tada tek dobio.

Sjećam se da u životu nisam vidio više slika i starih knjiga nego tada – ispričao nam je 35-godišnji I.J.M. iz Splita (podaci poznati redakciji) koji je u to vrijeme radio u jednoj splitskoj tvrtci.

Veliki formati

Kako kaže, on i prijatelj bili su angažirani da u kombiju te tvrtke, a po nalogu jednog tadašnjeg bliskog prijatelja bivšeg premijera, iz Sanaderova podstanarskog stana u novi stambeni prostor u Riječkoj 5 u Splitu prevezu umjetnine.

- Bilo je tu sigurno više od 400 slika uglavnom većeg formata i hrpa knjiga među kojima su mi u oči ‘upale’ te stare, stvarno stare knjige uvezanih kožnih korica koje nisu bile pisane rukom već tiskane. Pomislio sam koliko su to vrijedne stvari i sjećam se da smo ih prijatelj i ja listali. Znam samo da mi je tada bilo jako čudno vidjeti da netko tko tada nije bio nešto poznat ima tako puno slika.

Pa to je bilo toliko puno slika da niti jedan centimetar zida u tom starom podstanarskom stanu nije bio prazan – ispričao nam je naš sugovornik, dodajući kako on i kolega nisu tada prebacivali nikakve kipove niti neke druge umjetnine nego samo slike i knjige.

Ako treba ići ću i na sud

- Zvao sam ja u četvrtak USKOK da im to kažem, jer sam spreman svjedočiti o tome i na sudu, no nisam nikoga dobio na telefon, valjda su bili zauzeti.
To seljenje tih slika i knjiga trajalo je cijeli dan, a u Riječku ih nismo odnosili u neki podrum ili slično već u najveću sobu koja je bila u stanu i u koju je sve to jedva stalo. Meni je u svemu bilo čudno i to da smo za cijeli posao bili angažirani baš nas dvojica koji smo bili srednjoškolci i koji nismo imali niti položen vozački ispit.

Poslije sam se pitao što bi bilo da smo slučajno u transportu imali prometnu nesreću ili da nas je zaustavila policija.

Ponavljam, ako bude trebalo spreman sam svjedočiti o svemu ovome – kazao je ovaj 35-godišnjak.

piše vladimir urukalo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 13:37