StoryEditor
Hrvatskadržavna papilova

Splićanin nam se požalio kako je morao platiti 500 kuna da ne bi ostao bez vozačke dozvole: Pitao sam policiju kada će mi vratiti moj novac...

2. ožujka 2020. - 09:31

Već sedam mjeseci liječnici obiteljske medicine u Hrvatskoj imaju neugodnu zadaću prijavljivati policiji (po mjestu prebivališta)
svoje pacijente za koje pregledom utvrde da im je zdravstveno stanje pogoršano do te mjere da bi moglo dovesti do izazivanja prometne nesreće.

U prošloj godini liječnici su prijavili gotovo 10 tisuća svojih pacijenata, a 8083 obavijesti zaprimljene su od 1. kolovoza 2019. godine, kad je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U protekle dvije godine ukupno je oduzeto 5526 vozačkih dozvola zbog ograničene zdravstvene sposobnosti, nesposobnosti ili pak neobavljenog izvanrednog zdravstvenog pregleda.

Obavezu prijavljivanja imaju i drugi liječnici kod kojih se pacijent liječi, ali uglavnom se na odgovornost prozivaju liječnici obiteljske medicine jer imaju kompletan uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Osim što je na ovaj način narušeno povjerenje između liječnika i pacijenta, dolazimo do situacije da obiteljske liječnike prisiljavaju da budu dežurne špije jer ih se kažnjava s 5000 do 15.000 kuna ako to ne učine, a svi drugi liječnici mogu i ne moraju prijaviti pacijenta.

Primjer iz Italije

Pogotovo je tu "izdaju" teško utuviti u glavu pacijentima vozačima koji nakon što su dobili vozačku dozvolu (ako nisu imali ograničenja) nisu morali ići ni na kakve preglede do kraja života.

Paradoks je da, ako ste neodgovorni, nitko vas ne može sankcionirati. Na primjer, nitko neće znati za vaše zdravstvene tegobe ako ne želite ići liječniku te vam neće moći ni oduzeti dozvolu, a vi ćete i dalje biti nesposobni.

Sve zemlje imaju neke oblike provjere, primjerice u Italiji svi vozači idu na preglede svake dvije godine. Kod nas je jednako i s dozvolama za oružje – izmijenjeni Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana vrijedi od 1. studenog 2018. – jednom kad je dobijete, nitko više neće provjeravati vašu sposobnost rukovanja oružjem.

Kada dobije izvješće od liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Taj pregled košta od 500 do 600 kuna, a obavlja se kod ovlaštene zdravstvene ustanove i trgovačkog društva koji obavljaju djelatnost medicine rada i specijalista medicine rada u privatnoj praksi koje za to ovlasti ministar nadležan za zdravstvo.

Ako se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, ili se vozač ne podvrgne izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole.

Vozač sam plaća naknadu za izvanredni nadzorni zdravstveni pregled ako se na njemu utvrdi da nije sposoban za vozača ili da je ograničeno sposoban, a ako se na tom pregledu utvrdi da je sposoban za upravljanje motornim vozilom, naknadu za pregled plaća policijska uprava, odnosno policijska postaja koja ga je uputila na pregled.

Novac se ne vraća

– Meni nije jasno zašto se ti pregledi ne obavljaju u KBC-ovima i bolnicama, koji se mogu osposobiti za to za sat vremena da se hoće, a ne da se ide kod privatnika koji opet imaju ugovore za HZZO-om. Ovdje je "u igri" bilo deset tisuća ljudi koji su platili ukupno pet do šest milijuna kuna za te dodatne preglede.

Ja još nisam čuo da je policija nekome vratila novac nakon što je na tom dodatnom pregledu utvrđeno da vozaču koji je na njega upućen zdravstveno stanje nije pogoršano, a potrošio je svoj novac. Odnosno, uvijek se utvrdi da mu je stanje pogoršano kako se ne bi vratio novac – govori nam jedan Splićanin koji je i sam u studenom prošle godine hodočastio na medicinu rada za dodatne preglede zbog problema sa šećerom.

– Meni je pregledom utvrđeno da mi je zdravstveno stanje pogoršano, ali mi je vozačka produžena jer je utvrđeno da sam ipak sposoban voziti te da ta pogoršanja nisu dovela do gubitka moje sposobnosti upravljanja vozilom ili ograničenja. Pijući adekvatne tablete, regulirao sam šećer i normalno funkcioniram.

Nakon toga sam otišao s rješenjem u splitsku policiju upitati kad će mi vratiti mojih 500 kuna koje sam dao za pregled, ali oni su mi rekli da nikad nikome nisu isplatili ništa niti hoće kad se evidentira da ti je stanje pogoršano, iako ti zbog toga nisu oduzeli dozvolu – rekao nam je.

Pitali smo MUP koliko ima slučajeva povrata novca s njihove strane, od ovih 10 tisuća, koliko ih je upućeno na dodatne liječničke preglede.

"Postoje slučajevi da je policijska uprava ili postaja izvršila vozaču povrat sredstava kad je na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrđeno da je sposoban za upravljanje vozilom, ali se podaci o povratu sredstava ne vode statistički po tim stavkama", odgovorili su nam iz MUP-a.

Razlozi oduzimanja vozačkih dozvola

U 2018. godini ukupno su oduzete 1893 vozačke dozvole, i to:

- 10 zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti
- 566 zbog ograničene zdravstvene sposobnosti
- 373 zbog zdravstvene nesposobnosti
- 944 zbog neobavljenog izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda.
U 2019. godini ukupno su oduzete 3633 vozačke dozvole, i to:
- 14 zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti
- 965 zbog ograničene zdravstvene sposobnosti
- 681 zbog zdravstvene nesposobnosti
- 1973 zbog neobavljenog izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 18:48