StoryEditor
Hrvatskatragično iskustvo iz KBC-a

Splićanin još u šoku: Liječnicima ne mogu oprostiti laž da mi je majka umrla u ambulanti. Da su bili ljudi, sve bih bio zaboravio...

11. siječnja 2017. - 23:29
firice.JPG

- Moja majka je izdahnula na ležećim kolicima u čekaonici Klinike za plućne bolesti KBC-a Split. Mogu sada ovi iz bolnice govoriti što god hoće, ali to je jedna i jedina istina. Majka mi je umrla takorekuć u naručju. Kada sam vidio da leži nepomično, prislonio sam lice pokraj njenih usta i nosa da vidim je li diše, ali ona nije disala. Nije davala znakove živote. Preminula je. Tada su je uveli u ambulantu i pokušali reanimirati, no u tome nisu uspjeli. Ne zamjeram ja nikome što je moja majka preminula, svi moramo umrijeti jedan dan. Imala je popriličan broj godina, no zamjeram im što je preminula u prepunoj čekaonici i što mi nisu omogućili, kada su vidjeli u kakvom mi je stanju majka i da joj se bliži kraj, barem malo intime, da se oprostim od majke i da njezinu smrt ne gleda "pola grada", priča Ž.Č. iz Splita, čija je 87-godišnja majka M.Č. u četvrtak oko 23 sata preminula u čekaonici Klinike za plućne bolesti KBC-a Split.

Čitanje nalaza

Žena je u splitskoj bolnici boravila u četvrtak od 17.10, kada ju je dovelo vozilo Hitne pomoći, do oko 23 sata, kada je preminula.

Vozilo Hitne pomoći ženu je u bolnicu dovelo nakon poziva njezine obitelji u četvrtak poslijepodne.

- Svekrva mi je vozilom Hitne pomoći dovedena u KBC Split u 17.10. Odmah su je odveli u ambulantu Klinike za interne bolesti, gdje su je pregledali. Zvali smo Hitnu pomoć jer je čudno disala i jer je iz pluća proizvodila neke čudne zvukove, grgljanje (šum vode), kao da su joj pluća puna vode. Suprug i ja smo došli u ambulantu oko 17.50 i odmah sam ušla unutra da porazgovaram s liječnikom. Bio je neki mladi liječnik, koji mi je ispred moje svekrve, koja je još uvijek bila prisebna, rekao da ona nije dobro. Ona je sve to gledala i slušala, zamislite kako se osjećala. Tada su je poslali na rentgen. Istini za volju, svekrvi su mi dali masku za kisik da može disati i hvala im na tome. Nakon rentgena vratili su nas ispred internističke ambulante, gdje smo bili dok ne pročitaju nalaz. Ja sam tada, zbog djece, oko 21.30 otišla kući, a suprug i njegova majka ostali su čekati kola Hitne pomoći koja su ih trebala prebaciti na Plućno, kazuje G.Č., nevjesta preminule žene.

Dolaskom na Plućni odjel sin i majka ulaze u čekaonicu "punu do čepa". Tamo su stajali 20-ak minuta, nakon čega su ih primili na pregled. Nakon što je pregled napravljen, rekli su da moraju sačekati i oni su iz ambulante izišli u čekaonicu.

- Nažalost, tamo je svekrva i preminula. Sve ove dane nam se javljaju osobe koje su igrom slučaja u to vrijeme bile u toj čekaonici i čekale na pregled, kao moj suprug i njegova majka. Sve one nam daju podršku i govore da će biti svjedoci ako to bude trebalo. Nakon nemilog događaja suprug mi je zalupio vratima i otišao, da bi se ubrzo, kada se smirio, vratio natrag na Plućno. Tada je pitao jednu medicinsku djelatnicu bi li se majci moglo pomoći da joj je na vrijeme izvađena voda iz pluća. Ona je samo slegnula ramenima. Ja sam jučer ujutro razgovarala s prof. dr. Ivom Jurićem, ravnateljem KBC-a Split, koji mi je rekao da mi je svekrva preminula u ambulanti, da je on dobio takvo izvješće i da mora vjerovati svojim djelatnicima. Ujedno mi je rekao kako bolnica nije dobila nikakav prigovor, a ja ga pitam kako je i mogla dobiti prigovor kada smo svekrvu tek sahranili u subotu - kazuje G.Č.

Strašno mi je teško

- Ne mogu više izdržati. Strašno mi je teško, majka mi je umrla, ali želim da ova priča bude svima opomena, da se više nikome nikada ne dogodi ništa slično. Da su iz splitske bolnice izrazili samo žaljenje za ovim događajem i da su izrazili sućut, da su bili ljudi, sve bih bio zaboravio. Ali ne, oni izjavljuju za medije da to nije istina i zapravo tvrde da ja lažem. To je strašno - kazuje na kraju svega Ž.Č., sin Splićanke preminule na Plućnoj klinici.

Svjedokinja: Vidjela sam, umrla je u čekaonici

Naša sugrađanka I.B.B. također je u četvrtak poslijepodne bila u čekaonici Klinike za Plućne bolesti, gdje je dovela svoju sestru.

- Da, žena je umrla u čekaonici. Za istinu ću ako treba i poginuti. Bilo je strašno to gledati, uplakani sin i cijela ta slika ti se usječe u pamćenje. Zamislite kako je bilo ostalim pacijentima, koji su sjedili u čekaonici, to gledati. Da gospođa nije u "Slobodnoj" izišla s pričom, to bih ja učinila.Dakle, ja sam sa svojom sestrom na Plućni odjel došla u četvrtak u 18.45 i tamo smo bile do 1.25 u petak ujutro, kada su mi rekli sestri da može ići kući. Sve sam vidjela i sve sam čula - kazuje I.B.B., koja je svjedočila smrti nesretne žene.

Ravnatelj Jukić: To su bapske priče

Kontaktirali smo i ravnatelja KBC-a Split prof. dr. Ivu Jurića koji nam je kazao:

- Problem je u tome što mi imamo nalaze EKG-a i UZV-a koji jasno pokazuju u koje je vrijeme žena pregledana. Isto tako, pacijentica je dobila sve potrebne lijekove i pružena joj je sva moguća medicinska njega. Na Plućnome je čekala 10 minuta. Mi u bolnici radimo po principu hitnosti. Najprije se pregledavaju hitni slučajevi, pa tek onda oni koji mogu čekati. Demantiram dakle ovaj slučaj koji spada u žuti tisak i koji se oslanja na bapske priče - zaključio je prof. dr. Ivo Jurić.

item - id = 462835
related id = 0 -> 1135120
related id = 1 -> 1134681
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 13:59