StoryEditorOCM
HrvatskaREAKCIJE NA PRESUDU

Sociologinja iz Splita: ‘Mjera roditelj - odgojitelj nije protiv emancipacije žena. Plaćala je i priznavala ženama rad, koji inače obavljaju u kućanstvu bez naknade‘

7. srpnja 2022. - 21:49

Visoki upravni sud ukinuo je odluku kojom je Grad Zagreb na čelu sa Tomislavom Tomaševićem ukinuo mjeru roditelj - odgojitelj u prosincu prošle godine. Sudsko vijeće ocijenilo je retroaktivno ukidanje mjere nezakonitom odlukom jer su korisnici konkretne mjere imali legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima.

Sporno je i što roditelji nisu dobili dovoljno vremena da bi se prilagodili novonastalom stanju. Prije donošenja presude suci su zatražili mišljenja profesora s tri pravna fakulteta.

Odmah nakon objave odluke, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO), Građanska inicijativa “U djeci je budućnost” i ‘U ime obitelji’ izrazile su svoje zadovoljstvo pozitivnom odlukom Visokog upravnog suda.

”U dokumentima koji su predani Sudu dokazano je da je mjera uspješna. Ovo je timski rad i vjerujemo koristan za dobrobit svih obitelji i djece u Gradu Zagrebu.

image

Tomislav Tomašević: 'Razočarani smo odlukom Visokog upravnog suda'

Željko Puhovski/Cropix

Provedenom analizom i dobivenim odgovorima roditelja odgojitelja potvrđeno je da je ova mjera iznimno uspješna u demografskom smislu, jer se u samo pet godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao za 23,8 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje.

Prihvaćanje mjere roditelj odgojitelj vidimo kao ključnu mjeru demografske, socijalne i razvojne politike Grada Zagreba i predlažemo je u provedbi na razini cijele Hrvatske”, kazali su u svom priopćenju.

Slijedi nova pravna bitka

S druge strane je gradonačelnik Zagreba najavio daljnju pravnu bitku.

- Razočarani smo da je Visoki upravni sud donio takvu odluku i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Mi ne možemo dozvoliti da nam je dobar dio proračuna zamrznut idućih deset godina.

Taj iznos koji se daje roditeljima odgajateljima dostatan je za gradnju novih dvanaest vrtića. Mi ne odustajemo od toga da gradimo vrtiće i ne odustajemo od revidiranja ove mjere - izjavio je Tomislav Tomašević.

Potražili smo mišljenje izvan kruga zainteresiranih strana. Sociologinja dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti “Ivo Pilar”, područni centar Split, ne smatra mjeru negativnom za prava žena u društvu.

- Prema svim istraživanjima, za razvoj djece je važno da što prije uđu u sustav vrtićke skrbi. Istraživanja pokazuju da je Hrvatska dosta nisko, pogotovo po obuhvatu djece do treće godine života. Međutim, mjeru istovremeno treba gledati kao jednu od rijetkih šansi da majke imaju prihod, da budu na određeni način zaposlene.

image

Inga Tomić - Koludrović: 'Istraživanja pokazuju da u 90 posto slučajeva žene imaju manje slobodnog vremena upravo zbog kućanskih poslova'

Vojko Bašić/Cropix

Neke majke, koje su bez šanse da imaju plaćeni rad izvan kuće, na ovaj način su dobile naknadu za rad u kući. Ono o čemu treba razmišljati je da je većina kućanskog rada neplaćena i u 90 posto slučajeva ide na teret žena.

Kada se analizira slobodno vrijeme, istraživanja pokazuju da žene imaju znatno manje slobodnog vremena u odnosu na muškarce, upravo zato jer su opterećene kućanskim poslovima, a pogotovo žene s malom djecom.

Meni je ta mjera bila mjera koja je konačno plaćala i priznavala ženama rad, koji inače obavljaju u kućanstvu bez naknade. Upravo stoga navedena mjera nije protiv emancipacije žena - tvrdi naša sugovornica.

Mjeru odobrava i Zlatko Miliša, redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek i dopredsjednik Matičnog odbora za kineziologiju, logopediju i pedagogiju Hrvatske.

image

Zlatko Miliša: 'Tomašević još djeluje kao aktivist'

Andrija Lučić/Cropix

- Gospodin gradonačelnik Tomašević me doista fascinira sa svojom izjavom u kojoj on pronalazi opravdanje za kršenje važećih zakona. Već sada zasigurno tvrdim da će on biti upamćen kao gradonačelnik koji je svoju prvu godinu mandata potrošio u borbi protiv prava obitelji i djece.

Obitelji koje imaju veći broj članova, nešto na što bi se trebali ugledati drugi gradovi, on bi po svojoj ideološkoj zadojenosti ukinuo. Kada bi se mene pitalo postoji li nekompetentniji, ne gradonačelnik, nego načelnik općine u Hrvatskoj, to bi doista po mom uvjerenju bio gospodin Tomašević.

On iz svog aktivizma nije izišao ni u jednom trenutku. Zadnja crta obrane za svaku državu su djeca i obitelj, a on sa svojim mjerama ide protiv zaštite djece. Te njegove prozirne priče o izgradnji vrtića su toliko iritirajuće.

Istovremeno, zaštita djece od seksualnog zlostavljanja nije njegova briga. Potrudio se da se iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja je u Europi brendirana, rastjeraju stručnjaci, kazao je poznati sociolog i pedagog. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 15:26