StoryEditor
Hrvatskao linićevu poreznom paketu

Sociolog dr. Mirko Petrić: Zbogom socijalizmu, život nikad skuplji

Piše PSD.
23. studenog 2012. - 23:25

Tri zakona, od kojih je jedan već zaživio – onaj o legalizaciji, te dva koja su tek u pripremi, porezi na nekretnine i neobrađeno zemljište, bitno će promijeniti način života prosječnog Hrvata. Bez obzira što je ministar financija Slavko Linić prilično reterirao kada je porez na nekretnine u pitanju, mnogi su se posljednjih mjeseci zapitali što napraviti s kućama koje ne koriste u Zagori ili na otocima.

Tako je već sama javna rasprava o novim porezima i legalizaciji dala rezultata, jer su se građani sjetili da pored opće kuknjave o besparici, negdje na selu ili na rubu gradova, imaju mrtvi kapital, a mogao bi im donositi koju kunu.

Paralelno s procesom ishođenja dozvola za objekte koji su građeni na divlje, građani pokušavaju i pravno očistiti svoje parcele, a i to je pozitivna stvar. Strahujući da će im država prisvojiti zemljište koje je zakorovilo, neki su već po njemu počeli “čeprkati”, pa se i po tom pitanju zakoračilo naprijed: vikendom se sade novi vinogradi, maslinici, voćnjaci...

Činjenica je da će se legalizacijom nekretnina do ljeta iduće godine i tržište nekretnina probuditi, jer će njihovi vlasnici moći s njom mešetariti, što do sada nije bio slučaj. Da će porezi koji su nam glavna tema razgovora u kojoj se god prilici našli, izmijeniti životnu matricu po kojoj je većina navikla živjeti još u socijalizmu, slaže se i ugledni splitski sociolog dr. Mirko Petrić.

- Svi potezi koje u posljednje vrijeme povlači hrvatska Vlada potvrđuju procjenu da će priključenje Europskoj uniji, odnosno potpuno uključenje u “zapadni svijet”, građanima ove zemlje biti znatno veći šok od ratnih sukoba koji su izbili u Jugoslaviji prije dvadeset godina i koji su, uz ostalo, doveli do sloma prethodnoga socijalističkog društvenog poretka.

Prije nekoliko godina, mnogi su bili začuđeni takvom izjavom, danas je svi shvaćaju. U ratnim okolnostima, potrebna je hrabrost i neke vještine koje je razmjerno lako svladati, za okrutne tržišne uvjete većina naših građana još nije spremna – kaže Petrić koji najavu nove porezne politike, koju je upravo objavio ministar Linić, tumači kao još jedan od znakova da će građani u budućnosti teže živjeti nego dosad.

- U strahu od socijalnih nemira, ministar je iznio novu verziju sustava oporezivanja nekretnina, no smjer je jasan: okolnosti u kojima živimo sve će više postajati slične onima na Zapadu.

Nekretnine će postati sve skuplje i morat će se stavljati u neku funkciju, djeca više neće moći računati na imovinu koju su roditelji stekli u prohujalim vremenima, a sama nemaju dovoljno sposobnosti koje se mogu kapitalizirati na tržištu.

Nije stoga ni čudo što se mladi izrazito protive priključenju Europskoj uniji. Sposobni su već otišli, ovi koji su ostali pokazuju uglavnom samo strah od promjena.

Problem pritom nije samo to što struktura prihoda i sposobnost privređivanja građana nije nimalo slična zapadnoj, nego i u tome što je država nesposobna stvoriti uvjete u kojima bi se moglo tržišno poslovati. Građane stoga vrijeđa kad ministar poručuje da “neće više biti socijalističkih gluposti”. Po svojoj nesposobnosti, Vlada je puno više “socijalistička” od građana kojima prigovara nostalgiju za vremenom boljeg života – direktan je Petrić.

Saša Ljubičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 07:21