StoryEditor
HrvatskaSve pod kontrolom

SOA: Netočno je da su otkrivene informacije koje mogu ugroziti nacionalnu sigurnost

Piše H
9. veljače 2016. - 14:40
soa_savska1-300810

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u utorak je odbacila navode iz Jutarnjeg lista o obavještajnom skandalu zbog kojeg nitko nije odgovarao, ističući da je u tom tekstu objavljen niz neistina i pogrešnih zaključaka, poput onog da su tijekom dobave sustava za nadzor komunikacije putem WhatsAppa, Vibera i Skypea otkrivene informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost.

Netočno je da su u korespondenciji otkrivene osjetljive informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost, poručila je SOA-a, demantirajući navode iz Jutarnjeg lista koji je objavio da su na WikiLeaksu procurile infromacije o funkcioniranju SOA-e i imena sedam agenata te da su hakirani malovi tvrtke od koje je SOA htjela kupiti softer za presluškivanje oktrili strogo povjerljive podatke.

SOA također navodi kako je netočno da su otkriveni detalji o financijskim planovima, prioritetima, strukturi, načinu funkcioniranje te tehničkim i operativnim sposobnostima SOA-e.

Nije također točno, kažu u SOA-i, ni da se u korespodenciji spominje ravnatelj u bilo kojem svojstvu i da SOA ima imenovanog zamjenika ravnatelja pa stoga nije ni moguće da se predstavnik posredničke tvrtke družio sa zamjenikom ravnatelja.

Navode i da je netočno da je tijekom susreta bilo fotografiranja djelatnika SOA-e i da su objavljeni dosad nepoznati e-mailovi u odnosu na one objavljene u srpnju 2015.

Ta sigurnosno obavještajna agencija zaključuje kako ima obvezu i stalno prati razvoj najnovijih tehnologija kako bi i u budućnosti bila sposobna štititi nacionalnu sigurnost i hrvatske građane.

"U svrhu tehnološkog razvoja, u suradnji s ostalim tijelima RH, SOA prati stanje na tržištu te je, preko posredničke tvrtke iz Republike Hrvatske, uspostavila kontakte s talijanskom softverskom tvrtkom Hacking Team 2011./2012. godine (prije mandata sadašnjeg ravnatelja), što je prepoznato kao kvalitetan kontakt pa se nastavio i narednih godina", navela je SOA.

SOA napominje da se gotovo sva korespondencija objavljena na Wikileaksu obavljala između djelatnika posredničke tvrtke i Hacking Teama te ne odražava službene stavove ili planove SOA-e, a koje djelatnik posredničke tvrtke ne može ni znati.

"Wikileaks je cjelokupnu korespodenciju talijanske tvrtke Hacking Team objavio 9. srpnja 2015. nakon što je ista ukradena sa servera tvrtke Hacking Team. Ukradeno je i objavljeno preko milijun e-mailova, a priču o tome su tijekom srpnja 2015. godine objavili hrvatski i svjetski mediji. Hrvatski građani mogu se i dalje pouzdati da djelatnice i djelatnici Agencije odgovorno i profesionalno obavljaju svoje svakodnevne zadaće u zaštiti nacionalne sigurnosti i hrvatskog društva", navela je SOA.

Ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić posljednjih se dana našao u središtu medijskog interesa nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović potpisala rješenje za njegovu smjenu i uputila ga na supotpis premijeru Tihomiru Oreškovću koji je najavio da će o tome odlučiti ovaj tjedan.

Ured predsjednice priopćio je u petak da je Grabar Kitarović potpisala odluku o razrješenje ravnatelja SOA-e zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a mediji su objavili da je Lozančić izgubio njezino povjerenje jer je nije obavijestio da je Zdravko Mamić pod tajnim mjerama praćenja i prisluškivanja, a ona je s njim kontaktirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2022 08:12