StoryEditor
HrvatskaUSKLAĐIVANJE

Snižene cijene više od 450 lijekova, od toga njih 315 s osnovne liste: na listi i dva nova lijeka za HIV i reumatoidni artritis

Piše Vinko Vuković
30. lipnja 2020. - 13:06
Boris Kovačev/Ilustracija/HANZA MEDIA

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskladio je cijene lijekova na svojim listama lijekova te su snižene cijene za ukupno 454 originalna pakiranja lijekova, od toga za 315 pakiranja na osnovnoj listi.

Nakon sjednice Upravnog vijeća, iz HZZO-a su u ponedjeljak priopćili kako su, u skladu s postupkom godišnjeg izračuna cijena, na dopunskoj listi lijekova snižene doplate koje plaćaju osiguranici za 131 pakiranje.

S dopunske je, pak, na osnovnu listu premješteno osam pakiranja lijekova, čime je prestala doplata za te lijekove. Na listu lijekova stavljena su dva nova lijeka, i to lijek (doravirin + lamivudin + tenofovir dizoproksil) za liječenje HIV infekcija i lijek (upadacitinib) za liječenje reumatoidnog artritisa.

Za lijek riluzol izmijenjen je režim propisivanja te će se moći dobiti na recept, čime se bolesnicima s amiotrofičnom lateralnom sklerozom olakšava dostupnost toga lijeka.

Na liste lijekova stavljene su i nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova, čime se proširuje spektar lijekova koje osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.
HZZO je i za svibanj osigurao sredstva za plaćanje zdravstvene zaštite ugovornim partnerima na posebno utvrđen način za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19.

Time se produljuje odluka donesena u travnju s obzirom na, kako kažu, organizaciju rada prilagođenu posebnim uvjetima tijekom epidemije, uzimajući u obzir potrebu osiguranja održivosti i kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite te funkcionalnost zdravstvenog sustava.

HZZO navodi i kako je izmjenama pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima omogućeno stavljanje na liste pomagala HZZO-a suvremenih pomagala koja koriste moderne tehnologije, čime se osigurava veća mogućnost izbora i dostupnost pomagala osiguranim osobama.

Zbog potrebe popune Mreže javne zdravstvene službe, a nakon provedenog natječaja, prihvaćeni su najpovoljniji ponuditelji za razdoblje do 31. prosinca ove godine. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti prihvaćena su tri ponuditelja u djelatnosti opće/obiteljske medicine, 13 ponuditelja u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite te 17 ponuda privatnih praksi u djelatnosti zdravstvene njege u kući.

U izvanbolničkoj specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti prihvaćena je jedna specijalistička ordinacija dentalne medicine (ortodoncija), jedna specijalistička ordinacija za oralnu kirurgiju te jedna ordinacija iz djelatnosti oftalmologije.

U djelatnosti fizikalne terapije u kući prihvaćen je jedan ponuditelj, kao i u djelatnosti specifične zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

HZZO nastavlja s financiranjem rada pripravnika-doktora medicine za koje će se financirati pripravnički staž te su na listu prvenstva pripravnika uvrštena dva kandidata, s kojima će ugovorna zdravstvena ustanova sklopiti ugovore o radu, a HZZO financirati pripravnički staž, stoji u priopćenju.

#LIJEKOVI#OSNOVNA LISTA LIJEKOVA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 01:54