StoryEditorOCM
Hrvatskaživot zviždača

Snimala političare željne uhljebljivanja, sve prijavila policiji pa dobila kaznenu prijavu! Ipak, sada može odahnuti

Piše Hajdi Karakaš Jakubin
Tomislav Kukec/ JL
5. lipnja 2023. - 18:24

Adrijana Cvrtila (43), poznata zviždačica i bivša direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, dobila je i drugu pravosudnu bitku. Naime, sisačko Općinsko državno odvjetništvo prošlog je tjedna, nakon provedenog istraživanja, odbacilo kaznenu prijavu protiv nje, a koja ju je teretila za neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje.

- Državno odvjetništvo je, na temelju rezultata provedenog istraživanja, ocijenilo kako se u postupanju prijavljene hrvatske državljanke ne stječu zakonska obilježja prijavljenog ili drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Podnositeljima prijave je, sukladno relevantnoj odredbi Zakona o kaznenom postupku, dostavljeno rješenje o odbačaju kaznene prijave s uputom o pravu na poduzimanje progona - kažu iz tužiteljstva.

Inače, zahvaljujući Cvrtili, u ulozi zviždačice koja je nakon svega dobila otkaz, zakotrljala se cijela priča o četvorici kutinskih najutjecajnijih političara, na čelu s kutinskim gradonačelnikom Zlatkom Babićem koje USKOK tereti za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem.

image
Damjan Tadic/Cropix

Razgovore s njima je snimila te ih predala USKOK-u i usput detaljno opisala kako se na nju radio pritisak s ciljem da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika. A tražilo se od nje i povećanje plaća za određene. Unatoč kalvariji koju je od tada prošla, Cvrtila ne prestaje ponavljati da joj nije žao ni zbog čega i da bi ponovila sve usprkos pravnim tegobama.

- Državno odvjetništvo je postupilo ispravno, zadovoljna sam. Smatram da snimke nisu kazneno djelo, dostavljene su medijima iz javnog interesa, kako bi se vidjelo da gradonačelnik Zlatko Babić, bivši predsjednik Gradskog Vijeća Davor Kljakić i potpredsjednik Dražen Kinderman, raspolažu javnim novcem. Bila sam zabrinuta hoće li se poštivati zakon, jer ovo nije kazneno djelo ako se radi u javnom interesu. Ne bojim se njihovog daljnjeg progona - kazala je Cvrtila koja je od novinara Jutarnjeg doznala za odbačaj prijave. Kaže da bi opet učinila isto jer vjeruje da je interes javnosti važniji od interesa političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:45